Stempels in de vorm van bladeren

Wat is leuker dan je eigen kunst aan de muur? Niets! Oké, ik kan wel wat dingen noemen. Maar vertrouw mij, het is superleuk wanneer je visite hebt en mensen je naar de prints aan je muur vragen. En dat jij dan kunt zeggen, zo nonchalant mogelijk: “Oh dat heb ik gemaakt.”! Met deze stempeltjes maak je in een handomdraai je eigen coole posters!

Een poster maken met stempels in de vorm van bladeren is voor jong en oud geschikt! Het is leuk en niet heel moeilijk. Wel even oefenen met hoeveel druk je op de stempels uitoefent!

Wat heb je nodig om de stempels te maken?

Er zijn verschillende manieren op stempels te maken. Je kunt ze van aardappelen maken of van gum. Maar wij kozen voor gutsen! Waarom gutsen? Omdat het echt een leuke activiteit is voor het gezin. Je bent een tijdje druk en je zit gezellig met z’n allen aan tafel. Heerlijk!

 • Linosetje
 • Papier
 • Linoverf
 • Schaar
 • Potlood
 • Eventueel tape en passer

Een zakdoekje kan overigens ook handig zijn! Om te voorkomen dat je met je verf-vingers de poster raakt!

Hoe maak je stempels in de vorm van bladeren?

Wij hebben met de stempel een postertje gemaakt door herhaaldelijk op een papiertje te stempelen!

 1. Zoek in het bos de mooiste bladeren die je kunt vinden. Qua vorm, niet qua kleur. Wij kozen voor twee mooie kleine eikenblaadjes.
 2. Trek de bladeren over op het linoleum.
 3. Knip om je vormpjes heen zodat je niet al het linoleum weg hoeft te gutsen.
 4. Guts de rand met een mesje in een kleine v-vorm.
 5. Vervolgens guts je met een grote mesje in een u-vorm de rest van de print weg. Het gedeelte dat niet gedrukt hoeft te worden dat is!
 6. Als dat allemaal weg is guts je de details in je stempels.
 7. Tevreden? Dan is het tijd om te verven!
 8. Plaats een beetje verf op een bordje en rol er met je roller doorheen.
 9. Rol je roller vervolgens over je stempel.
 10. Plaatst je stempel op je blaadje! Klaar!

Wil je een stukje witte rand rondom je print? Gebruik dan tape. Kijk eerst even of je tape niet te sterk is, want dan zou het het papier kapot kunnen scheuren. Ik plak de tape vaak een aantal keer op mijn broer voordat ik het op het papier plaats. Het plakt dan nog wel, maar niet zo hard dat ik daarna mijn papier kapot trek! Je kunt eventueel nog met een potlood en een passer meten hoeveel ruimte je wilt gebruiken voor de witte rand.

Conclusie

Vijf sterren! ★★★★★

Activiteit: We denken dat deze activiteit geschikt is voor het hele gezin. De kleinsten hebben misschien nog wat hulp nodig, maar het stempelen zal ze prima af gaan!
Resultaat: Wie wil nu niet zijn eigen posters aan de muur?
Kosten: Als je gaat gutsen heb je wel wat materiaal nodig. De totale kosten hiervan zijn ongeveer € 20,-.
Wanneer: Samen gutsen kan het hele jaar door. Wil je deze stempels in de vorm van bladeren maken? Dan kan dat het makkelijkst in de herfst! In de winter kan het een beetje lastig zijn geschikte bladeren vinden.

Heb je samen posters gemaakt? Laat ons weten hoe je het vond! Vinden we leuk ♥! Heb je een foto? Post deze op Facebook of Instagram. Vergeet ons niet te taggen of de hashtag #metzonderjascom te gebruiken.

Babyboompje uit het bos

Wil je ook een lief babyboompje thuis? In het voorjaar groeien ze uit de grond. Sommige overleven dit niet. Te weinig licht en ruimte. Zo’n babyboompj kun je meenemen naar huis!

Lees verder »