Ik ben zo gek op rariteitenkabinetten, pronkkastjes, avonturenhoekjes. We hebben er in huis heel wat gecreëerd en ik zie altijd mogelijkheid voor nog meer plekjes. Onze zoon Daat (5) vult ze met van alles wat hij buiten vind en ik vind het allemaal even mooi: stenen, schelpen, insecten, ijzerwaren, zeeglas. Noem het op en het ligt erin. Ik kleed vaak de plekjes nog aan met zelfgemaakte vlaggetjes, oude natuurplaten, paardebloemslingers en andere kunsten en fratsels.
Soms doen we een grote schoonmaakactie: alle schatten gaan eruit, de kastjes worden afgestoft en we bekijken kritisch wat terug in de kast mag en wat weer terug de natuur in gaat: plek maken voor nieuwe vondsten. En niet onbelangrijk: vaak hebben we het over onze avonturen: waar hebben we deze ook alweer gevonden? Dat was mooi he! Sommige avonturen waren ver weg, andere om de hoek.
Ik wilde al heel lang zelf een rariteitenkabinet maken van zelfdrogende klei. Dit liet even op zich wachten maar Loes en ik planden een Met Zonder Jas knutselochtend en eindelijk kwam het ervan. Ik ging gelijk met dit projectje aan de slag en ben zo content met het eind resultaat! Daat vond hem ook mooi en zocht gelijk wat van zijn schatten uit die een ere plekje kregen in dit mooie zelfgemaakte pronkkastje.
Wat heb je nodig?
- Zelfdrogende klei
- Eventuele boetseerspatels of een schilmesje
- Eventuele kleisnijder
- Placemat of stukje hout om het resultaat op de laten drogen
- Deegroller
- Eventueel een ijzerdraadje voor een paardebloem
Omdat we (helaas) geen pottenbakoven hebben word de klei aan de lucht gedroogd. Hierdoor is het eindresultaat wel kwetsbaarder en fragieler. Om hem toch zo stevig mogelijk te houden is het verstandig om de klei uit één stuk te halen, dus geen bij elkaar geplakte koe of ‘bijplakken’ van vakjes. Bijgeplakte stukken zijn het breekbaarst.
Hoe maak je dit rariteitenkabinet?
- Neem een stuk klei en rol deze tot gewenste dikte. Beter maak je hem niet te dun, dan is hij breekbaarder én passen de schatten er moeilijk op
- Snij de buitenkant van de klei weg in het gewenste vorm van het kabinet.
- Teken het gewenste patroon van de vakjes heel licht in de klei uit. Ook de wandjes niet te dun maken! Niet helemaal tevreden? Dan kun je met een beetje water aan je vinger het patroon ‘wegpoetsen’ en opnieuw beginnen
- Schep de overbodige klei eruit met een spatel of een mesje
- Maak de hoekjes mooi rond en glad met een beetje water aan je vingers
- Laat het kabinet ongeveer 2/3 dagen (afhankelijk van de dikte) aan de lucht en op een veilige plaats (! bij ons brak er een kunstwerk doordat ik het plankje op een drukke plek te drogen liet) drogen
- Schuur zo nodig scherpe randjes of losse stukjes klei bij met een schuurpapiertje
- Hang op en vul met schatten
- Heb je een ijzerdraadje toegevoegd voor een paardenbloem? Zoek dan in het juiste seizoen (eind maart tot half mei) een kleine paardenbloem en knip het steeltje héél iets korter dan het ijzerdraadje. Schuif de paardenbloem op het steeltje en spuit met een beetje haarlak rondom. Ik vroeg mijn partner te helpen met een papiertje vast te houden zodat ik niet het rariteitenkabinet zou raken met de haarlak, bang om deze te verkleuren.
Conclusie
Vijf sterren! ★★★★★
Activiteit: Echt leuk! We hebben sowieso een gezellige knutselochtend gehad, maar met de handen bezig zijn en al helemaal met oog op het resultaat vond ik het erg leuk om te maken. Heb nu al zin om er meer te maken! Leuk voor kinderen vanaf een jaar of 7 gok ik. Met Daat (5) kleide ik nadien een klein plankje, dat ging prima (behalve dat deze gebroken is na het drogen, jammer)
Resultaat: Love-it! Love-it! Love-it! Ik vind het hem echt su-per leuk geworden, juist omdat ik hem zelf gemaakt heb.
Kosten: Ongeveer €15-25 euro, het ligt er een beetje aan hoeveel materiaal je aanschaft. Ik denk dat je met alleen klei en je eigen keukenspullen al een heel komt. Dan ben je met €15,- klaar.
Wanneer: Het hele jaar door! Kleien kan altijd (binnen en buiten) en schatten vinden al helemaal.