Spelen met gevaarlijke voorwerpen is goed, leuk en leerzaam! Ja, ook het spelen met messen! Natuurlijk geef je je kind geen mes in de hand, zwaai je ze vrolijk uit en alles komt goed. De juiste begeleiding, het goeie voorbeeld en herhaling, herhaling, herhaling maakt dat spelen met gevaarlijke voorwerpen leuk én veilig kan!
Wat betekend ‘spelen met gevaarlijke voorwerpen’?
Het spelen met bijvoorbeeld messen, stokken, gereedschap (hamers, spijkers, zaag), pijl/boog en touwen. Goed voor het zelfvertrouwen, probleemoplossend denken, oog-handcoördinatie en heel (!) leerzaam voor vaardigheden die we gebruiken in het dagelijks leven.
Vroeger was het gebruik van gevaarlijke voorwerpen en het leren hiermee om te gaan onderdeel van het opgroeien, middels spel. Inmiddels worden veel voorwerpen als gevaarlijk weggezet en worden de meeste kinderen hiervandaan gehouden (of hebben we zelf niet meer geleerd hoe we hier veilig mee om moeten gaan en kunnen we dit onze kinderen minder vanzelfsprekend leren).
Je kinderen veilig laten spelen met gevaarlijke voorwerpen
- Probeer het gebruik van gevaarlijke voorwerpen niet te verbieden
- Leg in plaats daarvan uit hoe ze hier veilig mee om kunnen gaan (Hoe houd je het gereedschap vast? Wat is een veilige afstand om van elkaar te bewaren? Welke delen zijn mogelijk scherp? Hoe geef je materiaal, zoals messen aan elkaar door? Kijk om je heel voordat je aan de slag gaat of zwaait met stokken)
- Laat het goeie voorbeeld zien
- Geef duidelijke, korte aanwijzingen. Vermijd hierbij ‘Pas op‘. Bijvoorbeeld: ‘Die tak is erg lang, kijk je eerst om je heen of je niemand kan bezeren voordat je ermee zwaait?’
- Probeer je kinderen regelmatig in aanmerking te laten komen met gevaarlijke voorwerpen
- Denk niet te moeilijk, een komkommer snijden kan al een oefening zijn en bovendien is dit voor kinderen al spelen
Overige tips:
- Kies geschikte en kwalitatief goeie tools. Zo zijn er speciale tools voor de allerkleinsten, zodat ze zich niet of minder snel kunnen snijden maar al wel eigen kunnen worden met de handeling. Bijvoorbeeld kindermessen (deze site verkoopt overigens ook de lekkerste biologische cafeïnevrije kinderthee), een golfsnijder, een vingerbeschermer of een kinderschilmes
- Oefen met alledaagse handelingen: laat kinderen helpen tijdens het koken of klussen. Begeleid ze door simpele instructies te geven en leg de gevaren uit van bepaalde handelingen. Laat bijvoorbeeld zien hoe je een mes overgeeft of hoe je met een mes loopt.
Mooi materiaal om mee te oefenen (ook als ouder)
Want je hoeft niet meteen messen tevoorschijn te halen (mogelijk ook beter voor je eigen hart). Vind je het spannend om te beginnen met je kind laten spelen met gevaarlijke voorwerpen? Niet erg! Door te beginnen met de veiligste materialen onder de gevaarlijke voorwerpen kun je jezelf een beetje wegwijs maken. Hieronder wat voorbeelden:
- Stokken! Hutten bouwen, tovenaartje spelen, in het water slaan, stoeien, riddertje spelen. De creativiteit van kinderen is groot, geef ze een stok en ze bedenken wel wat
- Touw
- Gereedschap. Ook hiervan zijn mooie materialen beschikbaar speciaal voor kinderhanden