DIY: Bloemen ontleden

Biologie. Ik had het zelf in mijn pakket gezet. Maar wat vond ik het lastig. Al die termen onthouden. De proefjes vond ik dan wel weer leuk. Op dit moment zou ik met alle liefde weer vijf jaar twee keer per week aanschuiven voor het vak. Informatie over dieren, lichaam en natuur. Het zit allemaal zo prachtig in elkaar!

Soms vraag ik me af hoe zo’n bloem er aan de binnenkant uitziet. Daarom ontleedde ik eerder al een paardenbloem, machtig interessant! Toen ik laatst langs een veld met bloemen fietste vroeg ik me af hoe al die onderdelen ook alweer heten. Stamper, kroonblad, meeldraad. Zo ver kwam ik nog. Maar wat is wat ook alweer? En hoe heet de rest?

Ik plukte een aantal bloemen en heb ze thuis uit elkaar geplukt. Interessant, leerzaam en voor kinderen een goede oefening voor de fijne motoriek! Daarna nog een mooi kunstwerkje gemaakt. Zo leuk om te doen!

Bloemen ontleden: Wat heb je nodig?

Je hebt niet veel nodig.

  • Wat bloemen natuurlijk
  • Een wit papiertje
  • Eventueel een pritstift om de bloemen op het papier te plakken
  • Eventueel een schaar om te helpen ontleden

Een lichtbak is ook wel leuk om te gebruiken. Als je dan op de lichtbak ontleedt, kun je veel meer details zien. Een loep of een loep met een lampje ook.

En verder?

  1. Verzamel een aantal leuke bloemen. Pluk niet meer dan je nodig hebt en pluk alleen op plekken waar er voldoende andere bloemen van dat soort staan.
  2. Neem de bloemen mee naar huis.
  3. Trek de verschillende onderdelen van de bloem voorzichtig uit elkaar. Vooral bij de bloemblaadjes moet je hier voorzichtig mee zijn.
  4. Rangschik de bloemen naar wens op een papiertje.
  5. Done!

CONCLUSIE

Vijf sterren! ★★★★★

Activiteit: Zo simpel en zo leuk!
Resultaat: Ook erg schattig! Ik ga nog proberen wat superprofi foto’s te maken! Eens kijken of dat leuk is om kaarten van te maken of iets! Of misschien werkt het ook met gedroogde bloemen! Zo veel opties.
Kosten: Gratis! Mits je papier en lijm thuis hebt liggen.
Wanneer: Dit kan in principe het hele jaar door, maar in de zomer staan wel de meeste bloemen in bloei. Wel het liefst op een droge dag. Anders kun je de bloemen wel eerst even een beetje droog deppen.

Heb je bloemen ontleed? Laat het ons weten, want we zijn benieuwd naar je creaties! Heb je een foto? Post deze op Facebook of Instagram. Vergeet ons niet te taggen of de hashtag #metzonderjascom te gebruiken. Daar worden we blij van♥!