‘Tien, negen, acht, negen, tien. Wie niet weg is is gezien, ik koooom’. Roept mijn zoon altijd in twee seconden zodat je nauwelijks tijd hebt om je om te draaien, laat staan om je te verstoppen. Verstoppertje, is net als tikkertje: leuk, tijdloos en bijna overal te spelen. Er zijn veel verschillende manieren om verstoppertje te spelen, hieronder een paar vormen om af te wisselen of om gewoon eens wat anders te proberen.
1. Nachtwacht – in het donker
De absolute favoriet en klassieker van ons gezin, deze hebben we vroeger eindeloos gespeeld. Ik zie mezelf nog zitten achter de boom, de bank, het bed, het schuurtje, in de kast, onder de tafel en ga zo maar door: ‘Oehhoeeeeee, Beeeeeh, Meeeeeeeh, wafwaf’. Deze variant is ook goed binnen te spelen.
De verstoppers nemen een tijd in gedachten, bijvoorbeeld: 3 uur of 8 uur. En daarbij een dierengeluid. De zoeker telt af en gaat op zoek, ondertussen roept hij: De nachtwacht komt om x uur! X is een zelfgekozen tijd tussen 1 en 12. Wanneer je als verstopper de zojuist geroepen tijd in gedachten had laat je je beste imitatie van je gekozen dier horen zodat de zoeker kan horen waar het geluid vandaan komt. Wanneer de zoeker een verstopper vindt moet hij nog het dier raden.
Je mag niet twee keer dezelfde tijd achter elkaar roepen. Ook leuk met een zaklamp erbij om het extra spannend te maken.
2. Omgekeerd verstoppertje
Er is één verstopper, de rest is een zoeker. De zoekers tellen samen af terwijl de verstopper een geschikte (ruime) plek zoekt. Als een zoeker de verstopper heeft gevonden gaat hij er stilletjes bij zitten. Tot de hele groep de verstopper heeft gevonden. De zoeker die de verstopper als eerst gevonden heeft mag zich nu verstoppen.
3. Buut-verstoppertje spelen
Een klassieker. De zoeker telt af bij een afgesproken buutplek, bijvoorbeeld een paaltje, een boom of een put. Daarna gaat hij/zij opzoek naar zijn speelmaatjes. Als hij bijvoorbeeld Loes gezien heeft rent hij vlug naar de buutplek. ‘Buut Loes!’ roept hij, zo weet iedereen dat Loes gevonden is. Wanneer een verstopper sneller bij de buutplek weet te komen dan de zoeker en ‘Buut vrij!’ roept is iedereen die al gevonden was vrij en mag zich opnieuw gaan verstoppen. De zoeker mag gelijk door gaan met zoeken.
4. Blikspuit (variant op Buutverstoppertje)
In deze variant is de buutplek een bal. Wanneer een verstopper sneller bij de bal weet te komen dan de zoeker en de bal wegschopt mogen de gevonden verstoppers zich weer opnieuw verstoppen. De zoeker mag pas weer beginnen met zoeken als hij/zij de bal weer op de buutplek gelegd heeft. Je kunt van de voren afspreken hoe vaak de bal in één spel weggeschopt mag worden.
5. Spiegeltje spiegeltje
Om verstoppertje iets moeilijker te maken of speelbaarder in kleinere ruimtes. De zoeker heeft een spiegel in de hand en hij/zij mag alleen via de spiegel verstoppers zoeken. Succes!
6. Tuinverstoppertje
Verstop een x-aantal voorwerpen in de tuin, bijvoorbeeld: een vork, een bord, een garde of een boek. Laat je kinderen de spullen zoeken. Wie de meeste spullen vindt wint. Of om er een teamspelletje van te maken: laat je kinderen zo snel mogelijk de spullen vinden en een volgende keer hun eigen tijd te verbeteren. Dit laatste kan ook bij één kind of een verveelde partner.
Ook mogelijk in het donker met een zaklamp!
7. Zaklamp verstoppertje
Deze variant speel je het liefst wanneer het zo donker mogelijk is, dus liever geen lichtvervuiling in de buurt.
Wanneer je dit spel binnen speelt is het ook leuk om hutten te bouwen met dekens, kussens en tafels.
De zoeker moet de verstoppers vinden door met zijn zaklamp te knipperen. Tussen de knippen door moet minimaal 10 seconden zitten. Wanneer een verstopper op zijn hoofd geschenen is moet hij/zij met de benen wijd op de plek gaan staan, wanneer een andere verstopper eronder door gekropen is, ben je bevrijd.
Verstoppers in de natuur
Wist je dat er in de natuur ook veel verstoppertje gespeeld word? Verschillende dieren verstoppen zich zodat ze niet ten prooi vallen van een vijand of om zelf ongezien aan te vallen op een maaltje. Zoals deze Orchidee-bidsprinkhaan, hij komt voor in de regenwouden van Zuid-Oost Azië en verstopt zich in een roze orchidee. Zo kan hij ongezien wachten op niks vermoedende insecten.
En hoe lang doe jij erover om onderstaande slang te spotten?
Can you see the snake?
— Massimo (@Rainmaker1973) October 26, 2022
Leanne Cooke photographed a deadly venomous Stephen's Banded snake in Maitland, Australia and this is the shot.
[source: https://t.co/tAGw7ZP3CM] pic.twitter.com/dW4nefNeId
Klaar met verstoppertje? Probeer één van deze acht tikkertje-varianten!
Veel plezier! Spelen jullie wel eens een variant die hierboven niet genoemd is? Laat het ons weten, dan kunnen wij die ook uitproberen! #metzonderjascom.