Spelen in, om en op het water. Op de één of andere manier worden kinderen (en volwassenen) vaak aangetrokken tot water. Stromende beekjes, meren, de zee, badjes in de tuin of op het balkon, ook in steden zie je waterspeelplekken waar je je bijna niet kunt vervelen. Kastelen bouwen, moddertaarten bakken, rivieren graven, zwemmen, dammen maken, met bootjes spelen, zoveel leuke dingen te doen en activiteiten te verzinnen op en rond water. Zoals dit bosbootje! Dit is het snelste diy-bootje die er bestaat. En het kan bijna niet duurzamer!
Wat heb je nog?
We gaan er even vanuit dat je wel een set aan sleutels in je zak of bij je hebt. Door sleutels te gebruiken in plaats van iets als een schroevendraaier hoef je dus eigenlijk nergens aan te denken als je weg gaat!
- Een stukje schors
- Sleutels
- Takje
- Blaadje
Oh en neem eventueel een droog setje kleren mee, Daat viel tijdens het spelen languit in het water en was goed nat.
Hoe maak je een bosbootje?
- Zoek een dood stuk schors op de grond. Pak geen schors van een levende boom en liever ook niet van een dode boom, hieronder leven hele pissebedden-families en spinnen.
- Boor met je sleutel een gaatje in het midden van het stuk schors.
- Zoek een geschikt takje, liefst iets dikker dan dat het gaatje zodat het takje strak in je gat zit. Zoek een blad en rijg het door twee gaatjes over het takje heen. Je kunt ook meerdere kleine blaadjes gebruiken.
Gedroogde bladeren breken snel, dus soms moet je het met meerdere bladeren proberen omdat ze stuk gaan. Daat en ik vonden het perfecte blad, er zaten al wat gaten in waar het takje precies doorheen paste.
En dan opzoek naar water! Een meertje, een beekje of een regenplas.
Daat heeft zich zeker een uur vermaakt met de bosbootjes. Een van onze bootjes was na tien minuten gezonken. De ander deed het nog goed! We hebben het bootje op de brug achtergelaten. Misschien dat iemand anders dan nog met het bootje kan spelen.
Conclusie
Vier sterren! ★★★★☆
Activiteit: Het maken van het bosbootje is zo gebeurd. Kinderen kunnen helpen zoeken naar de schors, een geschikt stokje of blad. Oudere kinderen kunnen ook helpen met het gaatje ‘boren’. Het leuke is dat je in superkorte tijd leuk en duurzaam speelgoed heb gemaakt waarmee kinderen zich lang kunnen vermaken.
Resultaat: Lekker spelen in en om het water!
Kosten: Gratis!
Wanneer: In principe het hele jaar door, in de winter of op koude dagen mogelijk niet zo lang omdat je dan vlug koud wordt.
Heb je een bootje gemaakt? Tag ons in de foto op Instagram! Hoeft niet, maar ik vind de creaties zo leuk om te zien! Vergeet niet de hashtag #metzonderjascom te gebruiken.