Een vogeltaart maken

Een voedzame snack of maaltijd voor de vogels in vorm van een taart! Extra welkom in de winter en feestelijk rond de feestdagen. Gezellig ook die vliegende enthousiastelingen in je tuin of op je balkon. Vogels hebben een lichaamstemperatuur van 40 graden, je snapt dat dat met name in de winter veel energie kost om die op pijl te houden. Ze verliezen op een koude winternacht tussen de 10 en 20% van hun lichaamsgewicht, wat ze er overdag extra bij moeten zien te sprokkelen. En dat terwijl er juist minder voedsel te vinden is. Een handje helpen dus, erg welkom!
Deze vogeltaart ziet er gezellig en feestelijk uit. Hij is makkelijk en leuk om te maken.

Wat heb je nodig om deze taart te maken?

 • Een bakvorm, zoals een tulband, cakeblik of taart vorm (bij voorkeur van siliconen)
 • Twee in elkaar passende pannen om au bain-marie te smelten
 • Plantaardig frituurvet (Dat ligt aan de grote van je bakvorm, maar 1 kg is vaak wel genoeg)
 • Vogelvoer, bijvoorbeeld zaadjes, pitjes of pinda’s in schil

Hoe maak je de vogeltaart

 • Bedek je bakvorm zo nodig met bakpapier (leer van mijn fouten, hehe), dit is niet nodig bij een siliconen mal
 • Smelt het frituurvet au bain-marie. Zo voorkom je dat het niet aanbakt, zoals gebeurd wanneer je rechtstreeks in de pan op het fornuis smelt
 • Meng het frituurvet met het vogelvoer
 • Giet de bakvorm vol met het mengsel. Je kunt ervoor kiezen om één mengsel te maken en de bakvorm hiermee vol te gieten. Het kan ook in verschillende laagjes, dan krijgt de taart afwisseling van kleur en structuur, wat er leuk uitziet. Dit doe je voor verschillende soorten mengsel te maken en die tussendoor in de koelkast even te laten opstijven. Dit gaat best snel, zo’n vijf tot tien minuutjes.
 • Laat de taart opstijven in de koelkast, dit duurt ongeveer een uur
 • Heb je nog mengsel over? Maak er een cupcake van of giet hem (wanneer hij al iets opgestijfd is, anders lekt het gesmolten frituurvet weg) in een koekjesmal
 • Haal de vogeltaart uit de bakvorm en zet hem op een goed zichtbaar plekje

Het eruit halen van de taart ging hier niet zo soepel. Ik had een heel dik keramieken tulband van de kringloop gekocht en de taart hier rechtstreeks ingemaakt. Die zat dus harstikke vast. Vaster dan vast. Uiteindelijk heb ik de tulband in heet water gezet om de buitenkant wat te laten smelten. Na meerdere pogingen kwam de taart eruit, maar wel met een hele lading gesmolten frituurvet en ik zal je de details besparen van hoe de keuken eruit zag. Maar neem dit vooral mee in je overwegingen hoe je de taart gaat maken, hehe. Via vinted kocht ik een siliconen versie, wanneer die binnen is zal ik deze proberen met Daat.

Ook suuuuper leuk om als cadeautje te geven dit! Origineel, zelf gemaakt en goed voor de natuur.
Oké, de vogeltaart staat net in de tuin, dus wij gaan even zitten om vogels te spotten.

CONCLUSIE

Vijf sterren! ★★★★★

Activiteit: Leuker dan ik op voorhand gedacht had. Ik maakte de taart alleen met een (kerst)muziekje op en ik werd helemaal zen, hehe. Ik denk dat de laagjes het wel extra leuk maken, het bedenken (makkelijke keuzes, ook wel eens fijn), de uitwerking van verschillende ingrediënten mengen en alle potjes en pannetjes op tafel en tussendoor even wachten. Zeker een activiteit om te herhalen met Daat en om eens als cadeau te geven! Ook leuk dat kinderen van alle leeftijden mee kunnen helpen.
Resultaat: Gezellige, feestelijke taart. Hopelijk valt hij ook in de smaak bij de vogels.
Kosten: Bakvorm is wellicht al thuis, anders voor een paar euro bij de kringloop te verkrijgen. Ik betaalde €5,- voor het frituurvet en ongeveer €10,- voor het vogelvoer. Hier kunnen we meerdere activiteiten mee doen.
Wanneer: Het hele jaar, maar in de winter kunnen de vogels de extra hulp het beste gebruiken!

Wat is sensorisch spel?

Sensorisch spel is spel waarbij bij de zintuigen worden geprikkeld. Voelen, horen, zien, ruiken en proeven. Laat je (leen)kind ontdekken door verschillende kleuren, vormen, structuren, geluiden, geuren en smaken aan te bieden.

Lees verder »