Zaadjes van viooltjes oogsten

De natuur heeft wonderbaarlijke manieren om zichzelf voort te planten. Je kent de paardenbloem wel, die verandert in een pluisjesbol. De pluisjes laten los, vliegen door de lucht, en vinden een nieuw plekje. Volgend jaar groeit daar met een beetje geluk een nieuwe paardenbloem. Dan heb je een andere hele bekende, kleefkruid. Kleefkruid plakt vast aan mensen en dieren die langs de plant lopen. Na een tijdje valt het eraf en heeft het een nieuw plekje gevonden.

Minder bekend is de manier van viooltjes. Wanneer een viooltje uitgebloeid is, ontstaat op die plek een zaadzakje. Het zakje zat er al die tijd al, in het groene stukje achter de bloem. Maar wanneer het bloemetje klaar is met bloeien, dan gaat het zakje groeien. Als het zakje groot genoeg is, barst het open in een soort van drietand. Daarin zitten de zaadjes. Na een tijdje laten deze zaadjes los en vallen op de grond. Volgend jaar kan het zijn dat op die plek nieuwe viooltjes groeien. Je kunt de zaadjes van viooltjes ook oogsten!

Wanneer de viooltjes zijn uitgebloeid is het tijd om de zaadjes te oogsten.
Verlepte viooltjes, tijd om te zaadjes te oogsten!

Hoe oogst je de zaadjes van een viooltje?

Wanneer de bloemen van de viooltjes zijn uitgebloeid en de plant ziet er een beetje verlept uit. Laat hem dan staan! Dan is het namelijk tijd om te oogsten.

  1. Check elke dag of je al zaadzakjes ziet.
  2. Zie je zaadzakjes? Mooi! Dan kun je binnenkort gaan oogsten.
  3. Kom elke dag even terug om te kijken of de zakjes al open zijn geknapt.
  4. Wanneer het zakje is geknapt kun je de zaadjes oogsten. Ik pluk meestal het takje van het viooltje omdat ik anders alle zaadjes naast het potje gooi.
  5. Doe de zaadjes in een potje. Ik zet het potje binnen neer en doe soms de deksel nog even van het potje af. Zo drogen de zaadjes goed.
Zaadjes oogsten van viooltjes
Een gesloten zaadzakje. Deze kan binnen elk moment tot een aantal dagen open springen.
viooltjes oogsten
Hier zie je een geknapt zaadzakje. Deze zaadjes kun je oogsten.

Wanneer plant je de geoogste zaadjes?

De geoogste zaadjes kun je op verschillende manieren en tijden oogsten. Viooltjes hebben in ieder geval een vruchtbare en vochtige grond nodig. Het liefst een zonnige plek, of halfschaduw.

Hoe je de viooltjes zaait hangt ook een beetje samen met welk soort je hebt. De eerste methode is daarom de methode met de meeste kans van succes.

  1. Je kunt ze gelijk ergens uitstrooien. Dit is ook hoe het in de natuur gaat. De viooltjes zijn uitgebloeid en hij verspreid zijn zaadjes waar hij gebloeid heeft. Dit kun jij dus ook doen. Dit kan tot en met juni. Juli op zijn laatst. Dat is ook wanneer de bloemen zijn uitgebloeid. Tuinen.nl heeft een uitgebreid blog over deze manier geschreven. Zij zijn ook voorstander van deze manier van strooien.
  2. Je kunt de zaadjes volgend jaar binnen voorzaaien. Dit kan aan het begin van het jaar, dus februari maart. Wanneer de plantjes een aantal bladeren hebben, kun je ze buiten verpotten. Dit is dan in april of mei. Let wel op dat dit na ijsheiligen. Dus wanneer er geen kans meer is op nachtvorst.
  3. Je kunt ze volgend jaar rechtstreeks buiten zaaien. Doe dit in mei na ijsheiligen.

123zaden heeft nog een handleiding geschreven met wat meer informatie over hoe die je zaait en goeie zaaiomstandigheden voor methode twee en drie.

In het kort: Zaadjes oogsten van viooltjes is verrassend eenvoudig. Wacht tot het zaadzakje open geknapt is. Haal de zaadjes eruit. Doe ze (tijdelijk) in een potje. En oogst ze wanneer je wilt. Het liefst nog datzelfde jaar. Dan heb je de meeste kans van slagen.

De natuur heeft erg veel coole natuurtrucjes en heel veel verschillende manieren om zaadjes te verspreiden. Veel van die zaadjes kun je ook oogsten! We zullen zo nu en dan meer oogsttips van inheemse bloemen delen op ons blog!

Gerelateerde berichten:

Duifkruid zaadjes oogsten

Duifkruid is een prachtige inheems bloem die je in verschillende kleuren kunt vinden. Je vindt ze i tuinen én in het wild. Duifkruid is ontzettend populair bij allerlei soorten vlinders, wilde bijen

Lees verder »

Babyboompje uit het bos

Wil je ook een lief babyboompje thuis? In het voorjaar groeien ze uit de grond. Sommige overleven dit niet. Te weinig licht en ruimte. Zo’n babyboompj kun je meenemen naar huis!

Lees verder »