Heksensoep maken

“Deze thee is echt heerlijk, er zit een geheim ingrediënt in!” glundert mijn nichtje (9) trots, terwijl ze de bosjes uit komt rennen. Modder op haar wang en een tak in haar haar. De helft van het zorgvuldig bereidde kopje thee gutst over de rand. Er zit nog genoeg in om te zien dat ze erg haar best gedaan heeft op deze modder-thee vol met klonten en stukjes groen. “Proeven?”

Spelen met modder

Spelen met modder, aarde en zand is gezond! Aarde zit vol mineralen en gezonde bacteriën. Zo is kiezelzuur bijvoorbeeld goed voor je boten, immuunsysteem, huid, nagels en haar. De bacterie Mycobacterium vaccae werkt als een natuurlijk antidepressivum. Hup die modder in dus!

Heksensoep, moddertaartjes, zandbroodjes, bloemcakejes en grasthee maakten ze. Met veel fantasie gemaakt en genuttigd. Oma kreeg een mooie taart met de letter M van madeliefjes van Margot voor moederdag. Bijzonder hoe fijn kinderen uren kunnen spelen met wat zand, water en wat simpel keukengerei. Het is leuk om naar te kijken, maar ook leuk om mee te doen!

Beginnen met heksensoep

Bij de kringloop kocht ik wat keukengerei zoals een taartvorm, wat pannetjes met deksels, een garde en pollepels. Ook kocht ik een theekannetje en twee kop en schotel-setjes voor thee. Deze laatste zijn breekbaar dus hier moest wat voorzichtiger mee gedaan worden, afhankelijk van de leeftijd is dit mogelijk.

Daarnaast heb je enkel een stortbui nodig en een zanderige plek. Daat (2) had ook eens zin in spelen met modder, toen de regenplassen alweer waren verdwenen. Toen gooiden we een emmer water over het zand en daar werden weer volop soepjes en taartjes mee bereid.

Algemene tips:

  • Oude kleding of regenkleding is aan te raden, die worden sowieso modderig
  • Plak eventuele wondjes af
  • Vermijd plekken waar ratten gezien zijn, van de ontlasting van ratten kun je erg ziek worden
  • Was na het spelen met modder je handen met water en zeep

Onze nichtjes waren heel druk met het halen van zand en dit mengen met het water. Het moest echt deeg lijken, niet te dun en niet te dik, de meningen waren hierover verdeeld, hehe. Bloemetjes en gras ter decoratie. De heksensoep werd voorzien van kleine stukjes tak, gescheurde bladeren, zand uit het Wildwout (ik heb geen idee) en dennenappels. Tijdens het roeren kwamen de toverspreuken en de meest hilarische uitkomsten wanneer je een slokje van de soep nam, ik heb inmiddels 3 wortels uit mijn oor en 2 varkensstaarten. Oh en mijn armen en benen zijn van plek verwisseld en hiervoor is geen tegenspreuk. Kortom: wat modder en wat keukengerei en de hele middag plezier.

Conclusie

Vijf sterren! ★★★★★

Activiteit: Je heerlijk uitleven in de modder! Lekker met blote voeten en in oude kleren.
Resultaat: Het resultaat is natuurlijk tijdelijk want je kunt niks bewaren. Maar hopelijk blijft de herinnering, hehe
Kosten: Wat keukengerei, dit kun je bij de kringloop kopen voor een klein bedrag. Eventueel kun je (oud) eigen keukengerei gebruiken, maar de kans dat dit wat beschadigd is groot, bij ons zaten er veel stenen tussen het modder.
Wanneer: Na (of tijdens) regen zijn er overal wel modderpoeltjes te vinden waarin gekookt en gebakken kan worden. Mocht er behoefte zijn aan heksensoep maken tijdens een drogere periode? Gooi een emmer water op wat zand (donker zand werkt het beste voor modder) en koken of bakken maar!

We zijn erg benieuwd naar jullie taartjes of spreuken voor de heksensoep! Stuur ons een foto of laat het ons weten via Instagram of Facebook. Hoeft natuurlijk niet, vinden we wel leuk!