‘There’s no such thing as bad weather, only unsuiteble clothing’, een uitspraak van Alfred Wainwright, een Britse wandelaar en natuurboeken schrijver. ‘Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel’. Ook in Scandinavië wordt dit vaak gezegd. Maar wat is dan precies goeie buitenspeelkleding? Wij wisten het eigenlijk ook niet precies. Dus zochten we het uit!
In dit artikel behandelen we het volgende:
- Buitenspeelkleding, schoenen, accessoires en welke materialen geschikt zijn.
- Huidverzorging.
- De voordelen van wol.
- Extra kou-tips die ons erg helpen!
Buitenspeelkleding
In de winter betekent buitenspeelkleding vooral laagjes. Laagjes zorgt voor een goeie isolatie. Tussen de laagjes blijft namelijk je lichaamstemperatuur hangen. Door de juiste stoffen te combineren is het mogelijk je lichaamswarmte vast te houden en overbodige warmte bij transpiratie kwijt te raken. Tegelijkertijd weert het kou en vocht af van buiten. Er wordt ook wel eens gesproken van het 3-lagen systeem:
Basislaag:
De basislaag laag zorgt dat vocht (zweet) word opgenomen, waardoor je warm blijft. Een goed thermosshirt en eventueel een thermosbroek. Voor maximaal effect sluit deze laag goed aan op je lichaam. Een goede stof hiervoor is merinowol. Daat (2,5) heeft één goeie thermosbroek, wanneer deze in de was zit pak ik een strakke pyjamabroek als basislaag.
Middenlaag:
Dit is de isolerende laag, deze laag houdt de warmte daadwerkelijk vast. Te veel warmte of zweet wordt afgevoerd zodat de eerste laag zijn functie behoudt. Deze laag dient losjes te zitten, er moet wat lucht tussen de basislaag en de middenlaag zitten, zodat deze kan isoleren. De dikte van deze laag kun je aanpassen aan de buitentemperatuur. Natuurlijke materialen hebben de voorkeur: dons of wol. Anders synthetisch: fleece of polyester. Voorkom katoen, dat neemt zweet op en daar word je snel koud van. Tussen de eerst en de tweede laag moet een warm laagje lucht ontstaan, een middenlaag met rits zorgt voor veel warmteverlies.
Voor echte koukleumen of extreme kou kun je kiezen voor een extra middenlaag.
Buitenste laag:
De buitenste laag is het liefst zowel wind- als waterdicht. Deze laag zorgt ervoor dat de basis- en middenlaag niet nat worden. Het fijnste is wanneer deze laag ventilerend, hierdoor krijg je het niet té warm.
Onze ervaring met kleding voor de kou:
- Een skibroek is zo goed als waterdicht, bij echte kou of sneeuw is dit aan te raden. Voor Daat kochten we een skibroek (via Vinted) met 100% waterdichte vlakken op de billen en knieën waardoor hij langer droog en dus warm blijft.
- Voor kinderen zijn er ook veel gevoerde broeken te koop, een normale spijker- of courderoybroek met een extra warm laagje erin. Handig voor frisse dagen zonder dat meteen een skibroek nodig is.
- Kwaliteits-buitenspeelkleding is vaak erg duur, helemaal wanneer je meerdere kinderen hebt. Daarbij groeien kleine kinderen vlug uit hun maten waardoor aanschaf in de eerste jaren maar één seizoen gedragen word. Door te kiezen voor tweedehands kun je veel geld besparen. En tweedehands is ook duurzaam! Win-win! Meestal kun je gedragen kleding via dezelfde platformen weer verkopen. Mijn absolute favoriete website voor tweedehands kleding is Vinted, met name door de ruime keus gezien dit platform word gebruikt door meerdere landen in Europa, maar marktplaats is ook prima.
Goed schoeisel
Thermos regenlaarzen zijn geschikt voor normale dagen van kou. Regenlaarzen zijn water- en winddicht, wat kou en vocht weert. De thermos binnenkant houdt de voeten warm. We hebben meerdere thermoslaarzen geprobeerd maar zijn bij uitstek het meest enthousiast over de thermoslaarzen van En Fant. De buitenkant is gemaakt van super flexibel natuurrubber, de binnenkant van 90% wol en 10% polyester. Ze zouden de voeten tot -10 graden warm moeten houden. Ik heb ze sinds kort in de volwassen versie (via Vinted, want ze zijn niet meer te koop geloof ik) en snap waarom! Daat draagt zijn laarzen graag, ik leef erin. En ze kunnen in de wasmachine! Deze zijn overigens niet barefoot, onlangs ontdekte ik het Deense merk Bundgaard, zij hebben gevoerde barefoot regenlaarzen. Wanneer we deze volgend seizoen hebben getest zal ik laten weten wat we ervan vonden.
Bij echte kou of voor kinderen die het snel koud hebben kun je kiezen voor snowboots. Let bij aanschaf op de mate van waterdichtheid, van welk materiaal de buitenkant is (leer houdt warm) en van welk materiaal de binnenkant gemaakt is (ook hier kom ik weer op de wol). De Sorel Yoot Pac komt vaak naar boven als de beste snowboots voor kinderen (en volwassenen – Sorel Caribou).
De juiste accessoires
Wanten
Daat wilde voor lange tijd geen handschoenen aan, ook niet bij temperaturen onder nul. Hij had niet door dat handschoenen, en daardoor warme handen, bijdragen aan langer en vooral fijner buiten spelen. De handschoenen die we voor hem gebruikten waren lastig aan te krijgen, het elastiek was strak waardoor zijn hand er maar moeizaam in ging, laat staan dat zijn duim in het bedoelde ieniemini vakje terechtkwam. Ik ben op internet gaan zoeken naar een oplossing en kwam al snel onderstaande handschoenen tegen (tweedehands).
