Als ik de poort achter me dicht gooi zie ik onze framboos aan de andere kant van de schutting opkomen. Ook de mooie kleine gele bloemetjes van de gehoorden klaverzuring poppen tussen de stenen door. Langs de schutting groeit bij ons het herderstasje ook veel. Ik vind de harten zaadjes van het herderstasje altijd leuk om te zien. Ik heb zelf geen moeite met het onkruid. Ik vind het eigenlijk wel leuk staan. Eens per jaar maken mijn vriend en ik de schutting schoon en dan halen we het weg. Stiekem vind ik het zonde. Het staat niet in de weg. Dus waarom niet laten groeien?
Onkruid, het woord zegt het al. On-kruid. Met onkruid wordt vaak ongewenste planten bedoeld. Maar onkruid is eigenlijk ook best nuttig! Onkruid draagt bij aan de milieukwaliteit, voor insecten is onkruid een goede voedingsbron, sommige onkruid is eetbaar en soms is onkruid ook gewoon erg mooi. That being said: Onkruid kan ook echt ongewenst zijn natuurlijk. Wanneer het bijvoorbeeld erg aggresief groeit, zoals de Japanse Duizendknoop (deze is overigens ook eetbaar). Groeit bij jouw in de straat veel onkruid? Dan kun je botanisch stoepkrijten! Dat betekent eigenlijk dat je bij het onkruid de naam van de plant schrijft met stoepkrijt. Leerzaam en leuk!
Wat is botanisch stoepkrijten?
Een jaar geleden was het ineens helemaal hip. Botanisch stoepkrijten. En terecht! Volgens het IVN hopen organisaties dat de term onkruid gaat veranderen naar stoepplantjes. Dat klinkt al een stuk vriendelijker! Als je botanisch gaat stoepkrijten dan ga je in de buurt op zoek naar stoepplantjes. Heb je een stoepplantje gevonden? Dan schrijf je bij de plant de naam. Weet je de naam niet zeker? Dan kun je gebruik maken van een zoekkaart, een app of de plant op Google opzoeken.
Wat heb je nodig voor botanisch stoepkrijten?
Je hebt voor botanisch stoepkrijten niet veel nodig! Alleen wat stoepkrijt. Een zoekkaart of app is wel handig. Plantnet vind ik wel een fijne app! Een aantal planten zul je wel herkennen, zoals brandnetel, paardenbloem, witte en rode klaver of weegbree (erg handig tegen brandneteljeuk). Ik heb bij de meeste stoepplantjes wel even een app nodig. Al leer ik elke keer een beetje meer. Wij hebben ook een artikel waar we foto’s plaatsen van stoepplantjes. Ook handig om bij de hand te hebben!
Ps. Wij maakten deze zoekkaart puur voor de lol. Ik vind het gewoon erg leuk een zoekkaart te maken. Op internet kun je er meer vinden. Ook heeft IVN zoekkaarten te koop.
Conclusie
Vijf sterren! ★★★★★
Activiteit: Okéé deze activiteit krijgt vijf sterren omdat het overal te doen is! Misschien niet in een bos of weiland, maar wel in je woonwijk of in de stad!
Resultaat: Leuk en leerzaam. En bij lekker weer ook een fijne tijdsverdrijf!
Kosten: Nada!
Wanneer: In het voorjaar en in de zomer. Hoe later in het voorjaar hoe meer stoepplantjes bloeien.