Paardenbloempluis, wie heeft er geen herinneringen aan? De pluisjes van het steeltje blazen, de pluisjes er één voor één proberen af te halen, door een veld vol pluizenbollen rennen of tijdens het fietsen met je voet de pluisjes eraf schoppen (met name dit laatste vind ik nog steeds leuk om te doen!). De cyclus van een paardenbloem vind ik zo bijzonder. Eerst een knopje, dan een bloem en dan ineens een pluizenbol vol met pluisjes met een zaadje eraan! De zaadjes worden met behulp van de wind verspreid om de voortplanting te stimuleren, de natuur is zo slim! En van dichtbij ziet de pluizenbol er zo mooi uit, een beetje magisch.
En er is dus een (simpele) manier waarmee je die pluizenbol kunt vereeuwigen en het hele jaar door kun bekijken! In dit artikel leggen we je uit wat je nodig hebt, nemen we je stap voor stap mee én vind je een fotoverslag!
Wat heb je nodig om een paardenbloem op te zetten?
- Een pluizenbol van een paardenbloem
- Haarlak (want dat is het geheim)
- Een glazenpotje met een metalen deksel (bijvoorbeeld van zongedroogde tomaatjes of mayo)
- IJzerdraad en tang
- Spijker en hamer
- Lijmpistool en lijm
Gebruik overigens geen satéprikker voor het opzetten. We durven het niet met 100% zekerheid te zeggen, maar we hebben het vermoeden dat je bloem dan minder lang houdbaar is. We denken dat het sap van de paardenbloemstengel namelijk in het hout trekt. Daardoor kan schimmel ontstaan en kun je minder lang van je paardenbloem genieten.
Hoe maak je een opgezette paardenbloem?
- Ga op buiten op zoek naar een paardenbloem. Neem de haarlak alvast mee. Zoek enkele paardenbloemen met een lange steel. Je kunt een verpluiste paardenbloem gebruiken of een paardenbloem die nog niet verpluist is (maar die al geen bloem meer is). Je kunt dan ook heel mooi het verpluizen zien!
- Als je een paardenbloem plukt die al een pluizenbol heeft, gebruik je de haarlak gelijk. Spray ze voor het plukken of vlak na het plukken in met een laagje haarlak. Houd daarbij ongeveer 20-25 cm afstand. Als je namelijk van te dichtbij sprayt, spray je de pluisjes van het steeltje af of gaan ze tegen elkaar aan plakken.
- Als de haarlak gedroogd is kun je de bloem voorzichtig plukken en in een doosje leggen zodat je ze niet vast hoeft te houden. Bij voorkeur neem je iets meer paardenbloemen mee dan nodig. Mocht toch één van de bloempjes stuk gaan, dan heb je nog een reserve. En als het kan neem je wat bloempjes mee in verschillende hoogtes en groottes. Voor het geval het niet in je potje past.
- Haal het etiket van je glazen potje. We vroegen op insta eens naar etiket-verwijder-tips en dit waren de reacties:
– HG stikkerverwijderaar
– Gebruik maken van de stoom van kokend water
– Weken en met een nagelborstel de laatste restjes eraf schrobben of met olie of wasbenzine verwijderen.
Ik deed gekookt water in het potje. De deksel er op. Even wachten. De lijm werd zacht en toen kon ik het etiket er zo af halen. - Sla met een spijker en hamer een gaatje midden in het dekseltje. Als je twee paardenbloemen in één potje wilt, sla je nu natuurlijk twee gaatjes in het dekseltje. Je kunt ze vrij dicht bij elkaar slaan.
- Maak een spiraal van ijzerdraad en lijm deze vast aan de onderkant van de deksel. Mogelijk gaat het potje wel een mini beetje wankelen hierdoor maar zo heb je geen zichtbaar ijzerdraad en lijm aan de binnenkant van het potje.
- Knip zowel de steel van de paardenbloem als het ijzerdraad op lengte. Het is belangrijk dat het ijzerdraadje tot de kop van de paardenbloem gaat. Doe je dit niet? Dan gaat de kop hangen wanneer de steel slap wordt door indroging. Het kan even zoeken zijn naar de juiste lengtes. Knip van beide steeds een klein beetje af en check meerdere malen of het klopt!
- Doordat de bloem nog vers is en nog niet ingedroogd is kan er condens aan de binnenkant van het potje komen. Dit kun je met een keukenpapiertje weg halen. Om dit te voorkomen laat je de bloem een paar dagen zonder potje erop staan. Op een windvrije plek ;).
- Deksel erop en klaar! Zo gezellig in de vensterbank, op tafel of in je rariteitenkabinet! Ook leuk als cadeautje (voor moederdag)
Tip:
- Het is niet nodig de pluizenbloem eerst te laten drogen. Dan wordt de stam paardenbloem juist een beetje te slap.
Conclusie
Vier sterren! ★★★★☆
Activiteit: Deze activiteit heeft van alles wat, eerst buiten zoeken naar de perfecte paardenbloem, vervolgens deze zo heel mogelijk meenemen, thuis wat knutselen en vervolgens het hele jaar door een mooie opgezette paardenbloem in huis! De kleintjes kunnen mee op zoek, de bloem plukken en met wat hulp in sprayen. De oudere kinderen (vanaf 6 jaar) kunnen het hele proces zelf of onder begeleiding doen.
Kosten: Het potje en de paardenbloem zijn gratis. De hamer en een spijker heeft iedereen thuis (toch?). Het ijzerdraad en het lijmpistool zijn mogelijk minder standaard om in huis te hebben, beide wel erg leuk en bruikbaar bij veel diy-projecten dus het aanschaffen waard! Bij Gamma vanaf €12,- te krijgen, de patronen kosten zo’n €7,-.
Wanneer: Paardenbloemen zijn het meest te vinden rond april en mei.
Heb je een paardenbloem opgezet? En wil je ons helpen groeien? Tag ons in de foto op Facebook of Instagram! Hoeft niet, maar is meer dan welkom :).