Avocado plant laten groeien

“Echt cool die plant! Wat is het ook alweer?” vraagt mijn vriend. “Dat is een avocado plant. Over zeven jaar hebben we misschien onze eigen avocado!” Elke dag kijk ik met trots naar de avocado, zijn 80 centimeter lange steel en de mooie bladeren die zich daarboven vormen. Echt een klein boompje al. Een vriendin van me dacht laatst, heel schattig, dat ik de steel zelf in de pit gedrukt had. “Ik snap niet hoe hij zo perfect recht kan zijn!” Het is een echte blikkenvanger bij ons thuis, gewoon op het aanrecht.

In alle eerlijkheid heeft het mij een aantal jaar geduurd voordat ik succesvol een avocado pit heb laten uitgroeien. Ik heb A) meerdere technieken geprobeerd en B) ik vergat elke keer dat ik een pit had weggelegd. In dit artikel leg ik je uit hoe je succesvol je eigen avocado pit laat ontspruiten!

avocadoplant groeien mooie bladeren van de avocado

Wat heb je nodig om je eigen avocado plant te laten groeien?

Je hebt niet veel nodig om een avocado pit te laten groeien tot een plantje. Al kost het wel wat tijd en dus geduld.

 • Avocado
 • Stukje keukenrol of zakdoekje
 • Afsluitbaar zakje (liefst herbruikbaar natuurlijk)
 • Glas
 • Stukje karton of kiemschaaltje.

Ik heb een speciaal avocadovaasje van Ilex Studio. Maar meestal heb ik meerdere pitten staan. Die heb ik vaak gewoon in een glas met een stukje karton er op.

Hoe laat je je avocado pit ontkiemen?

Voor mij werkt de beste manier om de pit een aantal maanden in een afgesloten zakje op een donkere plek te latten ontkiemen. Dus deze manier leg ik je in dit artikel uit. Ik heb het ook geprobeerd met van die prikkertjes, maar dat werkt gewoon echt niet goed genoeg. Dus: In een afgesloten zakje.

 1. Snijd de avocado voorzichtig doormidden. Was de pit zachtjes totdat het vruchtvlees van de pit is. Zorg wel dat de pit goed schoon is. Anders gaat het rotten.
 2. Maak het stukje keukenrol nat en wikkel deze om de pit heen.
 3. Stop de pit in een afsluitbaar zakje en leg deze een paar maanden weg op een (redelijk) donker plekje. Die van ons ligt in de handdoekenla.
 4. Controleer om de zoveel weken of het doekje nog vochtig is. Zo niet: wikkel een nieuw nat doekje om de pit en stop deze weer terug in het zakje.
 5. Is de pit ontkiemt? Zodra de kiem één a twee centimeter is kun je de pit in een vaasje of glas zetten!

Bij stap vier ging het bij mij elke keer mis. Ik vergat elke keer dat ik de pit ergens had liggen of waar ik deze had liggen en vond dan uiteindelijk na een aantal maand een uitgedroogde pit terug. En voila ik kan weer opnieuw beginnen.. Ik heb dit opgelost door de pit op een plek te leggen die ik vaak zie (de handdoekenla dus) en elke eerste weekend van de maand check ik de pitten even.

avocadoplant groeien, mooie wortels in een speciaal avocadopotje.

Hoe verder?

En dan begint het wachten weer. De ontkiemde pit heeft tijd nodig om tot een plantje te groeien. Dit kan wederom maanden duren.

 • Zet de plant op een licht plekje neer, hoeft niet superlicht te zijn. Bij ons staan ze vaak op het keukenkastje waar de kruiden enzo ook staan.
 • Ververs het water regelmatig.
 • Heeft je plant een aantal blaadjes? Dan kun je hem verpotten. Ik gebruik vaak een bloempot van 15 of 20 cm doorsnede.
 • Houd de plant en zijn wortels in een bloemenpot en schep aarde om de wortels heen. Je kunt de pit boven het aarde-oppervlak laten. De pit zal na verloop van tijd wel los komen, maar tot die tijd is het wel een leuk gezicht.
 • Verpot de plant als de plant groter wordt naar een grotere pot. Ik gebruik bloempotten van 30 tot 40cm doorsnede om de plant naar te verpotten.

Overigens groeien er meestal geen avocados aan je stekken. Pas zeven jaar later heb je eventueel een vrucht aan je plant. Of niet. De meeste pitten zullen geen vruchten krijgen. Eigenlijk bijna allemaal niet. Maar er bestaat een kansje dat het wel lukt!

Ververs het water van de plant regelmatig en zet de plant op een plekje neer waar deze voldoende licht krijgt. Ik heb twee katten, dus op een plek waar de katten niet met de ontkiemde pit aan de haal gaan is ook aan te raden!

avocadoplant groeien

Verzorging avocado plant

Een avocado plant verzorging is eigenlijk niet heel moeilijk om te verzorgen. Zorg dat de plant op een lichte warme plek staat. Een avocado is gewend aan een warm klimaat. Het Nederlandse klimaat is eigenlijk niet heel geschikt voor de plant. Zorg dus voor een lekkere lichte plek zodat je de meest natuurlijke plek creëert voor hem. Geef de plant wekelijks water. Je kunt de plant ook zo nu en dan onderdompelen in water.

Optioneel: Wil je dat de plant meer een bosje wordt dan een boom? Dan kun je de plant trimmen. Dit doe je door de stengel te “knijpen“. Knijpen betekent dat je zorgt dat de stengel niet verder omhoog kan groeien door het bovenste stukje eraf te halen. Je forceert daarmee de plant om hun energie in de zijtakken te stekken.

Avocado plant groeien: Wat kan mis gaan?

Oké er kunnen dan nog wat dingen misgaan. Onze grootste avocadoplant krijgt nu bruine bladeren. Dat is natuurlijk niet zo mooi. Ook hebben we al een keer last gehad van rouwvliegjes. Wat kun je doen?

Mijn avocado pit is verschimmeld:

Yes, dat kan gebeuren. Gooi hem weg en begin opnieuw.

De randen van je blad beginnen bruin te worden:

Een avocado groeit normaal in een vochtig en warm milieu. Niet te vergelijken met de Nederlandse woonkamer. Daar is ons klimaat te droog voor. Dat droge klimaat zorgt, vooral in de herfst en winter, voor het verkleuren van de bladeren. Ze drogen als het ware uit. Sproeien heeft weinig nut. Ik zet de planten met bruine bladeren in een soort van kasje.

Er vliegen zwarte vliegjes rond je plantje:

Wanneer je je avocadoplant in de aarde hebt gezet, kan het voorkomen dat je last krijgt van kleine zwarte vliegjes. Dit zijn rouwvliegjes. Je kunt dan het beste je avocado opnieuw verpotten en de potgrond weggooien.

Mochten we nog meer fails tegenkomen, dan update ik dit artikel even! Je mag natuurlijk ook je eigen fails delen hehe!

Heb jij ook een avocado plant gegroeid? Laat het ons weten via de comments of via Instagram! Vinden we leuk!