Verschillende soorten paddenstoelen

Ik krijg regelmatig foto’s doorgestuurd van vrienden en familie met verschillende soorten paddenstoelen daarop. In sommige gevallen weet ik welke paddenstoel het is, in veel gevallen niet. Volgens Alles over Paddenstoelen komen in Nederland ruim 6000 paddenstoelensoorten voor! Daarvan staan er 1619 op de rode lijst!! Dat betekent dat die paddenstoelen bedreigd zijn, en dus kom je ze ook niet zo snel tegen.

Verschillende soorten paddenstoelen identificeren

Wil je de paddenstoelen die je vindt identificeren? We hopen dat deze lijst je helpt! Hier posten we alle verschillende soorten paddenstoelen die we zelf tegen zijn gekomen en hebben gefotografeerd. De lijst is nog lang niet compleet. We hebben duizenden en duizenden verschillende soorten paddenstoelen in Nederland.

De informatie hebben we overigens grotendeels uit paddenstoelenboeken en Wikipedia. Oh! En! Ben je echt heel nieuwsgierig met welke paddenstoel je te maken hebt? Floraeuropa heeft een supercoole website waar je aan de hand van een aantal vragen mogelijke paddenstoelen krijgt voorgeschoteld!

Hoe ga je te werk bij het identificeren van paddenstoelen?

Wij hebben een app OBSidentify. Ik maak een foto van de bovenkant en van de onderkant en een beetje een omgevingsfoto. Dat helpt later bij het identificeren.

Abrikozenbuisjeszwam

Oh wat een te gekke paddenstoel is de abrikozenbuisjeszwam. Hij komt veel voor in Nederland. Deze schimmel heeft geen echte hoed, maar een soort labyrint-achtig vruchtlichaam. Hij kan gedurende het hele jaar gevonden worden op (voornamelijk) loofbomen!

Afgeplatte stuifzwam

Wat een gave paddenstoel is dit! Een soort witte peer met kleine stekeltjes. De afgeplatte stuifzwam is een veel voorkomende paddenstoel in Nederland. De buitenkant is wit tot cremekleurig. Hoe later in het seizoen hoe korreliger en kaler de buitenkant wordt. De kleur veranderd dan ook enigszins naar geelbruin.

Amethistzwam

Deze zwam is één van onze favorieten! De mooie paarse paddenstoel ziet er zo leuk uit! Hij is redelijk klein, de hoed is tussen de twee en vijf centimeter. En hij is zo’n vijf tot tien centimeter hoog. Vanwege de paarse kleur wordt deze paddenstoel ook wel rodekoolzwam genoemd. Ik vind de aansluiten van de sporen naar de steel er altijd een beetje gerimpeld uitzien.

Appelrussula

Deze mooie paddenstoel heeft in zijn jonge dagen een bol hoedje. Daarna krijgt hij een beetje een dipje in het midden. De appelrussula komt veel voor in Naaldbossen! En zoals je ziet heeft hij een mooie rode hoed. De hoed kan varieren van kleur, hij kan ook rozerood, oranjerood of oranjebruin zijn!

Echt judasoor

Deze eetbare paddenstoel is echt supergaaf. Een soort van oorschelpje. De bovenkant is bruinig en zacht. De onderkant gerimpeld.

Echte tonderzwam

De echte tonderzwam is vrij algemeen. Hij komt voor op stammen van berken en beuken en soms op een populier of linde. Het is een grote paddenstoel, met een meerkleurige hoed en buisjes.

De tonderzwam kun je gebruiken om vuur te maken. Het midden van deze paddenstoel kun je namelijk gebruiken als tondel! Cool he!

Echte honingzwam

De echte honingzwam wordt best groot! Ongeveer zeven tot veertien centimeter! De paddenstoelen die wij tegen kwamen zaten op een omgevallen boom. Er zaten zoveel echte honingzwammen op de boom! In grote groepen bij elkaar, maar ook in kleine groepjes van twee tot vijf. De paddenstoel heeft een bruin/honingkleurige hoed met daarop donkere schubben.

Eikenbladzwammetje

Het eikenbladzwammetje is een algemene paddenstoel die veel voorkomt in loofbossen. De hoed is een paar centimeter groot en heeft een mooi kleurtje. Oker tot roodachtig bruin met een lichtere rand.

Fluweelelfenbankje

Wat een mooi elfenbankje is dit, het fluweelelfenbankje! Het heeft een mooie witte rand met een cremekleurige binnenkant. Het oogde bijna een beetje roze! Echt als fluweel eigenlijk!

Gekraagde aardster

Wat een gekke paddenstoel is dit! De gekraagde aardster. Als deze paddenstoel rijp is dan komen de sporen vrij via de opening aan de bovenkant. Je kunt de paddenstoel eventueel indrukken, dan komen de sporen vrij. Deze paddenstoel komt schijnbaar voornamelijk voor in de duinen, wij vonden hem in een loofbos! Daar vonden we er meerdere bij elkaar.

Gele aardappelbovist

verschillende soorten paddenstoelen - aardappelbovist

Een giftige paddenstoel die we regelmatig gespot hebben! De gele aardappelbovist is een bol- of knolvormige paddenstoel zonder steel. Een soort balletje op de grond. Hij is vaak gelig of okerkleurig en heeft geen steeltje.

