Ik krijg regelmatig foto’s doorgestuurd van vrienden en familie met verschillende soorten paddenstoelen daarop. In sommige gevallen weet ik welke paddenstoel het is, in veel gevallen niet. Volgens Alles over Paddenstoelen komen in Nederland ruim 6000 paddenstoelensoorten voor! Daarvan staan er 1619 op de rode lijst!! Dat betekent dat die paddenstoelen bedreigd zijn, en dus kom je ze ook niet zo snel tegen.
Verschillende soorten paddenstoelen identificeren
Wil je de paddenstoelen die je vindt identificeren? We hopen dat deze lijst je helpt! Hier posten we alle verschillende soorten paddenstoelen die we zelf tegen zijn gekomen en hebben gefotografeerd. We doen vervolgens onderzoek om er achter te komen welke paddenstoelen het zijn. Soms is het voor ons lastig om er achter te komen welk paddenstoel het is. Daarom hebben we helemaal onderaan het blog ook een lijstje opgenomen met paddenstoelen waarvan we nog niet weten welke het is. Mocht je ons kunnen helpen met het antwoord? Laat het ons weten met een reactie!
De informatie hebben we overigens grotendeels uit paddenstoelenboeken en Wikipedia. Oh! En! Ben je echt heel nieuwsgierig met welke paddenstoel je te maken hebt? Floraeuropa heeft een supercoole website waar je aan de hand van een aantal vragen mogelijke paddenstoelen krijgt voorgeschoteld!
Abrikozenbuisjeszwam
Oh wat een te gekke paddenstoel is de abrikozenbuisjeszwam. Hij komt veel voor in Nederland. Deze schimmel heeft geen echte hoed, maar een soort labyrint-achtig vruchtlichaam. Hij kan gedurende het hele jaar gevonden worden op (voornamelijk) loofbomen!

Afgeplatte stuifzwam
Wat een gave paddenstoel is dit! Een soort witte peer met kleine stekeltjes. De afgeplatte stuifzwam is een veel voorkomende paddenstoel in Nederland. De buitenkant is wit tot cremekleurig. Hoe later in het seizoen hoe korreliger en kaler de buitenkant wordt. De kleur veranderd dan ook enigszins naar geelbruin.
Amethistzwam
Deze zwam is één van onze favorieten! De mooie paarse paddenstoel ziet er zo leuk uit! Hij is redelijk klein, de hoed is tussen de twee en vijf centimeter. En hij is zo’n vijf tot tien centimeter hoog. Vanwege de paarse kleur wordt deze paddenstoel ook wel rodekoolzwam genoemd. Ik vind de aansluiten van de sporen naar de steel er altijd een beetje gerimpeld uitzien.

Appelrussula
Deze mooie paddenstoel heeft in zijn jonge dagen een bol hoedje. Daarna krijgt hij een beetje een dipje in het midden. De appelrussula komt veel voor in Naaldbossen! En zoals je ziet heeft hij een mooie rode hoed. De hoed kan varieren van kleur, hij kan ook rozerood, oranjerood of oranjebruin zijn!
Echte honingzwam
De echte honingzwam wordt best groot! Ongeveer zeven tot veertien centimeter! De paddenstoelen die wij tegen kwamen zaten op een omgevallen boom. Er zaten zoveel echte honingzwammen op de boom! In grote groepen bij elkaar, maar ook in kleine groepjes van twee tot vijf. De paddenstoel heeft een bruin/honingkleurige hoed met daarop donkere schubben.
Fluweelelfenbankje
Wat een mooi elfenbankje is dit, het fluweelelfenbankje! Het heeft een mooie witte rand met een cremekleurige binnenkant. Het oogde bijna een beetje roze! Echt als fluweel eigenlijk!
Gele aardappelbovist
Een giftige paddenstoel die we regelmatig gespot hebben! De gele aardappelbovist is een bol- of knolvormige paddenstoel zonder steel. Een soort balletje op de grond. Hij is vaak gelig of okerkleurig en heeft geen steeltje.

Geweizwam
Je kunt vast wel zien waar de geweizwam zijn naam aan dankt! De geweizwam heeft de vorm van een hertengewei! Het zijn hele klein witte zwammen. Je vindt ze in groepjes op dode takken en stronken van loofbomen

Gewone elfenbankje
Deze algemene soort kun je ook het hele jaar door vinden. De kleur van de console van het gewone elfenbankje varieert van wit, paars, bruin, zwart en olijfgroen. Een regenboogje dus! De rand loopt golvend.
Gewone heksenboleet
Een veelvoorkomende paddenstoel met een donkerbruin tot bruinrode hoed en een stevige steel. De gewone heksenboleet groeit op zure grond en het is best een grote paddenstoel. De hoed is tussen de vijf en twintig centimeter en de steel is acht tot elf centimeter lang en rond de twee centimeter dik.

Gewone krulzoom
Een veelvoorkomende paddenstoel met een hele mooie golvende rand. Vandaar de naam krulzoom waarschijnlijk. De gewone krulzoom is geelachtig bruin tot roodbruinachtig. De lamellen kun je op de krulzoom goed zien! Omdat de hoed zo omhoog staat.

Gewone zwavelkop
De gewone zwavelkop is een veelvoorkomende giftige paddenstoel. Je kunt ze het hele jaar door vinden! De hoed begint kegelvormig en naarmate de tijd verstrekt wordt hij wat boller en vervolgens wat platter. Hij heeft een mooie bruin aflopende kleur en oogt zacht.
Groot mosklokje
Het groot mosklokje is een kleine bruine paddenstoel die vaak groeit tussen mos en bladeren. Een erg schattige paddenstoel met een dunne steel! De hoed is in het begin klokvormige en later wordt deze wat platter. De steel is ook bruin.
Grote kale inktzwam
De grote kale inktzwam komt veel voor in Nederland. De steel is een lang en dun en heeft geen ring. De grote kale inktzwam heeft als hij jong is een eivormige hoed. Daarna trekt de hoed open en vormt het een soort klokje. De rand veranderd naarmate de tijd verstrijkt ook in zwarte inkt. De hoed is lichtgrijs tot bruin. En de steel is wit.

