DIY: Paardenbloemslinger

Paardenbloemen! Ze zijn zo leuk, eerst een mooie gele bloem om vervolgens binnen een aantal dagen te veranderen naar een pluizenbolletje. Supercool! Wist je dat je met paardenbloemen vrij veel leuke DIY kunt doen? Zoals deze paardenbloemslinger!

DIY: Paardenbloemslinger

Wat heb je nodig om de paardenbloemslinger te maken?

 • Naald
 • Draad
 • Paardenbloemen in het stadium na de gele bloem. Dus die met een groene knop.

Pluk niet te veel paardenbloemen. Ondanks dat ze wel overal groeien, zijn paardenbloemen erg waardevol voor de natuur. De paardenbloem is namelijk één van de bloemen die de meeste soorten bijen aantrekt. Dat wil zeggen dat heel veel verschillende soorten bijen de paardenbloem weten te vinden! Pluk alleen daar waar veel paardenbloemen groeien en pluk dus alleen wat je nodig hebt!

Maak zelf deze leuke slinger van paardenbloemen

Hoe maak je een paardenbloemslinger?

 1. Verzamel om te beginnen paardenbloemen in de groene knop. Ik heb ongeveer twintig paardenbloemen geplukt en hier heb ik een slinger van een meter of twee mee gemaakt.
 2. Knip de paardenbloemen bij de stem af.
 3. Rijg je draad door de naald.
 4. Rijg de naald door de paardenbloemknop. Die dit helemaal aan de onderkant bij de stengel. Dus door de kelk, vlak boven de stengel.
 5. Rijg al je paardenbloemen aan je koord. En geef ze een mooi plekje naast elkaar. Laat een centimeter of tien tussen de bloemen.
 6. Geef je paardenbloemslinger een mooi plekje.
 7. Nu is het wachten geblazen!

Extra tips:

 • Knip de paardenbloemen niet te dicht bij de stengel af. Doe je dit wel? Dan trek je met het draadje iets sneller de knop kapot.
 • Is een paardenbloem uitgekomen? Gebruik dan de haarlak en spray de pluizenbol voorzichtig in. Waarom? Dan blijft je slinger langer houdbaar! En, als je dan straks de slinger weer omlaag haalt, dan zit niet je hele kamer onder de pluizen..

Conclusie

Vijf sterren! ★★★★★

Activiteit: Erg leuk! De wandeling en zoektocht naar de paardenbloemen is een leuke activiteit. Het rijgen van de paardenbloemen werkt ook erg rustgevend. En vervolgens is het ook leuk om zo nu en dan de paardenbloem te checken.
Resultaat: Erg leuk! Elke dag even spieken hoe de paardenbloemen het doen. Ik had toch nog wat bloemen geplukt in verschillende stadia. Na de eerste dag waren een stuk of vier van de bloemen al uitgekomen. Na vijf dagen waren alle paardenbloemen uitgekomen! Erg leuk om te zien.
Kosten: Gratis! Afgezien van de kosten van naald en draad.
Wanneer: In april en mei, wanneer de paardenbloemen overgaan naar pluizenbollen!

Haal de natuur in huis met deze paardenbloemslinger

Heb je een paardenbloemslinger gemaakt? Tag ons in de foto op Facebook of Instagram! Hoeft niet, maar hier help je ons mee groeien! Vergeet niet de hashtag #metzonderjascom te gebruiken.

Paardenbloemslinger Pinterest