Gele trilzwam

De gele trilzwam is een soort trilzwam. Hij voelt erg grappig aan. We kwamen maar erg weinig van de soort tegen, dus helaas geen hele goede foto.

Geweizwam

verschillende soorten paddenstoelen - geweizwam

Je kunt vast wel zien waar de geweizwam zijn naam aan dankt! De geweizwam heeft de vorm van een hertengewei! Het zijn hele klein witte zwammen. Je vindt ze in groepjes op dode takken en stronken van loofbomen.

Gewone elfenbankje

Deze algemene soort kun je ook het hele jaar door vinden. De kleur van de console van het gewone elfenbankje varieert van wit, paars, bruin, zwart en olijfgroen. Een regenboogje dus! De rand loopt golvend.

Gewone heksenboleet

verschillende soorten paddenstoelen - gewone heksenboleet

Een veelvoorkomende paddenstoel met een donkerbruin tot bruinrode hoed en een stevige steel. De gewone heksenboleet groeit op zure grond en het is best een grote paddenstoel. De hoed is tussen de vijf en twintig centimeter en de steel is acht tot elf centimeter lang en rond de twee centimeter dik.

Gewone hertenzwam

Deze gewone hertenzwam kwamen we tegen in een loofbos op een boomstam. De hoed is vier tot twaalf centimeter. Redelijk groot dus. Ook hebben ze een dikke steel van een tot twee centimeter.

Gewone krulzoom

verschillende soorten paddenstoelen - gewone krulzoom

Een veelvoorkomende paddenstoel met een hele mooie golvende rand. Vandaar de naam krulzoom waarschijnlijk. De gewone krulzoom is geelachtig bruin tot roodbruinachtig. De lamellen kun je op de krulzoom goed zien! Omdat de hoed zo omhoog staat.

Gewone meniezwammetje

gewoon meniezwammetje

Het gewone meniezwammetje is een heeel klein paddenstoeltje. Hij komt voor op voornamelijk dode takken van bomen. Het is een algemeen soort.

Gewone zwavelkop

De gewone zwavelkop is een veelvoorkomende giftige paddenstoel. Je kunt ze het hele jaar door vinden! De hoed begint kegelvormig en naarmate de tijd verstrekt wordt hij wat boller en vervolgens wat platter. Hij heeft een mooie bruin aflopende kleur en oogt zacht.

Groot mosklokje

Het groot mosklokje is een kleine bruine paddenstoel die vaak groeit tussen mos en bladeren. Een erg schattige paddenstoel met een dunne steel! De hoed is in het begin klokvormige en later wordt deze wat platter. De steel is ook bruin.

Grote kale inktzwam

verschillende soorten paddenstoelen - grote kale inktzwam

De grote kale inktzwam komt veel voor in Nederland. De steel is een lang en dun en heeft geen ring. De grote kale inktzwam heeft als hij jong is een eivormige hoed. Daarna trekt de hoed open en vormt het een soort klokje. De rand veranderd naarmate de tijd verstrijkt ook in zwarte inkt. De hoed is lichtgrijs tot bruin. En de steel is wit.

Grote stinkzwam

Deze is een beetje gek he! De grote stinkzwam is eigenlijk een witte steel met een iets dikkere witte hoed. Hij ruikt ook niet zo lekker. De geur trekt kevers en vliegen aan.

Heksenschermpje

Het herksenschermpje ruikt naar radijsjes! Het is een kleine paddenstoel met een roze hoedje. De plaatjes zijn ook lichtroze. Het is een veel voorkomende en oh zo mooie paddenstoel.

Klontjestrilzwam

Melksteelmycena

Toegegeven we moesten goed zoeken welke mycena het hier om ging. Maar we hebben hem gevonden! De melksteelmycena. Het is een hele kleine paddenstoel, die veel voorkomt in Nederland. De hoed heeft een klein dopje, die donker (grijs tot grijsbruin) is aan de bovenkant en wit afloopt. Je kunt door het hoedje de lamellen een beetje zien.

Nevelzwam

De nevelzwam is een vrij grote paddenstoel. Hij is tussen de zeven en achttien centimeter groot. De zwam op de foto is een wat oudere zwam. De hoed is al helemaal opgetrokken. Een jongere variant heeft een afgeplatte hoed. Deze is grijsbruinig van kleur. De lamellen zijn creme of gelig. Hij groeit tussen bladeren.

De nevelzwam kan bij het eten allergische reacties oproepen.

Oranjerode stropharia

Deze oranje paddenstoel heeft vaak gelige of donkerrode vlekken op de hoed, vaak met witte velumresten aan de rand. De paddenstoel wordt ongeveer twee tot zeven centimeter groot en hij groeit in de zomer en herfst. Hij komt matig algemeen voor.

Paarse knoopzwam

De paarse knoopzwam voelt heel grappig aan. Als een soort gelletje. Een heel bijzonder exemplaar. Hij komt vrij algemeen voor in Nederland op dood loofhout.

