Wildplukken: the dos en dont’s

Op social media gaat het elk jaar wel een paar gevallen rond van mensen die wel heel veel en brutaal hebben wild geplukt. Tassen vol tamme kastanjes of bramen of zeldzame bloemen.

Is wildplukken toegestaan?

Wildplukken. Mag dat? Het antwoord is in vrijwel alle gevallen: “Nee.” Wildplukken is illegaal. Maar er is een gedoogbeleid!

Omdat ik graag in oplossingen denk, wil ik niet te lang stilstaan bij waarom wildplukken niet mag. Ik ga je vooral vertellen over de wildplukregels. Want mocht je toch gaan wildplukken, er zijn een aantal wildplukregels waar je aan moet houden. Ik neem je ook mee in eventuele alternatieven voor wildplukken.

Waar kan ik wildplukken?

Je hebt eigenlijk drie situaties waar bloemen staan: Op gemeentegrond, op eigendom van andere mensen (boerenland of in tuinen) of in het wild. Op al deze drie plekken mag je geen bloemen plukken. Ik zal je even uitleggen hoe dit zit en waar je wel kunt wildplukken.

Gemeentegrond

Gemeentes leggen met veel zorg perkjes en plantsoenen aan in en rondom de stad. Deze perkjes zijn gemeentelijk eigendom en dat mag je niet vernielen. Met andere woorden, dat mag je dus niet plukken. Doe je dit wel? Dan kun je hier dus een boete voor krijgen. Je hoort het niet vaak, maar het gebeurt. Bij sommige gemeentes kun je in overleg wel een stukje grond zelf beheren. Deze stukjes grond worden snippergroen genoemd. Ik zal je daar straks iets meer over uitleggen.

Boerenland of in tuinen

Veel boeren zaaien aan de randen van hun akker bloemen. Dit doen ze niet voor niets. In deze bloemen zit, natuurlijk, nectar en stuifmeel. Voedsel voor de bijtjes, vlinders en andere insecten. Ook vogels en andere dieren hebben baat bij de bloemranden. Naast dat dit gewoon goed is voor de natuur, groeien sommige boeren gewassen waar deze insecten een natuurlijke vijand van zijn. Nuttige stroken dus!

Hoort de berm bij een openbare weg? Dan valt het onder Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer staat plukken onder kleine schaal toe. Het wordt als het gedoogd. Let wel op de nadruk op kleine schaal. Dit betekent niet te veel plukken en alleen voor eigen gebruik.

Ook veel mensen zaaien bloemen in hun tuin. Het is natuurlijk niet netjes om bij iemand uit de tuin de bloemen weg te plukken die zij daar gezaaid hebben. Ik zou het zelf niet eens waarderen als iemand onkruid, aka stoepplantjes, uit mijn tuin trekt.

In het wild

Dan is er nog de rest. Dus bijvoorbeeld in bossen of duinen. Wildplukken is in Nederland verboden en hier staan flinke boetes op. Het wordt gezien als stroperij. Toch komen boetes niet vaak voor. Wildplukken wordt in de meeste gevallen gedoogd, zolang je je aan bepaalde regels houdt.

Wildplukken: De regels

In alle eerlijkheid pluk ik ook wel eens wat in het wild. Ik heb een herbarium waarin ik bloemetjes en planten in bewaar. En ondanks dat ik veel uit onze tuin kan halen, is de keuze daar natuurlijk ook beperkt. Ga je wildplukken? Dan zijn daar een aantal regels die je volgt. Daarnaast kan het natuurlijk echt zo zijn dat je een boete krijgt. Je hoort het niet vaak, maar het gebeurt!

Ik vind het overigens niet heel fijn als ik met kinderen op stap ben en zij plukken wat bloemen hehe. Misschien een beetje hypocriet, maar kinderen weten vaak nog niet zo veel over de bloemen en soms plukken ze om te plukken. Ik vind het wel leuk om samen een mooi veldboeketje te maken of iets te plukken om thuis te drogen of te gebruiken. Ik probeer dat altijd een beetje uit te leggen. En op de grond liggen vaak ook mooie dingen! Toch kun je plukken natuurlijk nooit helemaal voorkomen, en dat is ook prima.

1. Pluk alleen wat je nodig hebt

Pluk niet meer dan je nodig hebt. Voor mijn herbarium heb ik maar één of twee bloemetje nodig en een blad. Meer pluk ik dan ook niet van de bloem of plant in kwestie. Wil je een mooi veldboeket plukken? Zorg dan dat je niet meer plukt dan je nodig hebt. Pluk met een doel dus. Naast een veldboeket kan dit doel bijvoorbeeld ook zijn een fles oppimpen of een mooi schilderijtje maken met gedroogde bloemen. Of dus je eigen herbarium!

2. Pluk alleen bloemen of planten waar er veel van staan

Bloemen en planten verspreiden zich. Soms duurt het even voordat een plant of bloem echt ergens gevestigd is. Is de bloem of plant gevestigd? Dan komen ze daar wat vaker voor! Zie je bijvoorbeeld een veld met heel veel paardenbloemen en madeliefjes? Dan mag je daar er best een aantal van plukken. Staat er maar één rode klaver? Laat deze dan staan.

Pluk je bramen, vlier, paddenstoelen of andere dingen om op te eten? Dan mag je niet meer dan een champignon-bakje (250 gram) van dit soort meenemen.

