Zes manieren om vogels de winter door te helpen

“Waar slapen de vogels?” vraagt Daat (4) “Hebben zij het ook koud?” De meeste vogels slapen verscholen tussen de takken en bladeren, net zoals in alle seizoenen. Ze hebben ondanks hun dons die werkt als een isolatielaag wel last van de kou wanneer het vriest. De lichaamstemperatuur van een vogel is maar liefst 40 graden, erg hoog dus. Het kost dat kleine beestje veel energie om die op peil te houden, zo veel dat hij in een koude winternacht 10-20% van zijn lichaamsgewicht kan verliezen. Ze moeten op zoek naar extra voedsel dus! Maar dat gaat bij vorst wat moeilijk en daarom kunnen ze wel wat hulp gebruiken.

In dit blog hebben we onze inspiratie gebundeld, ook allemaal leuk om als cadeautje te geven voor elke gelegenheid. Origineel, goed voor de wereld en zelfgemaakt .

1. Een vogelbuffet of vogelsnackbar

Een snackwand met verschillende lekkernijen voor de vogels. Een activiteit waar je zo een middag zoet mee kan zijn (met de kinderen) en waar je je creativiteit wel in kwijt kunt. De wand kan ook versierd worden met tekeningen. De vogels zullen je dankbaar zijn met dit feestmaal.

2. Gevulde dennenappels

Aan het eind van de lente kun je dennenappels rapen en laten drogen. Hoe droger hoe wijder de schubben staan, dan passen er veel vogelpindakaas en zaadjes tussen. Net als ons geen dennenappels in huis? Ze zijn ook te koop bij de do-it-yourself-afdeling van het tuincentrum.

3. Een vogeltaart

Mijn onverwachte favoriet, het was zo leuk om te maken en het resultaat is zo gezellig. Makkelijker dan dat hij eruit ziet en heel voedzaam.

4. Vetbollen (kan op verschillende manieren)

Kokosolie of plantaardig frituurvet, gemengd met vogelvoer zoals zaadjes en pitjes. De basis is elke keer hetzelfde, maar met de uitwerking kun je variëren.

  • Vetbollen maken
  • In een pak melk, upcycle
  • In een koffiekopje of theeglas (van de kringloop)
  • In een halve kokosnoot
  • Rondom een wc rolletje

5. Pinda’s rijgen

Wie heeft dit vroeger niet gedaan? Een stompe naald met een touw eraan en rijgen maar, zo simpel is het. Leuk voor kleine vingertjes en goed voor hand-oog coördinatie.

6. Kant-en-klare producten

Geen tijd of zin om zelf aan de slag te gaan? Er zijn genoeg kant-en-klare mogelijkheden om vogels bij te voeren. Zoals vetbollen, vogel-pindakaas, strooivoer of een vogeltaart.

Bijvoeren mag overigens het hele jaar! Vogels worden niet lui en je kunt ze niet overvoeren, ze stoppen met eten als ze verzadigd zijn. Wel kun je rekening houden met het soort voer dat je aanbied in welk seizoen. Meer vogels in je tuin verwelkomen? Wees lief voor vogels, door hun leefomgeving te respecteren, hang vogelhuisjes op, voer ze bij en kies voor planten met voer voor de vogels.