Grote stinkzwam
Deze is een beetje gek he! De grote stinkzwam is eigenlijk een witte steel met een iets dikkere witte hoed. Hij ruikt ook niet zo lekker. De geur trekt kevers en vliegen aan.
Heksenschermpje
Het herksenschermpje ruikt naar radijsjes! Het is een kleine paddenstoel met een roze hoedje. De plaatjes zijn ook lichtroze. Het is een veel voorkomende en oh zo mooie paddenstoel.
Melksteelmycena
Toegegeven we moesten goed zoeken welke mycena het hier om ging. Maar we hebben hem gevonden! De melksteelmycena. Het is een hele kleine paddenstoel, die veel voorkomt in Nederland. De hoed heeft een klein dopje, die donker (grijs tot grijsbruin) is aan de bovenkant en wit afloopt. Je kunt door het hoedje de lamellen een beetje zien.
Parelstuifzwam
De parelstuifzwam lijkt erg veel op de afgeplatte stuifzwam of de zachtstekelige stuifzwam. We moesten zelf erg goed kijken, maar durfen toch te zeggen dat dit een parelstuifzwam is!

Plooivlieswaaier
Deze inimini paddenstoel groeit op dode bomen. De plooivlieswaaier heeft een waaierige vorm. Hij is geelbruin van kleur, met een witte rand.
Porseleinzwam
De lieve kleine porseleinzwam dankt zijn naam aan zijn porseleinachtige hoed. De paddenstoel heeft een dunne kleine steel met een inimini-ring. Ook de sporen zijn wit. De hoed van de jonge paddenstoel is nog verbonden met de steel.
Scherpe kamrussula
Deze was even zoeken! Vooral omdat de paddenstoel op een erg donkere plek staat en de foto dus erg donker is. De doorslag is uiteindelijke de duidelijk golf en rib in de rand. De scherpe kamrussula kan donkerbruin zijn, maar ook bruingrijs of geelbruin.
Schubbige bundelzwam
De schubbige bundelzwam veranderd naarmate hij wat ouder wordt. Hij begint als een bolvormige paddenstoel en eindigt een stuk platter (zoals op de foto)! De paddenstoel is cremekleurig tot geelbruin met vele bruine schubjes op de bovenkant. Hij groeit, zoals de naam al zegt, in bundels! En het is een veelvoorkomende paddenstoel in Nederland.
Teervlekkenzwam
Deze waaierachtige schimmel is zwart met wat lichtere kleuren aan de rand. De teervlekkenzwam groeit op dood hout.
Valse hanenkam
Een lief klein paddenstoeltje, de valse hanenkam. De hoed is twee tot zes centimeter breed en hij is lichtgeel tot oranje van kleur. De valse hanenkam op de foto is een jonge paddenstoel. Als hij wat ouder is komt de hoed lost van de steel. Hij ziet er erg zacht uit!
Vliegenzwam
De bekende rode paddenstoel met witte stippen! Over de vliegenzam hoeven we eigenlijk niet veel over te vertellen, de meeste mensen zullen deze paddenstoel wel herkennen. Wist je dat de hoed ook geel kan zijn? Of oranje? En dat de stippen overblijfsels zijn van toen ze nog in de grond zaten. Die zitten er niet heel vast aan, de regen kan ze er af spoelen!
Witte kluifzwam
Ik heb deze paddenstoel nog maar twee keer gezien! De witte kluifzwam. Het is een opvallende witte paddenstoel met een gek soort uitsteeksels. Beter kan ik het niet omschrijven. De hoed is in ieder geval met de rimpelachtige steel vergroeid. De paddenstoel op de foto is omgevallen.
Witte paardenhaartaailing
De witte paardenhaartaailing is een zeer kleine paddenstoel met een heeeel dun steeltje. De steel is behaard! Dat kun je met het blote oog niet zien, maar misschien wel met een loepje! De steel is licht bovenaan en kleurt dan donkerder.
Zwerminktzwam
De kleine zwerminktzwam heeft een mooie lichte hoed met dunne lijntjes. De sporen zijn zwart. De dunne steel is licht van kleur. De zwerminktzwam is giftig als je hem eet met alcohol.
Onbekend A
Geen idee welke paddenstoel dit is. Hij heeft een dunne steel is donkerpaars, bijna zwart, van kleur.
Onbekend B
Deze kleine witte paddenstoelen komen veel voor, maar we konden de specifieke soort niet vinden!
Onbekend C
Deze paddenstoel vonden we aan de zijkant van een loofboom. De hoed is bruin van boven, de steel is geelachtig en er zaten er een heleboel bij elkaar!
Onbekend D
Deze bruine paddenstoel heeft een bruine hoed met bruine stippen. De sporen zijn wit en lamellen. De steel is buikig of knotsvormig. Omdat de paddenstoel omgevallen was, kon ik alles gemakkelijk op de foto krijgen. Geen idee welke paddenstoel dit is!
Lees ook paddenstoelen zoeken, kindervragen over paddenstoelen en paddenstoelen fotograferen met je smartphone!
Zodra we foto’s hebben van nieuwe paddenstoelen. Voegen we deze aan het artikel toe!
Geef een reactie