Krijtafdruk van bladeren

Wist je dat je binnen een minuut een afdruk van blaadjes op papier kunt maken? Je hebt alleen een beetje krijt nodig! Daat (4) en ik hebben samen krijtafdrukken van bladeren gemaakt. Voordat we met het krijt aan de slag zijn gegaan, gingen we naar het bos om materiaal te verzamel!

“Kan ik deze ook krijten?” vraagt Daat(4) met een dennenappel in z’n hand. In mijn eerste reactie wil ik zeggen: “Nee, die is te dik. Dan scheurt het papier”. Ik houd me in en zeg “Dat gaan we proberen!” Zo heeft Daat zijn eigen leerproces en kan hij zelf ontdekken wat wel en niet lukt. Wie ben ik om te beoordelen wat het eind resultaat moet zijn? Misschien vindt hij de paar afdrukken die toch ontstaan net zo mooi als die van de bladeren. We nemen ook een paar hulsjes van beukennootjes mee.

Uiteindelijk scheurde inderdaad het papier en ontstond er wat frustratie, maar ook dat hoort bij het leven.

Bladerafdrukken met krijt maken

Wat heb je nodig voor de krijtafdrukken van bladeren

  • Papier
  • Krijtjes
  • Bladeren

Hoe maak je de krijtafdrukken?

  • Leg de blaadjes onder het papier. Met de nerven naar boven voor het beste resultaat
  • Houd het papier op zijn plek
  • Strijk met de lange kant van het krijtje over de blaadjes en zie een mooie afdruk te voorschijn komen

Voor de kleintjes kan het lastig zijn om op zon manier te strijken dat het papier niet alle kanten op kreukt. Even helpen met vasthouden of wat vastplakken met tape of plakband kan nodig zijn.

Voor de iets oudere kinderen kun je het wat leerzamer maken door de namen van de bomen, die bij de blaadjes horen te benoemen of op te schrijven. Ook kun je ze wat meer vertellen over de nerven en waarom de bladeren in de herfst verkleuren en vallen.

Een simpele activiteit om de natuur te bestuderen, krijtafdrukken van bladeren maken! Je hebt alleen mooie bladeren, papier en krijt nodig.

CONCLUSIE

Vijf sterren! ★★★★★

Activiteit: Ik vond de combinatie van even buiten in het bos struinen en daarna snel maar mooi resultaat leuk. Als je wat meer tijd hebt kun je samen naar buiten en opzoek gaan naar mooie, grote, kleine, verschillende blaadjes. Het liefst alleen blaadjes die de boom of struik al heeft losgelaten, zodat er geen levende blaadjes getrokken worden. Als je minder tijd hebt kun je deze activiteit zelf voorbereiden door onderweg naar de opvang, school of supermarkt vlug wat blaadjes te rapen en mee te nemen.
Resultaat: De blaadjes worden echt gedetailleerd, erg leuk.
Kosten: Alleen wat krijtjes nodig, dus even de kast in duiken en anders kost een pakje met krijtjes een paar euro, ik zie ze ook heel regelmatig bij de kringloop liggen.
Wanneer: Het hele jaar, maar in de herfst geeft de natuur de meeste natuurschatten! <3