‘Oh papa!’ roept Daat ‘Wat is dit?’ Hij trekt het fossiel met de schelpen onder het zand vandaan. ‘Een fossiel van schelpen! Een fossiel is een versteende plant of dier die heel lang geleden is doodgegaan of een voorwerp die ze heel lang geleden gebruikten’ leg ik uit. Hij is te jong om het te begrijpen maar is desondanks onder de indruk ‘Wow’
‘Misschien liggen er nog meer, laten we zoeken.’ Terwijl ik hem een een stoffer geef leg ik uit dat je heel voorzichtig moet zijn met fossielen. We zitten schouder aan schouder in de zandbak en het duurt niet lang totdat hij de andere twee ook gevonden heeft. ‘RAAAAWR, dit is een leeuw! En een beer en nog een dier’. Hij pakt het fossiel met de cassette ook even vast maar ik zie dat hij die niet kan plaatsen. Misschien maar eens een cassetterecorder op de kop tikken.
Wat heb je nodig om zelf fossielen te maken?
- Snelgips, ik had 2,5 kg voor vier grote en twee kleine fossielen
- Zand, ik gebruikte zandbakzand
- Een zeef
- Veel verschillende soorten bakjes/schaaltjes/maatbeker(s)
- Water
- Een pollepel
- En natuurlijk wat leuke voorwerpen
Hoe maak je zelf fossielen?
Voorbereiding:
Maak de fossielen bij voorkeur buiten, anders heb je overal zand en gips liggen. Zet ook genoeg bakjes, maatbekers en schaaltjes klaar want je gaat er veel gebruiken, onze hele keuken zat onder het gips omdat ik steeds weer bakjes bij moest halen.
Kies wat voorwerpen uit waarvan je een fossiel wilt maken, harde materialen werken het best. Ik koos voor schelpen, speelgoed dieren en een cassette. Je kan ook een fossiel maken van je (kinds) voet of hand! Zo cool.
Zand voorbereiden
Kies een bakje/schaaltje uit waarin je de fossiel wilt maken. Let op dat het einde/de bovenkant van het schaaltje niet naar binnen afloopt, want dan past het fossiel er niet meer (heel) uit. Zeef het zand en doe een goeie laag in het schaaltje. Giet er vervolgens wat water op. De juiste balans tussen het water en het zand is even zoeken. Het zand moet niet te waterig en niet te droog zijn want dan blijft de afdruk van het voorwerp er niet goed instaan. Dit is belangrijk om het fossiel zo gedetailleerd mogelijk te krijgen. Je kunt tussendoor even proberen met je voorwerp. Als het te waterig is doe je er wat zand bij en visa versa.
Afdruk maken
Als je zand goed is kun je de definitieve afdrukken maken. Maak het zand zo glad als je zelf wil, hoe gladder het zand hoe gladder de achtergrond van je fossiel. Druk je gekozen voorwerp stevig in het zand en haal hem er voorzichtig weer uit. Wanneer je er meerdere bij elkaar wilt maken kan het helpen om eerst alle voorwerpen erin te drukken en ze er één voor één uit te halen, zo verdruk je geen eerder gemaakte afdrukken.
Gipsen
Bereid het gips zoals staat vermeld op de verpakking. Het is een beetje schatten hoeveel je nodig hebt. Ik maakte drie rondes omdat het ik blijkbaar niet zo goed kan schatten. Gelukkig is het niet veel werk. Giet het gips nadien rustig in het schaaltje met je zandafdrukken. Giet niet rechtstreeks in de afdruk, dan is de kans dat de afdruk stuk gaat. Giet er zo veel gips in dat al het zand bedekt is met een centimeter of drie á vier van het gips. Tik met een pollepel tegen de zijkant om eventuele belletjes te verwijderen, je kunt ook het schaaltje heel zachtjes vanaf een hoogte van een paar centimeter op tafel laten ‘vallen’.
Maak je overigens niet druk als je nog wat klontjes ziet tijdens het gieten. Ik had veel klontjes, maar toch zijn de afdrukken goed gelukt.
Maak je gebruikte materiaal meteen schoon, hoe langer je wacht hoe moeilijker dat wordt.
Wachten
Nu is het wachten tot de fossielen klaar zijn, dit duurt best even. Ik haalde ze er na vijf uur uit omdat ik enthousiast was maar ze voelden nog best nat en zacht. Het ging goed maar desondanks zou ik wat langer (een nacht?) wachten tot je ze eruit haalt. Je kunt ze eruit halen door ze op de kop te houden en op de onderkant van het schaaltje te slaan of hem op de kop op de tafel laten vallen, wederom vanaf een hoogte van een aantal centimeters. Het is even proberen hoe ze er er het makkelijkst uit gaan.
Leuk om als verassing in de zandbak te verstoppen of om een kleintje te maken voor in je rariteitenkabinet. Maar ook om samen te maken en een hand- of voetafdruk als cadeau te doen aan bijvoorbeeld grootouders. Mogelijk te bevestigen aan de muur met een zelfklevende schilderijhaak of bordenhanger? Ik heb dit niet geprobeerd, dus op eigen risico, hehe.
CONCLUSIE
Vijf sterren! ★★★★★
Activiteit: Erg leuk om te doen, er zijn veel verschillende kleine stappen en toch ben je vrij snel klaar. Voor alle leeftijden is er wel een geschikt onderdeel: de kleinsten kunnen voelen en spelen met het zand, de iets oudere kindjes kunnen helpen met het zoeken van geschikte voorwerpen, gieten van water/gips en de afdrukken maken. En de oudsten maken ook zelf het gips.
Resultaat: Echt cool, ik was zo positief verrast hoe mooi de dieren eruit kwamen. Kunstig.
Kosten: Het gips kostte € 4,99 voor 2,5 kg, overige materialen heb je vast al in huis.
Wanneer: Het gehele jaar door!