Je hebt geen dikke camera nodig om paddenstoelen te fotograferen. Dat ding in je broekzak heeft tegenwoordig een steeds betere camera! Sterker nog, als je niet weet hoe een spiegelreflex-camera of systeemcamera werkt, dan kun je met je telefoon betere foto’s maken! Daar ben ik van overtuigd!
Ik fotografeer regelmatig met mijn telefoon. Ondanks dat ik een (erg) goede systeemcamera heb. Soms heb ik gewoon geen zin om de zware camera mee te nemen, als ik met familie of vrienden ga wandelen bijvoorbeeld. En soms is mijn telefoon gewoon wat makkelijker, hij is kleiner en ik hem vrijwel altijd bij me als ik de deur uit ga. In dit artikel zal ik je meenemen door het nemen van paddenstoelfoto’s met je telefoon.
Ongeschreven regels
Allereerst een aantal ongeschreven regels van natuurfotografie. Dingen waar je rekening mee moet houden als je in de natuur gaat fotograferen:
- Pas geen dingen aan. Het is oké om een blaadje van een paddenstoel af te halen. Maar verplaats geen boomstronken en pluk zeker geen paddenstoelen om een betere foto te krijgen.
- Kijk uit waar je gaat staan. Voordat je ergens gaat staan of liggen, kijk uit waar je gaat staan. Het zou zonde zijn als je paddenstoelen vertrapt of in een mooi spinnenweb stapt.
- Laat de natuur achter zoals je hem vond. Wees geen vervuiler en laat geen rotzooi achter in de natuur. Beetje respect 😉
De camera op je telefoon
Telefoons hebben tegenwoordig steeds betere camera’s! Zo kan ik met mijn telefoon ook foto’s maken met een lange sluitertijd. Een lange sluitertijd betekent dat je camera een langere tijd open staat. Dit is handig als je beweging vast wilt leggen of als het donker is. Voor paddenstoelen heb je dit niet nodig :). Maar je telefoon heeft wel een aantal andere handigheidjes die van pas komen als je paddenstoelen fotografeert:
- Scherpstellen. Tik op je scherm waar je de foto scherp wilt hebben. Je kunt daarmee bepalen welk gedeelte van de foto scherp wordt.
- Belichting. Je kunt de belichting aanpassen. Dit kun je vaak op het moment dat je scherp stelt. Wanneer je scherp hebt gesteld, verschijnt een streep met een plusje en een minnetje. Door de cirkel in het midden heen en weer te slepen kun je een foto lichter of donkerder maken.
- Selfiemode. Paddenstoelen hebben een erg coole onderkant. Wil je deze fotograferen? Dan kun je de selfiestand gebruiken! Supercool!
- Zoom. Je kunt met je telefoon in en uitzoomen. Je kunt dit eenvoudig doen door met je duim en wijsvinger naar binnen of buiten te swipen. Bij sommige telefoons kun je ook op de icoontjes drukken van één boom (foto van erg dichtbij), twee bomen (normale foto) of drie bomen (meer van de omgeving).
- Flits. Je kunt je flits gebruiken bij het maken van paddenstoelfoto’s. Vooral als paddenstoelen nat zijn krijg je dan een grappig effectje. Omdat het licht van de paddenstoel dan gereflecteerd wordt. Ik fotografeer zelf weinig met flits, maar het is erg leuk om mee te experimenteren!
Heb je een selfiestick? Deze kun je ook soms ook als statiefje gebruiken. Dat kan als er pootjes onder zitten die je uit kunt klappen! Met een statiefje is het vaak wat makkelijker foto’s te maken, omdat een statief wat stabieler is dan je hand. Omdat je veel hurkt tijdens het maken van paddenstoelfoto’s, kan het voorkomen dat je je balans verliest. Een statiefje is dan erg handig!
Fotografietips
- Licht. Fotografie draait allemaal om licht. Je kunt licht inzetten om een mooie foto te maken. Misschien dat net een zonnestraal tussen de bomen op een paddenstoel schijnt. Of valt de schaduw van een boom in de buurt net mooi op de omgeving.
Over licht kun je veel leren! Wist je bijvoorbeeld dat het vlak na zonsopgang en vlak voor zonsondergang het gouden uurtje is? Dan is het licht zo mooi! Met een hele mooie gouden gloed! En wist je dat vlak voor zonsopgang en vlak na zonsondergang het blauwe uurtje is? Dan is het licht ook erg mooi, zoals het woord al zegt iets blauwer ;).
Nog zoiets: Als het een mooie zonnige dag is, en het regent een beetje vlak voordat de zon ondergaat. Dan is er een grote kans dat je een prachtige zonsondergang krijgt! - Yoga. Fotografieyoga is een ding! Het betekent dat je voor een leuke foto vaak in gekke hoeken moet liggen. Maak eens een foto van bovenaf, of van onderaf. Met je telefoon is het gelukkig erg eenvoudig om een foto van beneden te maken. In de selfiestand kun je dan nog prima zien wat je fotografeert! De truc is om overal te kijken, zowel omlaag, naar voren als omhoog.
Probeer ook eens je telefoon ondersteboven te houden! Daar krijg je ook erg leuke resultaten mee. - Lijstje. Gebruik de omgeving als fotolijstje om je foto. Staat een paddenstoel in de bosjes? Geen probleem? Gebruik de bladeren als lijst om de foto’s heen. Zo wordt de aandacht echt naar de paddenstoel getrokken.
- Portret/landschap/vierkant. Wil je de foto’s plaatsen op social media? Denk dan na waar je hem wilt plaatsen voordat je de foto maakt. Wil je het als post op Instagram? Dan is een vierkante foto handig. Maar als story op Facebook, op Snapchat of op TikTok? Dan is een staande foto handig (portret-modus)! Wil je de foto als post delen op Facebook? Dan is een rechte foto handig (landschap-modus).
Wat neem je mee?
- Je telefoon.
- Een handdoek. Om op te liggen wanneer je een foto van een hele lage hoek wilt nemen, kijk wel uit waar je de handdoek neer legt!
- Selfiestick.
- Eventueel onze paddenstoelenkaart voor de lol.
Ik ga het liefst paddenstoelen fotograferen met iemand anders die ook paddenstoelen fotografeert. Omdat ik soms toch eventjes bezig met een mooie hoek te kiezen of even te wachten op een zonnestraaltje. Als iemand anders dan ook foto’s aan het maken is, hoeven ze niet elke keer op me te wachten!
Ga je paddenstoelen fotograferen aan de hand van dit artikel? Laat het ons op social media weten door de hashtag #metzonderjascom te gebruiken. Hoeft niet, maar daar worden we echt blij van <3!