Alles over bloemen drogen

Bloemen, je kunt niet genoeg van ze krijgen! Toch zonde dat ze snel vergaan. Gelukkig hoeft dat niet! Je kunt ze heel eenvoudig drogen. En dat is nog hartstikke leuk ook! Ik heb altijd een pocket bloemenpers bij me en ik heb een aantal boeken in huis speciaal voor het drogen van bloemen.

De beste manier om bloemen te drogen

Je hebt verschillende manier hoe je bloemen kunt drogen. Wil je je bloemen plat zodat je ze kunt gebruiken in een lijstje of voor andere werkjes? Dan kun je kiezen om je bloemen te drogen tussen een boek, in de magnetron of met een strijkijzer. Wil je ze in een vaas zetten of er een krans van maken? Dan kun je ze het beste laten drogen aan de lucht.

Bloemen drogen tussen een boek of een pers

Dit is mijn favoriete manier van drogen. Juist omdat het zo langzaam gaat. Je legt de bloem tussen wat papiertjes, vloeipapier, keukenrol of zakdoekjes in in een boek of pers. Zorg dat de bloemen elkaar niet raken. Vervolgens leg je het boek weg zodat het stevig dicht zit, eventueel met wat gewicht erop. De pers schroef je stevig dicht of je bind het elastiek erom. Afhankelijk van wat voor soort pers je hebt natuurlijk.

De papiertjes of zakdoekjes om de bloem zijn om het vocht op te nemen. Door deze om de bloem te doen kan het vocht uit de bloem daarin trekken en trekt het vocht niet in het boek.

Bloemen op het punt gedroogd te worden in een boek. Nog even een papiertje er om en klaar.
Deze vier narcissen heb ik in dit boek gedroogd. Ik heb twee narcissen tussen twee pagina’s gedroogd en de andere twee op een andere pagina. En ik heb ze nog tussen een stuk keukenrol gelegd.

Drogen in de magnetron

Deze methode is erg snel, dus heb je haast? Dan zou ik het in de magnetron drogen. Anders niet. De bloemen drogen namelijk niet heel recht op, ze worden een beetje rimpelig. Je legt de bloemen op een doekje. En legt daarboven weer een doekje. Zodat de bloemen dus tussen twee doekjes in zitten. Daarboven op zet je een magnetronbestendige schaal. Zet de magnetron aan op een minuut of negentig seconden. Haal de bloemen eruit en controleer of ze nog vochtig zijn. Als ze nog vochtig zijn, doe je ze nog dertig seconden in de magnetron. Laat ze afkoelen, als ze afgekoeld zijn verstijven ze ook. Eventueel sprayen met wat haarlak. En klaar!

Drogen met een strijkijzer

Deze methode is ook erg snel. Leg je bloemen tussen twee stukken vloeipapier of bijvoorbeeld een koffiefilter als je geen vloeipapier hebt. Plaats een boek op het vloeipapier zodat de bloem een beetje plat is gedrukt. Zet je strijkijzer op laag. Gebruik geen stoom want dan worden je bloemen vochtig. Strijk zo’n vijftien tot dertig seconden over de bloemen. Controleer of de bloem gedroogd en plat genoeg is. Even laten afkoelen en eventueel sprayen met wat haarlak.

Bloemen drogen aan de lucht

Je kunt bloemen eenvoudig drogen aan de lucht. Je hebt hier een touwtje voor nodig en wat knijpers of een droogrek. Hang de bloem met de bloem naar beneden op aan de steel en laat de bloem minsten een week zo hangen. Het ligt een beetje aan welke bloem je droogt hoe lang je hem zo moet laten hangen. Hang de bloemen in een droge kamer met geen direct zonlicht op de bloemen. Zo drogen ze het best en het mooist.

Hoe lang moet je bloemen drogen?

Hoe lang je bloemen moet drogen hangt af van de manier waarop je bloemen droogt en de dikte van de bloem die je droogt. Je droogt een bloem totdat die volledig droog is, meestal duurt dit een aantal weken. Hoe dikker de bloem, bijvoorbeeld blauwe druifjes, hoe langer het duurt voordat de bloem volledig gedroogd is. Hele dunne bloemen of stroken gras kunnen al binnen een week volledig gedroogd zijn. Hoe weet je of de bloem volledig gedroogd is? Meestal kun je dit wel voelen. Een gedroogde bloem heeft geen vocht meer in zich en is dus erg stijf. Hij gaat gemakkelijk kapot en als je hem optilt is het een miniplankje.

Welke bloemen kun je goed drogen?

In principe kun je alle bloemen drogen. Dikke bloemen zijn wat makkelijker te drogen aan de lucht. Je kunt ze ook drogen in een boek of pers door de blaadjes individueel te drogen. Of probeer de bloem eens door midden te snijden. Grassen zijn bijzonder interessant wanneer ze gedroogd zijn. Fluitenkruid is ook erg mooi. Boterbloemen behouden hun intens gele kleur. En viooltjes in allerlei kleuren zijn ook te gek.

Experimenteer met verschillende soorten bloemen en blaadjes! Erg leuk om zo nu en dan te kijken of de bloemen al mooi plat zijn. En interessant om te leren welke bloemen hun kleur behouden en welke niet. Zo worden blauwe druiven wat wit en de intense kleur van een klaproos blijft ook niet.

