Zodra het een beetje lekker weer is in Nederland vliegen de zonnebrand-aanbiedingen je om de oren. Het is een feit: Wij Nederlanders zijn gek op lekker weer. Gelukkig is in de media ook steeds meer aandacht voor de aanslag van chemische zonnebrandcrème op het milieu. Velen van ons stappen daarom over naar een duurzamere zonnebrand. Want naast beter voor het milieu, ook beter voor de huid ;). Met welke andere dingen houdt je rekening in de zon? In dit artikel nemen we je mee door de wereld van zomerkleding en wat hier bij komt kijken! We hebben het over uv-kleding, goede zonbescherming, hydratatie en wat te doen bij uitdroging.
Zomerkleding
Op hete dagen kun je uv-kleding als zomerkleding aan doen. Uv-kleding laat namelijk geen uv-straling door en is vergelijkbaar met insmeren met factor 50. Ook als de kleding nat geworden is. Kleding houdt sowieso wel iets uv tegen. Een katoenen wit shirtje houdt bijvoorbeeld ongeveer factor 15 tegen, dit verminderd wanneer het nat wordt. Uv-kleding droogt snel, is ademend en makkelijk uit te spoelen. UV-kleding is beschikbaar in veel verschillende soorten en maten, zelfs met lange mouwen en mutsjes met nekbescherming. Het Deense merk Dilling maakt uv-kleding van achtergebleven visnetten, super duurzaam! Ik vind de UV-kleding van Beach and Bandits erg leuk. Beide merken komen ook regelmatig voorbij op Vinted of Marktplaats
Zonbescherming
Zonnestralen zijn gezond en zelfs noodzakelijk om gezond te blijven. Maar als je onvoorzichtig met de zon om gaat, kan de zon gevaarlijk zijn. Vooral voor babys en jonge kinderen. Bij KNF lees je alles over de gevolgen van de zon en de juiste zonbescherming bij kinderen en volwassen. Zij geven de volgende tips:
- Gebruik een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van boven de dertig. Smeer elke twee uur opnieuw in en als je (kind) uit het water komt. Smeer dik, gebruik minstens zeven theelepels crème (één voor gezicht en hals, twee voor armen en schouders, twee voor borst, buik en rug, twee voor benen en voeten. En vergeet de lippen niet (uit ervaring: verbrande lippen zijn pijnlijk).
- Smeer ook op bewolkte dagen. Vaak smeren we wel bij spelen bij het strand of plas maar niet tijdens fietsen, wandelen of een verraderlijke bewolkte dag met een hoge uv-straling.
- Laat kinderen met een zonnebril en/of pet (met nekbescherming) in de zon spelen.
- Vermijd directe zon tussen 12 uur en 15 uur, de zon is dan het meest schadelijk voor de huid. Kruip in die tijd in de schaduw (vergeet niet om je ook dan gewoon in te smeren).
- Houd baby’s altijd uit de zon
Zonnebrand
Zonnebrand is te koop met verschillende factoren, ook wel SPF ofwel Sun Protection Factor genoemd. Daarnaast kun je kiezen uit vele merken en is zonnebrand beperkt houdbaar. Lees hieronder meer over de kenmerken van zonnebrand:
Welke SPF je kiest is afhankelijk van verschillende factoren:
- Je huidtype, dit is erfelijk bepaald. Het KNF maakte een schema met vier verschillende huidtypes waarmee je je factor kan bepalen.
- De uv-stralingsindex van de dag dat je naar buiten gaat, deze vind je hier.
- De kinderhuid: uv-straling beschadigd je huidcellen. Deze moet je huid herstellen, dit doet hij door zich te vernieuwen. Bij kinderen moet de huid ook nog groeien en voor die combinatie (herstellen en groeien) heeft de huid te weinig tijd. Hierdoor kunnen onderhuids beschadigingen ontstaan die de kans op huidkanker vergroten. Zonbescherming bij kinderen is dus extra belangrijk, smeer altijd factor 30 of meer.
Duurzame zonnebrandmerken
Gelukkig hoor je steeds meer over de chemische kant van zonnebrand! Het beste is om natuurlijke zonnebrand te gebruiken. Natuurlijke zonnebrandcrème is gezonder voor je huid en het houdt rekening met de impact op koraalriffen en andere ecosystemen. Voorbeelden van natuurlijke zonnebrandcrème zijn:
- Badger. Deze gebruiken wij (Sieb en gezin). Het is een dikke pasta die wat lastig uit te smeren is, helemaal bij een tegenstribbelend kind.
