Zwerfafval is slecht voor natuur, dier en mens. Dieren eten afval of raken erin verstrikt. Onze bodem raakt vervuild, hierdoor kunnen bijvoorbeeld planten en bomen minder goed groeien. Door wind of rivieren komt ons zwerfafval in de zeeën en oceanen terecht. Zeevruchten en vissen slaan microplastic op in hun lichaam waardoor het in onze voedselketen terecht komt. Daardoor krijgen wij dus zelf ook plastic binnen. Daarnaast trekt zwerfafval ongedierte aan en kost het opruimen van zwerfafval kost onze maatschappij veel geld. Geschat wordt dat er in Nederland per jaar 50 miljoen kilo aan afval op straat of in de natuur belandt! Dat staat gelijk aan 44.883 auto’s of 15.625 olifanten! Niet normaal en zo makkelijk op te lossen.
Onderzoek naar zwerfafval door Rijkswaterstaat
Zes keer per jaar monitort Rijkswaterstaat ons zwerfafval. Op 1400 plekken in het land doen zij verschillende metingen om erachter te komen hoeveel zwerfafval er in Nederland ligt en wat de samenstelling is. Ook kijken zij naar zwerfafval op en rondom zee. Dit doet zij door bijvoorbeeld te tellen hoeveel plastic deeltjes er in de magen van de Noorse stormvogel zitten. In het begin van 2020 is het aantal blikjes en kleine plastic flessen met 19% gestegen ten opzichte van 2015. En dat terwijl er steeds meer aandacht is voor het afvalprobleem. Ook doet Rijkswaterstaat jaarlijks een onderzoek onder de bevolking, waaruit blijkt dat zwerfafval zorgt voor veel ergernis. 45% van de Nederlanders vindt zwerfafval het eerste probleem dat de overheid zou moeten aanpakken, woninginbraken staat op nummer 2 met 37%.
Afbraaktijd
Afval is vaak niet of nauwelijks afbreekbaar. De tijd die het de natuur kost om het af te breken noemen we afbraaktijd.
Dan maar zelf aan de slag
Gooi je eigen afval altijd in een openbare afvalbak of neem het mee naar huis. Zo simpel is het eigenlijk. Omdat dit voor veel mensen helaas een moeilijke gewoonte blijkt, kunnen we de natuur helpen door zelf zwerfafval mee te nemen en weg te gooien waar het hoort.
Wil je afval rapen leuker maken? Ga dan op pad met onze afvalzoekkaart. We hopen dat jullie echte enthousiastelingen zijn en anders worden! Mogelijk is een afvalgrijper handig zodat je geen vieze of misschien bezeerde handen krijgt (blikjes kunnen bijvoorbeeld scherp zijn). In verschillende maten (ook voor kinderen!) te verkrijgen, ook bij veel tuincentra.
Ga je op pad met onze afvalzoekkaart? Vergeet geen tasje mee te nemen, een foto te maken en je schoonmaakactie(s) te delen op social media met de hashtag #metzonderjascom!