Bloemen die je goed kunt laten drogen in boeken of een pers:

  • Viooltjes
  • Grassen en varens
  • Boterbloemen
  • Kleine narcissen
  • Madeliefjes
  • Hortensias
  • Vergeet-me-nietjes
  • Fluitenkruid
Gedroogde rode klaver en boterbloemen. Boterbloemen behouden veel kleur.
Rode klaver en boterbloemen

Bloemen die je goed kunt laten drogen in de lucht:

  • Hortensias
  • Strobloemen
  • Rozen
  • Korenbloem
  • Lavendel
  • Paardenbloempluis
  • Pluimhanekammen
  • Kamille

bloemen drogen aan de lucht op een donkere plek

Wanneer pluk je de bloemen?

Bloemen die je buiten plukt pluk je het liefst op een droge dag niet te vroeg in de ochtend. Sommige bloemen hebben even de tijd nodig om te “ontwaken” en wanneer de bloemen nog onder de dauw zitten, is het lastiger ze te drogen. Je kunt de bloemen ook uit een boeket halen. Ik pluk de meestel bloemen op een zonnige dag.

Let op: Wildplukken is technisch gezien niet toegestaan, het wordt meestal wel gedoogd. Pluk niet meer dan je nodig hebt of pluk uit eigen tuin.

De bloemen bewaren

Bloemen die je gedroogd hebt aan de lucht kun je op de kop aan het touwtje laten hangen of in een vaas zetten. Ze blijven erg lang goed. Bloemen die je gedroogd hebt en nu plat zijn kun je het beste in een luchtdichte doos bewaren tot je ze ergens voor gaat gebruiken. Dan blijven ze het langst goed en kan er geen schimmel op ze ontstaan.

Je kunt ook nog wat haarspray op de bloemen spuiten om ze langer te bewaren. Dit is zeker aan te raden bij de paardenbloempluis. Voor je het weet zit je hele huis onder de pluisjes.

Wat doe je met gedroogde bloemen?

Je kunt zoooveel doen met gedroogde bloemen! Je kunt bijvoorbeeld

  • Schilderijtjes maken
  • Kaartjes maken
  • Kaarsen versieren
  • Een boekenlegger maken
  • Een mandela maken
  • Een droogboeket maken
  • Een slinger maken (van gedroogde rozen of paardenbloempluis)
  • Iemand anders er blij mee maken
  • Ze gebruiken om je dagboek te versieren
  • Een wensdoosje maken met een paardenbloempluis
  • Een herbarium maken
  • En nog veel meer!

Valkuilen bij het drogen

  1. De bloem niet tussen papiertjes of zakdoekjes leggen bij het drogen in een pers of boek. Daardoor trekt het vocht niet goed weg of trekt het vocht in het boek.
  2. Een zakdoekje gebruiken met een printje erop. Bijvoorbeeld die stukken keukenrol met stippeltjes.
    Het patroontje kan bij dunne bladeren in het blad trekken, waardoor de bloem niet mooi op droogt.
  3. Niet lang genoeg wachten tot de bloem droog is. Wanneer de bloem nog niet helemaal droog is, zit in de bloem nog wat vocht. Dit betekent dat schimmel kan ontstaan.
  4. Gedroogde bloemen niet goed opbergen. Wanneer je de gedroogde bloemen niet luchtdicht opbergt, kan ook schimmel ontstaan en die kan dan door alle andere bloemen trekken. Dit kan bijvoorbeeld komen dat toch ergens een bloem niet goed gedroogd is of omdat vocht uit de omgeving in de opbergplek trekt.
  5. Bloemen over elkaar gedroogd. Dit kan niet veel kwaad, behalve dan dat ze mogelijk in elkaar verstrengeld zijn en je ze niet meer van elkaar af krijgt zonder er eentje te breken.
  6. Te hardhandig de bloemen oppakken wanneer gedroogd. Gedroogde bloemen zijn erg fragiel. Ze gaan erg snel stuk. Daarom kun je ze het beste heel voorzichtig vastpakken. Bij sommige bloemen, zoals het vergeet-me-nietje, is het zelfs wijs een pincet te gebruiken. Dan heb je de minste kans dat je de bloem per ongeluk als nog plet of scheurt.

Heb jij nog meer tips om bloemen te drogen? Of vragen of leuke ideeën? Laat het ons weten! We zijn erg benieuwd.

Je kunt trouwens ook erg goed bladeren drogen of bloemen oogsten. Ook superleuk om te doen!

Gerelateerde berichten:

Duifkruid zaadjes oogsten

Duifkruid is een prachtige inheems bloem die je in verschillende kleuren kunt vinden. Je vindt ze i tuinen én in het wild. Duifkruid is ontzettend populair bij allerlei soorten vlinders, wilde bijen

Lees verder »

Babyboompje uit het bos

Wil je ook een lief babyboompje thuis? In het voorjaar groeien ze uit de grond. Sommige overleven dit niet. Te weinig licht en ruimte. Zo’n babyboompj kun je meenemen naar huis!

Lees verder »