Een gevulde dennenappel voor de vogels

Vogels lusten wel een lekkere snack, helemaal in de winter kunnen ze wel wat extra’s gebruiken. Wat dacht je van deze gevulde dennenappel voor wat extra energie? Lekker voor de vogels, gezellig voor ons, met die extra bezoekers in de tuin. Makkelijk om te maken, maar wel wat gesmeer.

Wat heb je nodig voor de gevulde dennenappels

 • (middel) grote dennenappels, hoe droger de dennenappel hoe wijder de schubben
 • Vogelpindakaas
 • Vogelvoer
 • Touw
 • Eventueel twee pannetjes om au bain-marie de pindakaas te smelten

Dennenappels kun je aan het eind van de lente vinden en laten drogen, maar ze zijn ook te koop bij de do-it-yourself afdeling bij het tuincentrum.

Het is belangrijk om speciaal vogelpindakaas te gebruiken, die is voorzien van de juiste ingrediënten en er is geen zout toegevoegd. Te koop bij tuincentra en de meeste bouwwinkels.

Hoe maak je de dennenappels

 • Leer van onze fout en maak het touwtje aan de dennenappel vóórdat je begint met het vullen van de dennenappel. Dit doe je door aan de onder- of bovenkant een touwtje strak door de schubben te trekken en er een knoopje in te leggen.
 • Indien nodig smelt de pindakaas iets au bain-marie. Onze pindakaas was te hard en brokkelde erg
 • Smeer de pindakaas tussen de schubben met een mes of met de handen (eventueel al met de zaadjes gemengd)
 • Rol de dennenappel door een bakje met vogelvoer. Goed aandrukken, dan blijven de zaadjes goed zitten
 • Eventueel even in de koelkast laten opstijven, maar als het buiten koud genoeg is kan hij ook meteen de boom in
 • En nu wachten om de vogeltjes en ze eventueel identificeren, bijvoorbeeld met een handige vogelkaart, maar ook online zijn er genoeg handige zoekfuncties te vinden

Meer inspiratie nodig om de vogels de winter door te helpen? BLOG met verzameling

Conclusie

Vier sterren! ★★★★☆

Activiteit: Omdat we onverwachts eerst au-bain marie de pindakaas moesten laten smelten duurde het allemaal wat langer en wat de kleuter z’n geduld op, zo aan het einde van de dag. Het was wel leuk om te doen, maar gezien de rotzooi (vogelvoer everywhere) en de vieze handen (houd de kleuter niet van) vier sterren.
Resultaat: Ah, ziet er wel echt heel leuk uit, helemaal hangend in de tuin.
Kosten: Wij kochten een netje met dennenappels voor € 3,- bij het tuincentrum. Het vogelvoer hadden we al in huis voor een andere activiteit maar kost zo’n € 4,- voor een kilozak.
Wanneer: Kan het hele jaar door, maar het meest welkom in de winter. Dan kunnen de vogels de meeste hulp gebruiken.

Wat is sensorisch spel?

Sensorisch spel is spel waarbij bij de zintuigen worden geprikkeld. Voelen, horen, zien, ruiken en proeven. Laat je (leen)kind ontdekken door verschillende kleuren, vormen, structuren, geluiden, geuren en smaken aan te bieden.

Lees verder »