Vanaf het moment dat Daat (nu 3,5) schoenen aankreeg, moest hij er niets van hebben. Wat een strijd elke keer. En dan lieten we hem maar zonder schoenen naar buiten gaan. Wat onderweg discussies met vreemden opleverde. Dat moet anders kunnen dacht ik. En dat kan het ook. Online kwam ik barefootschoenen tegen, schoenen die beter zijn voor je voeten en voor je lijf. En vooral: schoenen die mijn kind aan wil doen
We gaan in gesprek met Esther Poelen van Barefoot and More over wat barefootschoenen zijn, waarom het belangrijk is voor voeten in ontwikkeling (en uit ontwikkeling) om barefootschoenen te dragen en barefootschoenen voor volwassenen.
Waarom barefootschoenen?
“Kinderen worden geboren met een perfecte vorm voeten. Breed bij de tenen en smaller bij de hiel,” legt Esther uit. “De tenen kunnen alle bewegingen maken en het voetje is heerlijk soepel. Ook hebben kinderen de eerste jaren van hun leven platvoeten. Met name in de eerste tien jaar maakt een kind enorme motorische ontwikkelingen door. Zo verandert de stand van de benen, de botstructuur verandert en ook de voetboog gaat ontwikkelen.”
“Doordat voeten van kinderen volop in ontwikkeling zijn, is het belangrijk dat kindervoetjes vrij kunnen bewegen,” aldus Esther. “Juist door te bewegen worden kinderen én dus ook hun voeten sterk.”
Andere vorm schoen
Barefootschoenen hebben een andere vorm dan “normale” schoenen. Ze zijn namelijk gevormd naar de vorm van de schoen. De meeste schoenen zijn ovaal en bij de tenen smal. Terwijl onze voeten naar de voorkant breed aflopen. “Een typisch verschil is dat reguliere schoenen over het algemeen symmetrisch zijn van vorm, dus de ronding in het midden. Barefootschoenen zijn asymmetrisch, de ronding meer ter hoogte van de grote teen. Barefootschoenen zijn foot shaped en lekker soepel. Hebben geen ondersteunend voetbed en geen hakverhoging. Zo kunnen de voeten alle kanten op en vrij bewegen en ontwikkelen en worden ze waar nodig toch beschermd.” Op de speeltuin hoor ik andere kinderen regelmatig aan Daat vragen wat voor schoenen hij aan heeft. “Dat zijn buitenspeelschoenen!” zegt hij dan.
Goed voor iedereen
Esther geeft aan dat in principe alle kinderen op barefootschoenen kunnen lopen. Tenzij er sprake is van bijvoorbeeld een spier- of botafwijking waardoor een kind niet op blote voeten kan lopen. “Maar ook dan kan het nuttig zijn om samen met een specialist te bekijken wat en of er opties zijn om voeten en spieren zo sterk en soepel mogelijk te maken. Ook kinderen kunnen wanneer nodig spelenderwijs hun voeten trainen.”
Van steunzool en blessures naar barefootschoenen
Zelf kreeg Esther toen ze ongeveer vijf was steunzolen en juist stevige schoenen. “Toen was de overtuiging dat mijn flexibele voeten beter zouden ontwikkelen in stijve schoenen met een voetbed. Pas rond mijn zeventwintigste vroeg ik me af of het niet ook anders kon. Maar ik kon er weinig over vinden. Mijn klachten werden steeds erger en ik moest continu nieuwe steunzolen hebben. Inmiddels kon ik ook niet meer sporten zonder blessures. Ik werd er gek van. Toen leerde ik Vincent kennen. Hij liep al enige tijd op blote voeten of barefootschoenen. Daardoor ging ik weer op onderzoek uit en trainde ik mijn voeten. Na een paar maanden was ik mijn steunzolen zo zat. Weg ermee! Ik kreeg weer kracht en mobiliteit in mijn voeten, blessures gingen weg en ik kon weer vrij bewegen en sporten! Inmiddels is dat alweer zo’n zeven jaar geleden.”
“Gelukkig is er steeds meer kennis en inzicht over het belang van bewegen, en dan niet alleen het lijf maar ook specifiek de voeten,” vertelt Esther. “Voeten zijn je basis, je fundament. Wanneer deze sterk en vitaal zijn kun je veel klachten voorkomen of verhelpen.”
Op blote voeten naar de klant
Vincent ontdekte het lopen op blote voeten en barefootschoenen na het lezen van het boek Born to Run. “Hij ging veel op blote voeten lopen, maar had een ICT-bedrijf en kon het niet maken om op blote voeten naar klanten te gaan. Dus importeerde hij zelf barefootschoenen uit het buitenland om zo schoenen te kunnen dragen en toch het gevoel van barefoot; te behouden. Hardlopen en trails doet hij nog altijd op blote voeten. In 2016 stapte hij uit zijn ICT-bedrijf en in 2017 zijn we samen Barefoot and More gestart met als doel barefootschoenen toegankelijker te maken, niet alleen voor sport en hardlopen, maar voor het hele gezin en als lifestyle.”
Onze favoriet
Naast dat je natuurlijk regelmatig op blote voeten kunt lopen zijn er tegenwoordig ook super leuke barefootschoenen voor elk seizoen. Van rubber laarsjes tot gevoerde winterschoenen. Van sandalen tot sokken met een verstevigde zool. Wij zijn fan van de buitenspeelsokken. We hebben een aantal barefootschoenen thuis, maar als je niet weer waar je moet beginnen. Dan zijn deze buitenspeelsokken een erg goede start!
We hebben ook deze schoenen voor Daat (3). Hier zijn we ook erg blij mee.
Mocht je nog vragen hebben over barefootschoenen, laat het ons weten!