Dit moment is zo lastig. Want wanneer is je kind zo ver om alleen buiten te spelen? Hoe bereid je je hier samen op voor? En ook, hoe bereid ik mijzelf hier op voor? Misschien ga ik mij, als mijn zoon zo ver is in de bosjes verstoppen om zo de boel in de gaten te houden (hij is momenteel 3), maar ik geloof dat dat niet de bedoeling is…
Onderzoek doen naar risicovol spel, in dit geval over alleen buiten spelen, is voor mij ook zo goed en leerzaam. Informatie geeft vertrouwen. En informatie geeft houvast zodat we ons ongedwongen kunnen voorbereiden.
Wat betekent “alleen buiten spelen”?
Verdwalen en verdwijnen. Alleen of samen met vriendjes op avontuur gaan. “Alleen buiten spelen” is een van de zeven vormen van riskant spel. Riskant spel heeft vele voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Zo versterkt het risico-inschatting, zelfvertrouwen en fysieke- en sociale vaardigheden, het vermindert angsten en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Wanneer kun je je kind alleen buiten laten spelen? Dat ligt aan verschillende factoren. Namelijk leeftijd, maar misschien nog belangrijker de ontwikkeling van je kind. Voelt zij/hij een bepaalde verantwoordelijkheid, kan zij/hij gevaren inschatten en weet zij/hij wat te doen bij minder prettige of zelfs noodsituaties? Ook de omgeving speelt mee, hoe goed kent je kind de omgeving en woon je in een rustige wijk of dicht bij drukke autowegen?
Alleen buiten spelen
Door alleen buiten te spelen versterkt het verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen: zowel naar zichzelf als naar anderen toe. Ook is het goed voor de zelfstandigheid.
Stap voor stap
Voor de allerkleinsten hoort verstoppertje spelen ook bij “alleen buiten spelen” binnen het riskant spel. Je kunt hierbij het speelgebied steeds iets uitbreiden.
Laat kinderen eens alleen een klein blokje om maken met de step of (loop)fiets. Wacht op een afgesproken plek en praat erover hoe dit ervaren word. Ook kun je ze in het begin bij een speeltuintje in de buurt brengen en afspreken dat ze daar blijven, kom zo nu en dan even kijken hoe het gaat en bouw zo samen vertrouwen op.
Neem eventuele gevaarlijke plekken in de buurt samen door, leg uit waar ze bij (drukke) wegen op moeten letten of welke plekken je liever niet hebt dat ze alleen komen en waarom. Vraag of ze het begrepen hebben.
Extra tips:
- Zorg dat je kind de omgeving goed kent en maak afspraken over het speelgebied.
- Vertel dat ze niet met vreemden mee mogen gaan en waarom niet, vertel ook wat ze kunnen doen als een vreemde hen aanspreekt of zij/hij zich onprettig voelt.
- Leg uit wat ze kunnen doen als iemand zich bezeerd heeft.
- Check regelmatig of alles oké is, zo krijg je zelf ook meer vertrouwen in je kind en kun je het langzaam maar zeker los laten.
- Een mogelijkheid is om gebruik te maken met armbandjes/kettingen met je telefoonnummer erop, zo kunnen ze iemand om hulp vragen of iemand kan ze helpen.
- Kies indien gewenst een horloge die uitgerust is met GPS, zo kun je altijd zien waar je kind is. Met sommige horloges kun je zelfs bellen.
- Spreek ook iets af over de tijd. Kom je je kind ophalen? Moeten ze op een bepaalde tijd thuis komen? Bij kinderen die nog niet kunnen klokkijken kan je een kookwekker in de tas stoppen.
- Heb interesse in hun avonturen als ze terug komen en vraag door, zo voelen kinderen zich gehoord en heb jij meer duidelijkheid over hoe ze zich alleen redden/gedragen (en een leuk verhaal om naar te luisteren).
Heb jij goede of misschien wel slechte ervaringen met je kind alleen buiten laten spelen? Of misschien wel herinneringen aan je eigen jeugd toen je voor het eerst alleen op avontuur mocht? Aanvullende tips? Laat het ons weten!