Babyboompje uit het bos

Elk jaar aan het eind van het jaar verliezen bomen hun blad én hun vruchten. Eikels, kastanjes, dennenappels, beukenootjes en andere boomvuchten vinden hun weg naar de grond. Je kunt deze mee naar huis nemen om te proberen te laten groeien. Je eigen kastanje of eikel laten groeien tot een boompje is goed te doen!

Wat je ook kunt doen is wachten tot het weer voorjaar is. Een deel van die boomvruchten hebben zich dan in de grond genesteld en zijn uitgekomen! Een inimini klein babyboompje komt uit de grond. In Nederland zie je vooral veel miniboompjes van de esdoorn of eikenboom.

De meeste van deze babyboompjes overleven het niet. Ze krijgen niet voldoende licht of niet voldoende ruimte. Staan ze in een dichtbegroeid stukje? Of erg dicht op een andere boom? Dan kun je best een klein aantal babyboompjes meenemen naar huis. Je doet ze dan thuis in een pot en zo heeft de boom alsnog een kans op leven!

babyboompje uit het bos

Wat heb je nodig?

 • Een schepje
 • Een tasje
 • Potgrond
 • Een leuk potje

Als je geen potje thuis hebt kun je potjes of bakjes ook bij de kringloop halen! Extra duurzaam.

Waar vind je een babyboompje?

Je vindt babyboompjes voornamelijk in het bos. Loofbossen zijn een goede plek om te zoeken. En je hoeft echt niet hard te zoeken.

Hoe krijg je een babyboompje thuis?

 1. Neem je schepje mee naar het bos en ga op zoek naar een boom naar keuze. Wil je een kastanjeboom? Dan kun je rondom een kastanje zoeken naar een babyboompje. Ik vind zelf esdoorns wel erg schattig. Die zijn ook erg makkelijk te vinden.
  Ga je met kinderen? Leg dan eerst uit dat je alleen boompjes plukt die geen kans op leven hebben. Zoek eventueel thuis een boom uit die het kind mooi vindt en ga gericht op zoek naar die boom. Zo maak je er een beetje een zoektocht van en kom je niet met tien boompjes thuis!
 2. Heb je een babyboompje gevonden? Kijk of je het boompje voorzichtig makkelijk los kunt trekken. Zo niet, gebruik dan je schepje. Ben je je schepje vergeten? Dan kun je het boompje ook een beetje uitgraven.
 3. Stop je babyboompje in je tasje en wacht niet te lang met naar huis gaan.
 4. Verpot je babyboompje thuis in een pot.
 5. Geef de boom af en toe water.

CONCLUSIE

Vijf sterren! ★★★★★

Activiteit: Voor volwassenen erg leuk! Voor kinderen een mooi leermoment en ook leuk om in het bos zo op zoek te gaan. Ik word hier in ieder geval erg enthousiast van.
Resultaat: Het staat erg leuk thuis. Je kunt het ook cadeau doen aan iemand die bijvoorbeeld net verhuisd is.
Kosten: Gratis!
Wanneer: In het voorjaar!

Heb je ook een boompje thuis? En heb je een foto? Post deze op Facebook of Instagram. Vergeet ons niet te taggen of de hashtag #metzonderjascom te gebruiken. Daar worden we blij van♥!