Zeven leuke regenactiviteiten

Tik. Tik. Tik. De regen slaat hard tegen de ramen en de druppels druipen haast huilend omlaag. Te treurig om naar buiten te gaan, alles grijs, alles nat, alles klam. Het lijkt een beter idee om samen onder een deken te kruipen met warme chocolademelk en een gezellige familie film. Maar dat lijkt dus alleen maar zo! Want eenmaal buiten is het heerlijk!

In dit blog lees je zes leuke regenactiviteiten om te doen als het regent. Lees, schiet in je regenkleding en beleef avonturen! Het mooie is: dit zijn weer hele andere avonturen, met andere herinneringen dan wanneer het droog is. En ja natuurlijk, daarna kruip je alsnog met die chocolademelk onder een deken voor die gezellige familie film (of dutje), met rode wangen en stralende gezichten.

Regen vangen

Pak voor iedereen een beker, potje of kannetje. Het doel is om je potje zo snel mogelijk met regen te vullen. Dit kan bijvoorbeeld door regen op te vangen dat uit de lucht valt, door een regenplas leeg te scheppen of de plasjes van de tafel te vegen, alles mag. Je kunt er een wedstrijd tegen elkaar van maken of gezamenlijk tegen de klok strijden: kunnen we deze emmer samen vullen, binnen 5 minuten?
1, 2, 3: GO!

Bosbootje maken van boomschors

Een van mijn favorieten, het bosbootje: het klinkt alleen al gezellig en hij is zo gemaakt. Het makkelijkst te maken in het bos, het enige wat je nodig hebt is een sleutel en een watertje. Een stroming is voor extra speelplezier een pre, geen must.

bosbootje in het water zetten

Regendrum

De bedoeling was dat de regendruppels zouden tik tik tikken op neergezette pannen, emmertjes en potjes. Dus dat de muziekdruppels het concert zouden maken, maar de uitkomst was toch iets anders dan verwacht. Namelijk geen enkele tik, niks. Het regende best flink, dus daar kan het niet echt aan liggen. Daat had al wel snel een oplossing bedacht en kwam met wat takken voor hem en Tobias aanlopen om zelf muziek te maken op de regendrum! Daar hebben ze zich een hele tijd mee vermaakt. Heb je perse regen nodig voor deze regendrum? Nee eigenlijk niet, maar dat maakte het wel specialer (en minder toeschouwers wat zowel een voordeel kan zijn als een nadeel, ligt eraan hoe goed je (kind) is, hehe).

Plassen stampen

Het lijkt zo logisch, maar toch wordt maar weinig echt door plassen gerend, gefietst en gesprongen. Want of we zijn onderweg naar oma en opa, naar school of een verjaardag, natte vuile kleren hebben we dan toch liever niet. Of we hebben de verkeerde schoenen/kleding aan en nat betekent al snel koud dus dan is het huilen geblazen. Gooi een extra paar laarzen in de (luier)tas (daar zit toch al een hele inboedel in, die laarzen kunnen er wel bij) of in de fietstas en spring die plassen leeg. Echt, het is zo leuk. Vergeet zelf niet mee te doen!

Bootjes maken van afval

Een bootje maken met afval kan op veel manieren. Laat kinderen hier vooral zelf over nadenken, ze zijn vaak creatiever dan wij. Denk aan een oude shampoofles of een pak melk als basis. Een ijsstokje, een takje of een chopstick kan dienen als mast. Het zeil kan worden gemaakt uit een blad, een oude sok of theedoek. Maar alleen een blikje in een stromend beekje is vaak ook al genoeg om een tijd te spelen.
Als het goed geregend heeft, hoef je niet lang opzoek naar een plas om je bootje in te testen, maak er eventueel een touwtje aan voor extra speelplezier.

Naar regen luisteren

Ken je dat gevoel wat regen op een paraplu/tentdoek bij veel mensen oproept? Voor mij staat dit geluid voor de vele mooie kampeervakanties die we vroeger meemaakten, half dommelend in een tentje of spelletjes spelend in de voortent van de caravan. Wanneer ik onder een paraplu sta, even mijn ogen dicht doe ben ik weer even terug in de tijd. Het geluid is zo rustgevend. Het werkt ook op een muts van een regenjas! Mediteren kan zeker weten ook onder genot van dit geluid.

Regenkunstwerk maken

Heb je geen zin om de hele middag buiten te zijn, maar wil je wel even van de regen genieten? Dan is deze activiteit een hele leuke. Samen maak je eerst een tekening. Het liefst op wat dikker papier, waarmee je tekent maakt niet zo veel uit (alleen geen krijt). Je kan een leuk een monster tekenen of gewoon een papier met allerlei kleuren. En als het regent, trek je je jas aan, pak je je papiertje en ga je buiten in de regen staan water vangen op je tekening.

activiteiten in de regen - regenkunstwerk
Onze eerste poging! Proces leuker dan het resultaat, maar dat is oke.

Heb jij nog andere leuke regenactiviteiten? Laat het ons weten, we zijn benieuwd!

Wat is sensorisch spel?

Sensorisch spel is spel waarbij bij de zintuigen worden geprikkeld. Voelen, horen, zien, ruiken en proeven. Laat je (leen)kind ontdekken door verschillende kleuren, vormen, structuren, geluiden, geuren en smaken aan te bieden.

Lees verder »