Uitstraling ★★★★☆
Inhoud ★★★★★
Bruikbaarheid ★★★★★
Jeetje, wat een veel omvattend en compleet boek. Je zou haast zeggen dat je Met Zonder Jas niet meer nodig hebt, maar dat is natuurlijk niet waar :). Het boek staat vol informatie, tips, de mooiste tekeningen van De Ruiter (die veel meer mooie en leerzame natuur producten tekent), grappige weetjes en inspiratie.
‘Natuur is overal: van je achtertuin tot het plantsoentje om de hoek. Van het schoolplein tot het bos, weiland of strand. Op al die plekken kun je spelen en de wereld om je heen ontdekken. Je kunt er bouwen, knutselen, speuren naar dieren, proeven én je handen uit de mouwen steken. Kortom, buiten gebeurt het! Dus waarom zou je nog binnen blijven?‘
Er zijn veel onderzoeken gedaan over buitenspelen en het blijkt keer op keer hoe goed dit is voor de ontwikkeling, daarbij is het gezond en je wordt er gelukkig van. Wij schreven er ook al eens een korte blog over.
In ‘Alle kinderen naar buiten’ vind je acht hoofdstukken. Ik zal ze even kort alle acht voor je uitlichten zodat je weet wat je van het boek kunt verwachten.
Hoofdstuk 1 – Voorbereid de natuur in.
Je leest wat je allemaal nodig hebt om als onderzoeker de natuur in te gaan, handige tips om erachter te komen waar het noorden is, welke kleding raadzaam is om te dragen en welke kruiden je kunt gebruiken bij pijn en wondjes.
Hoofdstuk 2 – Activiteiten
Superveel (echt veel) activiteiten voor in de natuur, verdeeld in de seizoenen (vet handig).
Bouw een hut of speel met modder in de lente. Bezoek in de zomer een imker, de bijen zijn dan druk met hun honing (zo leerzaam!) of slaap onder de sterren. Leun in de wind of stamp in de plassen in de herfst, of ga je opzoek naar bladeren (maak zelf je kerstkaarten of de schattigste wasbeertjes, voor de allerkleinsten maakten we een bladeren zoekkaart), paddenstoelen of eikels (maak deze lieve bospoppetjes). In de winter hebben de vogels je het hardst nodig, open een vogelsnackbar zoals ze zo gezellig in het boek beschrijven. Hoe je vetbollen maakt lees je hier.
Hoofdstuk 3 – water, weer en bodem.
Handige tips en leuke activiteiten: maak je eigen onderwaterkijker, schepnet of regenboog. Maar ook erg informatief, hoe weet je of water schoon of vies is en hoe voorspel je zelf het weer door de wolken te lezen. Wat is een gezonde grond en hoe werkt de voedselkringloop, welke bodemdiertjes hebben we allemaal?
Hoofdstuk 4 – Spelen
De natuur is een grote gratis speeltuin! Een hoofdstuk vol spelletjes, verschillende soorten tikkertje en verstoppertje: waarschijnlijk varianten die je nog niet kende, schatzoeken -> maak een schatkaart op een afgevallen schors van een berk, familiespelletjes en nog veel meer.
Hoofdstuk 5: Maken
Oh de natuur heeft zo veel te bieden om mee je uit te leven: maak zelf een pijl en boog, bouw een vlot of een vlieger. Maak een dominospel van stenen. De mogelijkheden met takken en bladeren zijn eindeloos. Wist je dat je haast een orkest kunt beginnen met alle instrumenten die je met natuurlijke materialen kunt maken? Zo gezellig.
Hoofdstuk 6 – Eten en proeven.
Dit is echt leuk (en een beetje spannend ook? Goed kijken welke planten je plukt). Maak zelf lollies met viooltjes (of meelwormen, jakkie maar gezond!), leuk als traktatie ook! Of verse thee van zelf geplukte planten en kruiden. Wist je dat je het sap van de berk kunt drinken? Lees in het boek hoe je dat sap kan tappen om het eens te proeven of je haar mee te wassen want blijkbaar is dat heel goed, hehe.
Hoofdstuk 7 – Speuren.
Wordt een heuse speurzoeker door te leren over verschillende pootafdrukken en de verschillende soorten poep van dieren. Pluis braakballen, spot en luister naar vogels, leer over nachtvlinders en de cyclus van kikkers en leer wat meer over de oh zo belangrijke bij.
Hoofdstuk 8 – Handen uit de mouwen
Hoe kun je meer natuur creëren in je eigen tuin of schoolplein of de dieren helpen? Hoe kun je de natuur gebruiken om te leren? Leer tellen met bloemen, leg takjes van groot naar klein en stimuleer alle zintuigen. In de natuur is eigenlijk alles mogelijk.
Conclusie
Met dit boek kun je uren veel buitenplezier beleven, er is voor elke leeftijd passende informatie, activiteiten of knutsel ideeën. En oh ja: als dat orkest er gekomen is met instrumenten, mogen wij dan komen luisteren? Of meedoen!
Ga bij voorkeur naar je plaatselijke boekhandel en koop of bestel daar dit boek. Lukt dit niet? Bestel hem dan hier.
Lees meer boektips.