Paarse korstzwam

Wauw. Wat een gave paddenstoel is dit! Het is een soort korstige zwam met een paarse kleur. De jonge variant lijkt wel een edelsteen. Hij komt vrij algemeen voor, maar ik heb hem nog maar één keer gezien. Deze paddenstoel is niet heel groot, zo’n twee tot vier centimeter en tot twee centimeter breed. Hij komt voor op stammen en stronken van loofbomen.

Parelstuifzwam

parelstuifzwam

De parelstuifzwam lijkt erg veel op de afgeplatte stuifzwam of de zachtstekelige stuifzwam. We moesten zelf erg goed kijken, maar durfen toch te zeggen dat dit een parelstuifzwam is!

Peperboleet

De peperboleet is en mooie paddenstoel door de interessante buisjes waar de sporen zitten. De peperboleet is eetbaar, maar schijnbaar redelijk pikant.

Plooivlieswaaier

Deze inimini paddenstoel groeit op dode bomen. De plooivlieswaaier heeft een waaierige vorm. Hij is geelbruin van kleur, met een witte rand.

Porseleinzwam

De lieve kleine porseleinzwam dankt zijn naam aan zijn porseleinachtige hoed. De paddenstoel heeft een dunne kleine steel met een inimini-ring. Ook de sporen zijn wit. De hoed van de jonge paddenstoel is nog verbonden met de steel.

Roodbruine schijnridderzwam

De lamellen van de roodbruine schijnridderzwam lopen vanuit de hoed naar de steel. De lamellen staan dicht op elkaar. En de hoed is rozegeel, tot okergeel tot oranjebruin.

Roodgerande houtzwam

De roodgerande houtzwam heeft een witrode rand. Op de foto’s zie je dat de hoed er anders uit kan zien. Dit komt omdat de paddenstoel op de foto met de zwarte hoed een stuk ouder is. Je ziet daar nog wel een rode rand. Het is een buisjeszwam en hij kan vrij groot worden. Wel twintig centimeter breed en vijftien centimeter dik. Je vindt deze paddenstoel op de stam van bomen, zowel naaldbomen als loofbomen.

Scherpe kamrussula

Deze was even zoeken! Vooral omdat de paddenstoel op een erg donkere plek staat en de foto dus erg donker is. De doorslag is uiteindelijke de duidelijk golf en rib in de rand. De scherpe kamrussula kan donkerbruin zijn, maar ook bruingrijs of geelbruin.

Schubbige bundelzwam

De schubbige bundelzwam veranderd naarmate hij wat ouder wordt. Hij begint als een bolvormige paddenstoel en eindigt een stuk platter (zoals op de foto)! De paddenstoel is cremekleurig tot geelbruin met vele bruine schubjes op de bovenkant. Hij groeit, zoals de naam al zegt, in bundels! En het is een veelvoorkomende paddenstoel in Nederland.

Schubbige fopzam

De schubbige fopzwam is een klein zwammetje, hij is ongeveer tussen de twee en zeven centimeter groot en drie tot tien centimeter lang. Hij is oranjebruin met wijde lamellen. Deze soort komt vrij algemeen voor in Nederland

Teervlekkenzwam

Deze waaierachtige schimmel is zwart met wat lichtere kleuren aan de rand. De teervlekkenzwam groeit op dood hout.

Valse hanenkam

Een lief klein paddenstoeltje, de valse hanenkam. De hoed is twee tot zes centimeter breed en hij is lichtgeel tot oranje van kleur. De valse hanenkam op de foto is een jonge paddenstoel. Als hij wat ouder is komt de hoed lost van de steel. Hij ziet er erg zacht uit!

Vliegenzwam

De bekende rode paddenstoel met witte stippen! Over de vliegenzam hoeven we eigenlijk niet veel over te vertellen, de meeste mensen zullen deze paddenstoel wel herkennen. Wist je dat de hoed ook geel kan zijn? Of oranje? En dat de stippen overblijfsels zijn van toen ze nog in de grond zaten. Die zitten er niet heel vast aan, de regen kan ze er af spoelen!

Witte kluifzwam

Ik heb deze paddenstoel nog maar twee keer gezien! De witte kluifzwam. Het is een opvallende witte paddenstoel met een gek soort uitsteeksels. Beter kan ik het niet omschrijven. De hoed is in ieder geval met de rimpelachtige steel vergroeid. De paddenstoel op de foto is omgevallen.

Witte paardenhaartaailing

De witte paardenhaartaailing is een zeer kleine paddenstoel met een heeeel dun steeltje. De steel is behaard! Dat kun je met het blote oog niet zien, maar misschien wel met een loepje! De steel is licht bovenaan en kleurt dan donkerder.

Zwerminktzwam

De kleine zwerminktzwam heeft een mooie lichte hoed met dunne lijntjes. De sporen zijn zwart. De dunne steel is licht van kleur. De zwerminktzwam is giftig als je hem eet met alcohol.

Lees ook paddenstoelen zoeken, kindervragen over paddenstoelen en paddenstoelen fotograferen met je smartphone!

Zodra we foto’s hebben van nieuwe paddenstoelen. Voegen we deze aan het artikel toe!