IJs wegslaan met een hamer (en ja, dat is ook geschikt voor hele jonge kinderen)

De ijzige kou trotserend vloog ik mijn bakfiets door de stad onderweg naar school. Bij het stoplicht viel het me op dat er zo veel mooie bevroren plasjes lagen. Daat (4) zit voorin de bakfiets met Tobias (1) te gieren. Ze trekken de flapjes van de bakfiets omhoog en omlaag.

Op de terugweg besluit ik wanneer we Daat vanmiddag weer ophalen dat we dan twee hamers meenemen. Dan kunnen we de plassen kapot slaan! Daat en Tobias zijn allebei helemaal weg van gereedschap. En hoewel dat geen speelgoed is, is het wel heel geschikt om mee te spelen. Ook voor hele jonge kinderen!

Wil je buitenspelen in de winter? Dan is deze activiteit zeer geschikt!

Waarom een kind best met een hamer mag spelen

Gereedschap valt onder de noemer gevaarlijke voorwerpen. En dat zijn ze niet voor niets. Echter kinderen met gevaarlijke voorwerpen laten spelen is een vorm van risicovol spel. Risicovol spel is uitdagend spel dat goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Onder risicovol spel valt onder andere spelen op hoogte, spelen, stoeien en dus spelen met gevaarlijke voorwerpen.

Door met gevaarlijke voorwerpen te spelen leren kinderen risico’s inschatten, het is goed voor de oog-hand coordinatie en het versterkt het zelfvertrouwen.

Buitenspelen in de winter, ijs hameren!

Hoe ga je te werk?

Allereerst heb je natuurlijk een hamer nodig en bevroren plassen.

Leg vooraf uit hoe je veilig om kunt gaan met een hamer. Leg uit dat je beter niet kunt rennen met een hamer en dat je voldoende ruimte om je heen nodig hebt.

Spreek met elkaar wat afspraken af. Bijvoorbeeld dat je eerst om je heen kijkt voordat je gaat slaan of op welke plekken je mag slaan. Hoe je de hamer vasthoudt als je naar een andere plas loopt. En dat je alleen niet schaatsbare-plassen kapot slaat ;).

Daat en Tobias hebben ruim een half uur lang samen plassen kapot geslagen. Het was heerlijk om ze samen te zien genieten!

Buitenspelen in de winter: let op kleding

Ga je buitenspelen in de winter? Let dan op je kleding. Wanneer je je goed kleed, valt de kou wel mee. Jij kent je kind het beste. Wij nemen voor Tobias geen handschoenen mee en voor Daat drie paar. Ikzelf heb verwarmde handschoenen.

We trekken daarnaast voldoende laagjes aan.

Conclusie

Vijf sterren! ★★★★★

Activiteit: Met het koude weer is het soms wat lastig om naar buiten te gaan. Plassen kapot slaan met een hamer is dan echt een goede uitkomst!
Resultaat: Een gezellige middag!
Kosten: Gratis!
Wanneer: In de winter als het vriest!

Wat is sensorisch spel?

Sensorisch spel is spel waarbij bij de zintuigen worden geprikkeld. Voelen, horen, zien, ruiken en proeven. Laat je (leen)kind ontdekken door verschillende kleuren, vormen, structuren, geluiden, geuren en smaken aan te bieden.

Lees verder »