Deze handschoenen hebben letterlijk onze buitenspeel-winter gered. De rits kan helemaal tot de vingers open, waardoor Daat zijn hand rustig in de handschoen kan leggen met de duim op de juiste plek. Er zit een bandje met klittenband rond de pols die je eerst dicht maakt alvorens je de rits dicht doet. Onder de rits zit een strook stof zodat de wandschoen wel winddicht is.
Mocht jouw kind ook geen fan zijn van handschoenen, dan kun je ook nog skihandschoenen proberen. Deze zijn een stuk langer (tot halverwege de onderarm) en dus moeilijker uit te trekken.
Muts
Een goeie muts erg belangrijk, helemaal bij babies en kleine kinderen die hun lichaamstemperatuur nog moeilijk kunnen reguleren. Je verliest veel warmte via je hoofd en die wil je bij kou juist behouden. Ook hierbij is wol een goede keuze.
Sjaal
Ook via je hals en nek verlies je veel warmte wanneer deze niet bedekt zijn. Kies voor kinderen een zachte sjaal die niet kriebelt. Alles om ervoor te zorgen dat ze de sjaal (of muts, jas, handschoenen) niet meer om willen. Wol of fleece is erg geschikt. De winterversies van buff bijvoorbeeld, deze zijn zacht en naadloos. Ook heeft het geen losse uiteinden (zoals bij een normale sjaal) die is de weg hangt met spelen of zelfs ergens blijft achter haken.
Balaclava – of te wel: Bivakmuts
Zowel Daat als ik dragen regelmatig een Balaclava. Dit is eigenlijk een muts en sjaal in een die super goed afsluit rondom het gezicht. Wij hebben het liefst eentje die ook over je mond en eventueel neus te trekken is, mocht er gemene ijzige wind staan kan dit een verademing zijn. Ook deze zijn in wol verkrijgbaar.
Nierwarmer
Deze klinkt in eerste instantie een beetje bijzonder, maar eenmaal aangeschaft leef je erin. Tenminste als je net zo’n koukleum bent als Loes en ik. Ik heb heel vaak last van een koude onderrug, maar dat is echt verleden tijd wanneer ik de nierwarmer draag. Het is eigenlijk een wollen tunnel voor rondom je buik zodat je romp en daarmee je hele lijf warmer blijft.
Huidverzorging
Verandering in temperatuur resulteert vaak in een schrale huid, met name de wangen. Houd lippen en wangen vet. Je hebt hiervoor speciaal ontwikkelde cremes zoals Naïf Weather protection cream, deze is gemaakt met natuurlijke ingrediënten. Maar old-school vaseline is ook prima.
De voordelen van wol
Wol heeft super fijne natuurlijke eigenschappen, namelijk:
- Wol isoleert. tussen de zachte gekrulde kroeshaartjes bevindt zich stilstaande lucht, dit is een slechte warmtegeleider en isoleert daardoor dus goed. Hierdoor kan het lichaam de eigen temperatuur vasthouden: hierdoor ben je beschermt tegen zowel warmte en kou.
- Wol absorbeert. Wol kan veertig procent van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen zonder dat het vochtig aanvoelt waardoor je koud word. Het opgenomen vocht verdampt langzaam. Dit zorgt dat wol ademt.
- Wol beschermt tegen nare geurtjes.
- Wol is duurzaam. Een wolvezel kan 20.000 keer worden gebogen zonder te breken. Daarbij kan een schaap elk jaar worden geschoren waarna de vacht zich weer vernieuwd.
Ga zorgvuldig om met je wollen items. Dan blijft het langer goed (en krimpt het niet in de was). Wassen volgens wasvoorschrift, met geschikte wasmiddel en liggend laten drogen.
Extra kou-tips:
Naast buitenspeelkleding kun je voor onderweg nog wat dingen mee te nemen om kou te voorkomen! Bij ons gaat altijd de bolderkar mee, goed gevuld natuurlijk!
Bolderkar, dekbed en kruik
Wij nemen vaak de bolderkar mee naar buiten. Hierin hebben we twee oude dekbedden, die mogen vies, kapot en nat worden. Dit scheelt een hoop gedoe met vieze/natte kleding/schoenen uit en aan doen. Als het echt koud is leggen we twee warme kruiken tussen de dekens zodat Daat zich zo nodig kan opwarmen of niet te veel afkoelt als hij niet meer kan/wil lopen en in de kar gaat zitten of gaat liggen slapen. De kruiken zijn vooral handig als hij zijn handschoenen niet aan wil.
Hete drank
Neem wat warem drank mee, thee, koffie of warme chocolademelk. Zo fijn om je lekker warm te drinken door thee of warme chocomelk! Nog wat slagroom mee en wat mokken. Heerlijk!
Extra setje
Eigenlijk is dit handig voor alle weersomstandigheden. Neem altijd een setje extra kleding mee. Ook zijn extra snacks met suikers handig, met buitenspelen gebruik je veel energie dus tussendoor wat extra’s snacken kan geen kwaad.
Dit artikel bevat zowel tips en informatie gevonden op internet als geschreven uit eigen ervaring. Als je aanvullende tips hebt over buitenspeelkleding, laat het ons weten! Misschien kunnen wij onze outdoor-materialen uitbreiden of verbeteren.
Lees ook: Geschikte regenkleding om in buiten te spelen en geschikte kleding voor in de zon.