IJsbellen blazen

De ijzige kou is niet voor iedereen weggelegd. De rode wangen, de snijdende wind en de heldere nachten. Wij vinden het heerlijk! Als het goed vriest, en dan hebben we het over kouder dan -6, kun je zelf ijsbellen blazen! Erg leuk om te doen!

ijsbellen blazen, leuk om te doen als het flink vriest!

Wat heb je nodig?

Allereerst een portie geduld. Want het is minder makkelijk dan bellen blazen in de zomer. Voor een bel om te bevriezen moet het namelijk ergens eventjes stil zitten. Maaaaar bellen knappen vaak zodra ze in contact komen met een oppervlakte. Daarom kan het even duren voordat je een bel hebt.

 • Heet water
 • Paar scheppen suiker
 • Afwasmiddel
 • Glycerine (optioneel, maar wel aan te raden. Te koop bij de Kruidvat)
 • Rietje

Heb je geen rietje? Je kunt van ijzerdraad ook eenvoudig zelf een staafje maken! Rietje is wel wat makkelijker! Of gewoon het stokje van bellenblaas werkt ook.

Je kunt ook gewoon bellenblaas gebruiken. Je hebt dan alleen nog iets meer geduld nodig. Een scheutje glycerine in de bellenblaas is ook een optie!

Hoe blaas je ijsbellen?

Allereerst maak je je eigen zeepzop:

 • Zet een kop heet water (heet water bevriest sneller)
 • Los een paar scheppen suiker er in op
 • Voeg een eetlepel glycerine toe
 • En voeg een aantal eetlepels afwasmiddel toe

Vervolgens kun je aan de slag! Steek je rietje in het sopje en blaas heeeel voorzichtig belletjes! Blaas dicht bij het oppervlakte waar je de bel wilt plaatsen. Minder kans dat de bel knapt of een meter verderop plaatsneemt.

Nog wat laatste tips:
 1. Blaas kleine bellen! Deze zijn wat steviger.
 2. Voor grotere bellen heb je iets meer geduld nodig!
 3. Wil je foto’s maken? Iets van een macrostand werkt dan het beste.
  Gebruik je een professionele camera? De bellen bevriezen best snel. Ik had geen tijd om mn statief op de juiste plek te zetten. De bel komt toch niet precies daar waar je wilt. Dus ik heb de foto’s uit de losse pols genomen. Dat kan prima zolang de sluitertijd boven het brandpuntafstand van je lens ligt! Heb je een 100mm macrolens? Zorg dan de sluitertijd boven de 100 ligt.
Zelf ijsbellen blazen met deze tips

Conclusie

Vier sterren! ★★★★☆

Activiteit: We denken dat deze activiteit geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of zeven. Je hebt geduld nodig en moet tegen de kou kunnen! Het is wel leuker als iedereen zijn eigen rietje heeft om te blazen
Resultaat: Leuk. Kleine bellen bevriezen het makkelijkst en gaan het minst snel stuk. Daardoor moet je er wel echt dichtbij met je hoofd om de ijskristallen te zien vormen.
Kosten: De meeste ingrediënten zul je in huis hebben. Glycerine kost een paar euro bij de Kruidvat.
Wanneer: Je kunt alleen ijsbellen blazen als het echt goed vriest. Kouder dan -6. Wij hebben het, heel eigenwijs, ook met -3 geprobeerd. De bellen bevroren niet!

Heb je ijsballen geblazen? Laat ons weten hoe je het vond! Vinden we leuk♥! Heb je een foto? Post deze op Facebook of Instagram. Vergeet ons niet te taggen of de hashtag #metzonderjascom te gebruiken. Ook daar worden we blij van♥!

Babyboompje uit het bos

Wil je ook een lief babyboompje thuis? In het voorjaar groeien ze uit de grond. Sommige overleven dit niet. Te weinig licht en ruimte. Zo’n babyboompj kun je meenemen naar huis!

Lees verder »