Je eigen eikenboom groeien

Je eigen eikenboom groeien is zo makkelijk! Zo makkelijk dat het tegelijkertijd een wonder is dat niet Jan en alleman eikenbomen aan het groeien is! En dat je uit moet kijken dat je niet uit enthousiasme een heel bos bij elkaar laat groeien. Afgezien van het feit dat het heel makkelijk is, kost het ook veel geduld. Je zult wel snappen dat een eikenboom niet in een weekje gegroeid is.

Wat heb je nodig voor je eigen eikenboom?

 • Een eikel
 • Een zakdoekje
 • Een plastic boterhamzakje
 • Een vaasje of glas

Voor het vaasje hebben wij een heus eikelvaasje (€ 30,-) thuis. Je kunt echter ook een small kweekschaaltje (€ 15,-) gebruiken of zelf een kweekschaaltje maken van plastic afval of karton.

Je eigen eikenboom groeien, hoe en wat?

Begin met het zoeken naar een eikel. Gebruik een eikel waarvan het hoedje makkelijk loskomt en die van groen naar bruin kleurt. Neem geen eikel mee uit een bos op vakantie. Omdat een eikel uit de buurt het ook goed zal doen in de buurt! Die is immers al gewend aan het Nederlandse klimaat en de grond. Sommige eikels hebben trouwens al een klein worteltje. Die kun je ook gebruiken!

 1. Laat de eikel eerst 48 uur weken in wat water.
 2. Wrap de eikel vervolgens in een vochtig zakdoekje. En stap de eikel met zakdoekje en al in het plastic boterhamzakje. Sluit het boterhamzakje goed af.
 3. Leg het boterhamzakje op een donker plekje goed weg. Of nog beter: Leg het zakje in de koelkast. Door het donker weg te leggen denkt de eikel dat het winter is. Tijd voor de eikel zich voor te bereiden op de groei!
 4. Check om de zoveel tijd hoe het met je eikel gaat. Ik keek vier weken niet en ineens zat er al een wortel aan van vijf centimeter.
 5. Is je eikel ontwortelt? En is de wortel ongeveer twee a drie centimeter lang? Dan is het tijd om de eikel te verplaatsen naar je vaasje! Leg de eikel op je vaasje. De eikel mag zelf niet nat worden, maar de wortel moet continu in water staan. Zorg dat je om de paar dagen het water bijvult of ververst.
 6. Wacht tot je eikel is uitgegroeid! Dus wacht tot de eikel een stengel heeft met wat bladeren.
 7. Als de eikel groot genoeg is, kan je hem planten! Plant hem in een ruime pot met goede aarde. Ik gebruik altijd Makkelijke Moestuinmix.
 8. Laat de pot de eerste paar dagen binnen staan. En laat je eikenboom geleidelijk wennen aan de buitenlucht. Eerst een uurtje naar buiten, en bouw het op tot je hem een weekje buiten kunt laten staan. Kijk uit voor nachtvorst!
 9. Als je eikenboom 40 centimeter is, kun je hem buiten planten! Het duurt een aantal jaar voordat je boom echt goed geworteld is.

Wij hebben succesvol eikels gegroeid door zowel het eikelvaasje van Ilex Studio als het kweekschaaltje te gebruiken. Bij het eikelvaasje van Ilex Studio kwam ook een goede instructie. Dit artikel is deels gebaseerd op deze instructie en deels op onze eigen ervaring!

Heb jij ook een eikenboom gegroeid? Laat het ons weten via de comments of via Instagram! Vinden we leuk!

Babyboompje uit het bos

Wil je ook een lief babyboompje thuis? In het voorjaar groeien ze uit de grond. Sommige overleven dit niet. Te weinig licht en ruimte. Zo’n babyboompj kun je meenemen naar huis!

Lees verder »