3. Pluk geen zeldzame bloemen

Dit spreekt natuurlijk voor zich, pluk geen zeldzame bloemen. Maar hoe weet je nu wat een zeldzame bloem is? Je kunt een app gebruiken om bloemen te identificeren voordat je het plukt. Als je je aan bovenstaande regel houdt kun je ook het plukken van zeldzame bloemen limiteren. Ik gebruik de app ObsIdentify. Stiekem vind ik het ook erg leuk om de app te gebruiken. Ik herken steeds meer bloemen en planten!

4. Pluk de wortel niet

Soms gebeurt het dat je iets te hard trekt en dat de bloem er met wortel en al uitkomt. Ja, oeps. Maar over het algemeen laat je de wortel staan. Dan heeft de plant of bloem namelijk nog de kans om terug te groeien! Ik neem meestal een klein schaartje mee. Dan weet ik zeker dat ik de wortel er niet uitruk.

5. Pluk niet in beschermde natuurgebieden

Een beschermd natuurgebied is natuurlijk niet voor niets beschermd. Hier zijn erg goede redenen voor. Dit kan van zeldzame bloemen zijn of om nesten en dieren te beschermen. Pluk in zo’n gebied niets.

6. Kijk uit waar je loopt

Plet niet het hele veld omdat je een bloemetje wild plukken. De stelregel is eigenlijk: Blijf op de paden en breek geen takken of iets. Kortom: Heb respect voor de omgeving.

Wat kan je in het wild plukken?

  • Bramen
  • Brandnetel
  • Winterkers
  • Vlierbessen
  • Hazelnoten
  • Verschillende soorten paddenstoelen
  • Vlierbloesem
  • Bosaardbei
  • Kelp
  • Paardenbloem

Alternatieven voor wildplukken

Oké, dus wildplukken mag niet. Maar met die wetenschap schiet je eigenlijk niets op. Wat kun je nog meer doen voor dat mooie bosje veldbloemen?

Vraag het

Zie je ergens mooie bloemen staan? Aan een akkerrand of bij iemand in de tuin? Vraag het dan even! Zo heb ik wel eens een klein bosje lavendel bij iemand uit de tuin mogen plukken.

Ga naar een pluktuin

Jaa! Je kunt natuurlijk altijd terecht bij een pluktuin! In Nederland vindt je best veel pluktuinen. Heerlijk! En vaak ook echt niet duur. Deze pluktuinen zijn natuurlijk perfect geschikt om een mooi veldboeket te scoren.

Wildplukken: Narcissen uit de pluktuin
Narcissen uit de pluktuin

Maak je eigen pluktuin

Dit is eigenlijk de leukste versie! Ik heb een mooie tuin, niet al te groot, maar zeker ook niet klein. We halen het onkruid tussen onze planten vaak niet weg en elk jaar strooi ik wat zaadjes met bloemen die goed zijn voor de bijtjes en de beestjes. Daardoor kan ik best veel uit mijn eigen tuin plukken, van hondsdraf tot korenbloem en van paardenbloemen tot zonnebloemen. Je hebt ook speciale zadenmixen! Zadenmixen voor droogbloemen, een mix om te plukken of gewoon een mooie mix aan inheemse bloemen. Kies bij voorkeur onbespoten en gifvrije zaden! Dat is beter voor de natuur.

Snippergroen

Bij veel gemeenten kun je een stukje groen gebruiken of kopen om te beheren. Coolie! De gemeente stelt daar natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan. Zo mag je van het stukje groen geen parkeerplaats maken of het groen vervangen voor tegels. Daarnaast mag je niets op het stukje bouwen. Het groene karakter moet behouden blijven ;). Bij ons in de straat heeft een gezin een stukje snippergroen. Ze hebben daar elk jaar superveel leuke bloempjes staan. Ook grappig om te zien dat alleen op het stukje in hun beheer de bloempjes staan. De andere stukjes zijn gras. Wij hebben rondom ons huis helaas geen stukje snippergroen.

Via Google kun je overigens achterhalen of in jouw gemeente stukjes snippergroen te beheren of te koop zijn.

Bloemen kopen in de winkel

Dan heb je natuurlijk gewoon ook bloemenwinkels en tuincentra. Ik heb dit jaar een aantal mooie narcissen gekocht om te drogen! Ook had ik wat bloemetjes voor in de tuin gekocht. Daar heb ik de bloeiende bloemen afgehaald. De knoppen heb ik laten zitten. Zodat deze in de tuin uitkomen.

Ook als ik een boeket krijg op mn verjaardag of iets, droog ik vaak de bloemen! Zo kan ik toch wat langer van de bloemen genieten. Ik vind het nadeel aan een boeket krijgen namelijk vaak dat de bloemen zo kort staan. Toen we verhuisden naar onze woning kregen we een aantal planten. Die heb ik jaren later nog steeds! Veel duurzamer. Maar bloemen drogen betekent ook langer geniet!

Wildplukken: Een praktische gids met alternatieven en regels.
Links de bloemen die ik kocht voor in de tuin, rechts bloemen uit een verjaardagsboeket.

Okeee dat was het over wildplukken! Heb je nog iets toe te voegen of te zeggen over wildplukken? Laat het ons weten via de comments!