Er is zoveel te zien in de natuur. Ik vind het heerlijk om met kinderen op pad te gaan en ze kleefkruid te laten zien. Ik kan me nog goed herinneren dat ik het vroeger plukte tijdens de avondvierdaagse en stiekempjes op mijn docent of ouders gooide. Heerlijke herinneringen. De natuur heeft meerdere van deze coole natuurtrucjes. We verzamelden vier planten die een cool trucje kunnen en die je veel in Nederland vindt (sommige wel erg veel).
Kleefkruid
Aan de stengels en vruchten van de kleefkruid zitten hele kleine weerhaakjes. Daardoor blijft kleefkruid vastzitten aan alles wat er langs strijkt. Kleefkruid blijft vastzitten aan de huid van dieren de er langslopen. Superslim! Want zo kan het zich verspreiden! Het leuk is: als je een stukje van de plant plukt en op je vader of moeder gooit, blijft het dus ook aan hun plakken! Kleefkruid-gevecht!
Kleefkruid bloeit van mei tot oktober. Je kunt ze in de berm vinden en herkennen aan de kleine witte bloemetjes die er op zitten. De bloemetjes zijn echt klein, ongeveer 2mm.
Springzaad
Als je de zaadjes van springzaad aanraakt dan ontploffen ze! Dit gebeurt ook door de wind, door de regen, wanneer insecten er op gaan zitten of wanneer dier langs de plant lopen. Hierdoor verspreiden ze al hun zaadjes door de omgeving. De zaden kunnen enkele meters worden weggeschoten. Gaaf hé!?
Je herkent een springzaad aan een soort verdikt vruchtje. En we houden het een beetje vaag omdat er in Nederland zeven soorten springzaad voorkomen. Floron heeft een hele leuke springzaad-zoekkaart gemaakt waar je de verschillende soorten springzaad aan kunt herkennen!
Reuzenbalsemien
Reuzenbalsemien is een plant die normaliter niet in Nederland voorkomt, een uitheemse plant. Het is een erg mooie plant, met mooie grote roze bloemen en hij kan wel 2,5 meter hoog worden! Ze veroorzaken alleen wel wat schade doordat ze zich zo snel verspreiden. De reuzenbalsemien heeft net als springzaad een verdikt vruchtje dat ontploft wanneer het in aanraking met iets komt.
De plant is niet moeilijk te herkennen door de grote roze bloemen. Je vindt de plant vaak in de buurt van water, langs sloten bijvoorbeeld!
Helende werking van weegbree (tegen brandnetel)
Een wondermiddel tegen brandneteljeuk: weegbree. Je kunt smalle weegbree of gewone weegbree gebruiken. Gelukkig groeien beide ook eigenlijk altijd in de buurt van brandnetels. Pluk wat van de bladeren en kneed of scheur het een beetje tot er wat lichte sap vrij komt. Wrijf dit over de bultjes. Doe dit eigenlijk zodra je door een brandnetel ‘geprikt’ bent. Want hoe sneller de jeuk weg is, hoe beter!
Zowel de smalle weegbree als de grote weegbree is een lage plant. De smalle weegbree heeft smalle bladeren. De grote weegbree wat bredere. Je kunt ze vinden tussen mei en november!
Ken jij nog andere coole natuurtrucjes? Laat het ons weten via de comments, vinden we leuk <3!