- Het Nederlandse merk Naïf. Deze gebruikt Loes
- The Ohm Collection (met handige pompjes)
- Eco Cosmetics
Houdbaarheid zonnebrand
De kwaliteit van de meeste zonnebrand gaat achteruit twaalf maanden na het openen van het artikel. Dat wil zeggen dat de bescherming, dus de factor achteruit gaat. De zonnebrand zal je minder beschermen dan de daadwerkelijke aangegeven factor. Dit geldt ook voor artikelen die in aanraking zijn geweest met hogere temperaturen, dus leg de artikelen niet in de zon!
Kijk even op de verpakking hoe lang je zonnebrand na openen houdbaar is. Loes zegt vaak: “Als aan het eind van het jaar je tube niet leeg is, heb je waarschijnlijk te weinig gesmeerd.”
Zonnebril
Uv-straling is ook slecht voor je ogen. Het Oogfonds schrijft dat te veel uv-straling op latere leeftijd het verschil kan zijn tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Teveel straling verhoogd je kans op staar (vertroebeling van de ooglens) of maculadegeneralisatie (een netvliesaandoening die zorgt dat je slechtziend word, zoals vele ouderen). Het oogfonds geeft de volgende tips:
- Koop een zonnebril met 100% uv-bescherming. Te herkennen aan een sticker met 100% uv-bescherming of UV400. Zonnebrillen zonder/met minder uv-bescherming zorgen voor meer uv-straling in de ogen dan wanneer je geen zonnebril draagt omdat door de donkere glazen de pupillen groter worden en er dus juist meer uv-straling binnen kan komen.
- Het montuur moet passen bij je gezicht, er moet zo weinig mogelijk uv-straling via de zijkanten langs de bril kunnen glippen
- De glazen moeten in tact zijn, beschadigingen verminderen de kwaliteit van de uv-bescherming
- Zonnebrillen hebben een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Het getal staat voor de mate van bescherming tegen verblinding, de kleurintensiteit van de glazen. Bescherming 0 betekend 20% absorptie van het licht en bescherming 4 betekend 92-97%. Advies is om een zonnebril te kiezen met CE 3 of CE 4, dit is een apsortie van minimaal 75%
Hydratatie
Bij uitdroging is er een tekort aan vocht in het lichaam, dit kan komen door te weinig drinken, door te veel vocht verliezen (plassen, zweten, braken of diarree) of beide. Bij te veel vocht verliezen gaan ook voedingsstoffen verloren, zoals zout. Babies jonger dan 3 maand zijn het gevoeligst voor uitdroging, tot 2 jaar kan een kind in 24 uur uitdrogen, bij oudere kinderen duurt het vaak 2 á 3 dagen.
Hoe voorkom je uitdroging:
- Drink voldoende water, ook als je geen dorst hebt. Bied regelmatiger water aan, desnoods in vorm van ingevroren limonade. Maar denk ook aan bijvoorbeeld aardbeien, komkommer, tomaatjes -> allemaal boordevol water.
- Smeer in met zonnebrand, dan verlies je minder vocht in de vorm van zweet
- Zoek de schaduw op
- Zorg voor luchtige kleding, dat voorkomt onnodig zweten
- Laat kinderen in, om en met water spelen. Zo blijven ze koel en misschien drinken ze stiekem een extra slokje, haha.
Bij (dreigende) uitdroging
Heb je het gevoel dat je kind uitdroogt? Verschijnselen hiervan zijn:
- Minder plassen
- Geconcentreerde plas
- Stemverlies
- Hoofdpijn
- Sufheid
- Versnelde polsslag of ademhaling
- Droge lippen/mond
- Traanloos huilen
- Diepliggende ogen
- Stugge huid.
Vermoed je uitdroging? Neem dan gelijk contact op met je huisarts.
Tips voor alle weersomstandigheden: Neem altijd een setje extra kleding mee, water en snacks met suikers. In de zomer zijn de volgende artikelen onmisbaar in je day-pack: zonnebrand en een pet.
Bovenstaande zijn zowel tips en informatie gevonden op internet als eigen ervaring. Als je aanvullende tips hebt laat dit ons weten, misschien kunnen wij onze outdoor-materialen/gebruik uitbreiden of verbeteren!
In deze serie verscheen ook een artikel over regenkleding en winterkleding.