Kerstballen van oud papier

Kerst! Een heerlijke en drukke periode. Ik kijk het hele jaar uit naar de lichtjes in huis en de kerstboom versieren! Lekker bij de open haard met warme chocolademelk en heerlijke muziek die ze gelukkig alleen in december afspelen. Anders zouden we er wel zat van worden denk ik haha! Enfin, we kwamen bij het oud papier wat dunne stukken bruin papier tegen. Soms probeer ik met oud papier te denken: Wat kan ik hier nog van maken? En omdat Kerst voor de deur staat dacht ik gelijk aan kerstballen!

Dus: Ik greep een theeschaaltje uit de la en ging aan de slag!

We maakten al eerder kerstballen van natuurvondsten. Maar nu maken we kerstballen van oud papier! We leggen he uit hoe.

Kerstballen van oud papier en gedroogde bladeren.

Wat heb je nodig om deze kerstballen te maken?

 • Oud papier. Wij gebruikte dun bruin papier die bij een pakketje zat.
 • Theeschaaltje
 • Potlood
 • Schaar
 • Gedroogde bladeren
 • Lijm
 • Lamineermachine of zelfklevend laminaat
 • Perforator (kan ook met schaar)
 • Touwtje

Het theeschaaltje gebruikte ik om een rondje op het papier te tekenen. Je kunt ook een passer gebruiker of glas of iets.

Hoe maak je kerstballen van oud papier?

 1. Leg het theeschaaltje op de kop op het papier.
 2. Trek met een potlood een rondje om het schaaltje heen.
 3. Knip het rondje uit.
 4. En nu kan het creatieve gedeelte beginnen! Verzin iets voor op je kerstbal. Je kunt hier iets op tekenen of kleuren. Maar wij hebben gedroogde bladeren en bloemen gebruikt. Met een pons hebben we van een aantal blaadjes ook nog hartjes geponst.
 5. Plak je blaadjes op je kerstbal met wat lijm.
 6. Klaar? Dan kan de kerstbal door de lamineermachine! Dit hoeft overigens niet als je de bladeren goed gedroogd hebt. Maar door de bal te lamineren, gaat hij wel langer mee.
 7. Knip met een perforator een gaatje in je bal. Dit kan ook door met een schaar of mesje wat te pielen. Perforator is wel de veiligste optie.
 8. Rijg een touwtje door het gat en hang je bal in de boom!
 9. DONE!
Kerstballen van oud papier en gedroogde bladeren van de japanse notenboom

Conclusie

Vijf sterren! ★★★

Activiteit: Zo leuk! Vooral vanwege de kerstsfeer natuurlijk, maar ook omdat je erg creatief kunt zijn met deze ballen. Voor ieder wat wils!
Resultaat: Echt te leuk. Ik ben erg blij met de ballen. Ze hebben een mooi plekje gekregen in onze boom. Vooral de bal met de geponsde hartjes vind ik leuk!
Kosten: Free!
Wanneer: Het liefst rond de feestdagen natuurlijk!

Heb je kerstballen gemaakt? Laat ons weten hoe je het vond! Vinden we leuk♥! Heb je een foto? Post deze op Facebook of Instagram. Vergeet ons niet te taggen of de hashtag #metzonderjascom te gebruiken. Ook daar worden we blij van♥!