Liv springt als eerste van de picknicktafel af, “Kijk uit voor die krokodil!”. “Ai,” roep ik, “ik vang hem in mijn netje!”. Nina en ik springen ook van tafel af. Op onze tenen tippelen we doodstil naar de plek waar Liv heen wees. “Voorzichtig,” fluistert ze ons na. Nina fluistert intussen terug, “De elfjes en vlindertjes helpen ons!”. “Hier Nina, vang jij het netje maar.” Ik geef haar het denkbeeldige netje over. Nina zwaait flink met haar armen in de lucht. “Oe! Hij vecht terug!” Nina, ik en de krokodil rollen al vechtend door het gras.
Even later zit Nina boven op de krokodil! “Je hebt hem” schreeuwt Liv! “Maar kijk uit, de heks komt er aan!”. We rennen met z’n drietjes naar een bosje toe. Daar gaan we achter zitten. “En nu?” vraag ik de tweeling. “Deze stok geeft je superkrachten,” zegt Liv plechtig. “Poef,” ze tikt Nina met de stok op haar hoofd. “Jij kunt nu vuur bedienen.” Vervolgens tikt ze mij op mijn hoofd. “Poef. Jij kunt nu springen als een kikker.” Als laatst tikt ze zichzelf op haar hoofd. Nina breekt in: “Jij bent nu zo groot als een reus! Kom! We gaan achter de heks aan!” Nina rent weg. Liv maakt grote stappen en bij iedere stapt roept ze “bonk”. Ik spring er als een kikkertje achteraan.
Fantasie-eiland
Toen Liv en Nina (nu 9) jonger waren, deden we regelmatig het spel fantasie-eiland. Of het nu binnen was of buiten. We begonnen meestal op één vaste plek. We sloten onze ogen. Om naar fantasie-eiland heen te gaan deden we eerst een ritueeltje. Binnen draaiden we bijvoorbeeld wat rondjes met z’n drietjes onder de deken. Buiten klommen we ergens bovenop, vervolgens maakten we wat sprongetjes en bedachten de meiden een toverspreuk. Vervolgens riepen we van alles wat er gebeurde. Meestal waren er prinsessen, superkrachten, krokodillen en andere wezens. Ik vind het zelf erg leuk om met deze fantasie mee te spelen. Ik vind het namelijk erg bijzonder om te zien hoe dit bij kinderen werkt. Ze zien van alles in dingen en komen met de gekste en wildste ideeën. Heerlijk!
Fantasie is ontzettend goed voor de ontwikkeling van kinderen. Ze oefenen namelijk vaardigheden, verwerken emoties en het is gewoon erg leuk. Op Opvoedadvies staat een interessant artikel over waarom fantasie belangrijk is en hoe je de ontwikkeling van fantasie bij kinderen kunt stimuleren. Eén van die manieren is meegaan in de fantasiewereld van het kind. Juist daar is dit spel heel geschikt voor!
Fantasie is een vorm van verbeeldingskracht, een creatieve vaardigheid. Bij kinderen ontwikkelt fantasie zich meestal halverwege het tweede levensjaar. Fantasie is vaak iets dat niet bestaat of niet kan, of bij volwassenen een soort van wens of verlangen.