Vlaggetjes met een bloemafdruk maken

Ik ben gek op vlaggetjes. Ik ben dan ook van mening dat vlaggetjes het hele jaar voor gezelligheid kunnen zorgen en niet alleen op verjaardagen of andere feestjes. Op verschillende plekken in ons huis hangen zelfgemaakte mini slingers met vlaggetjes. Genaaid met stof of met papier. Zo gebruikte ik een oud nijntje boek voor een vlaggetjeslijn boven een tafeltje van Daat. En een retro reststofje voor een mini lijntje onder een boekenplank. Een hele tijd terug kwam ik op instagram een moeder tegen die een jutte tas met haar kinderen versierde met bloemafdrukken. Ik dacht meteen aan het idee dit met vlaggetjes te doen en vorige week maakte ik hem eindelijk met het laatste handje wildbloemen dat nog bij mijn schoonouders in de tuin stond!

Wat heb je nodig?

Mogelijk werkt een andere lichte stof ook maar dit heb ik niet geprobeerd.

Hoe maak je de vlaggetjes?

  1. Ik bedacht zelf een vorm en de grote van de vlaggetjes, ik knipte er zes uit omdat ik een korte lijn wilde maken. Ik heb een naaimachine gebruikt om een naad in de vlaggetjes te naaien.
  2. Met tape plakte ik de bloemen op de vlaggetjes
  3. Nadien sloeg ik flink met een hamer op de bloemetjes. Ik had al snel door dat je hard en vaak moest slaan om de kleur er echt in de slaan
  4. Verwijder de tape
  5. Rijg het touw door de vlaggetjes en klaar!

Wanneer je kiest de vlaggetjes te lijmen is het denk ik het handigst nadat je de druk erop gemaakt hebt en deze gedroogd is, dan kun je gelijk het touw in de vouw leggen. Denk dan bij het maken van de afdruk wel aan dat er nog een stuk van de bovenkant omgeslagen gaat worden.

Ik had verschillende soorten wildbloemen, maar niet alle bloemen gaven kleur af, hoe hard ik ook sloeg. Waar dit aan ligt weet ik niet en ook niet welke soort bloemen dan wel het gewenste resultaat gaven. Sorry, ik ben een slechte bloemenkenner. Ik zou adviseren een heel stel bloemen mee te nemen en meerdere vlaggetjes voor te bereiden zodat er sowieso een paar lukken. Uiteindelijk had ik vier mooie, wat voor mijn minilijntje prima is.

Zie hieronder de twee mislukte vlaggetjes doordat er te weinig kleurstof van de bloemen kwam.

Vlaggetjes met bloemafdruk bloemen meppen

CONCLUSIE

Vijf sterren! ★★★★★

Activiteit: Leuk en vlug. De verschillende stappen zijn leuk voor verschillende leeftijden en daarom kan iedereen meehelpen.
Resultaat: Heel leuk, zoals ik al zei houd ik van vlaggetjes, ik vind ze zo gezellig. En wat is nou leuker dan de natuur in huis halen? We hebben al verschillende reacties gehad op de vlaggetjeslijn en ook Daat vindt ze erg mooi.
Kosten: Ik betaalde € 2,50 voor 50 cm ongebleekte stof, de bloemen haalde mijn partner uit de tuin van mijn schoonouders en de overige materialen hadden we in huis.
Wanneer: In principe het gehele jaar door met verschillende bloemen. Wildbloemen zijn te vinden in lente en de zomer!