Bloemen meppen op een kaartje

Vorig jaar probeerde ik het ook al, bloemen meppen. Ik had het ergens op internet zien staan en het zag er zo makkelijk uit. Ik bloemen geplukt uit de tuin. Een hamer gepakt. En hoppa: meppen met die handel. Slaan en slaan en slaan en slaan! Na een tijdje vond ik het wel welletjes en tilde ik het papiertje en bloemetje van mijn kaartje af. Het resultaat: Ik had het halve kaartje aan gort geslagen, de bloemenafdruk was vrijwel nihil, en het tape had een stukje kaart meegetrokken. Ik heb het daarna nog een keer wat voorzichtiger geprobeerd. Maar zonder succes.

Dit jaar pakte ik het anders aan. Mijn ouders hebben een heleboel viooltjes in de tuin. Viooltjes zijn goede bloemen om te drogen, omdat ze dunne bladeren hebben en in die bladeren zit veel kleur. Dat zijn ook goede omstandigheden om ermee te bloemenstampen.

Wat is bloemen meppen of bloemenstampen?

Bij bloemen meppen of bloemenstampen sla je met een object de kleur uit de bloem en op een kaartje of op stof. In het Engels heet het flower pounding. Ik weet eigenlijk niet hoe het in het Nederlands heet. Sieb maakte al eens supertoffe vlaggetjes met bloemafdruk en ik nu dus deze kaartjes met viooltjes.

Wat heb je nodig om te bloemen meppen?

 • Een hamer
 • Kaartjes. Het kan dus ook op lichte stof.
 • Viooltjes
 • Optioneel: Tape, pincet, doorzichtig vel, schaar, dunne stift.

Je kunt ook andere bloemen gebruiken. Bloemen met dunne bladeren en veel kleurstof zijn geschikt. Omdat viooltjes een hele herkenbare vorm hebben, zijn ze extra leuk voor het bloemenstampen. Onderaan dit artikel maak ik een lijstje van geschikte bloemen om te gebruiken.

Hoe maak je de kaartjes?

In alle eerlijkheid stond ik echt te kijken hoe eenvoudig het was. Mits je dus de juiste bloemen gebruikt.

 1. Knip of trek de stem van het viooltje.
 2. Plaats de viooltjes op de gewenste plek op het kaartje.
 3. Optioneel: Tape eventueel de viooltjes vast aan je kaartje.
  Optioneel: Leg eventueel het doorzichtige vel op de bloem. Het vel houdt de bloem ook op zijn plek.
 4. Pak je hamer en houdt met een vinger (of stukje tape) de bloem op zijn plek.
 5. Sla voorzichtig met je hamer op de viooltjes. Zorg dat je elk deel van het viooltje gehad hebt.
 6. Kijk héél voorzichtig onder het viooltje of je genoeg kleur op het kaartje hebt geslagen.
 7. Trek je bloemetje er af, eventueel met een pincet.
 8. Klaar!
 9. Ik heb op sommige prints nog een lijntje getekend om het viooltje. Gewoon omdat ik dat mooi vindt. Optioneel dus!

Ik had wat dunne kaartjes, daardoor sloeg ik met het doorzichtige vel erbij, teveel kleur in het kaartje. De kleur is vocht. Daardoor ging het kaartje een beetje trekken. Geen probleem en het resultaat is nog steeds supercool. Maar dan weet je dat! Bij de tips leg ik wat meer uit over papiergebruik.

Tips

Ik ben vaak wel van het proberen. Daardoor gaan er ook wel eens dingen mis. Handig voor jou! Hoef je niet dezelfde fouten te maken.

 • Sla niet te hard. Gewoon zachtjes beginnen. Voorzichtig onder het bloemetje turen om te kijken of het hard genoeg is. Zo niet. Gewoon opnieuw iets harder slaan. Je kunt ook rustig het bloemetje van het kaartje halen als die niet te kapot is en hem er daarna weer op leggen. Mits je het niet erg vindt dat je print niet superstrak is. Ik vind het wat rommeliger juist mooier.
 • Je kunt dus een doorzichtig vel gebruiken. Met het vel erop kun je wat meer kleur uit de bloem slaan. Bij wat dunner papier zou ik geen vel gebruiken. Te veel kleur betekent ook vocht. Waardoor het papier kan gaan trekken.
Bloemenstampen met viooltjes
Links met doorzichtig vel. Meer kleur, maar het kaartje begon ook een beetje te trekken door het teveel aan vocht.
 • Voor jongere kinderen werkt tape erg goed. Ik vond tape echter niet zo fijn werken. Ik trek vaak een stukje kaart mee. Om dit te voorkomen kun je de tape eerst op je broek of trui plakken en deze een paar keer eraf trekken en er weer op plakken. Daarna plak je om op de bloem. Op die manier plakt het stuk nog voldoende, maar niet zo goed dat het de kaart kapot trekt.
 • Gebruiken een wat dikker papier dan een normaal blaadje. Maar het hoeft geen aquarel-papier te zijn. Dat mag wel. Voordeel kaartje: De kleur van de print is heel sterk en mooi. Nadeel kaartje: Als je te veel vocht in het kaartje hebt geslagen kan het kaartje gaan trekken. Voordeel van aquarel: Als je heel veel kleur in het kaartje slaat, gaat het kaartje niet trekken. Nadeel van aquarel: De kleuren zijn niet zo goed zichtbaar.
 • Als je een plekje hebt waar je toch wat weinig kleur hebt, kun je eventueel een soortgelijk bloemetje pakken en nog een paar keer lichtjes slaan. Je kunt eventueel ook hetzelfde bloemetje er nog een keer op leggen als je het bloemetje niet te kapot is.

Welke andere bloemen zijn geschikt voor bloemenstampen?

Ik weet niet meer welke bloemen ik vorig jaar gebruikt heb. Dus welke bloemen in ieder geval niet geschikt zijn. Verder raad ik je vooral aan te experimenteren. Bloemen met dunne blaadjes en een felle kleur werken goed.

 • Rozen
 • Goudsbloem
 • Klaproos

CONCLUSIE

Vijf sterren! ★★★★★

Activiteit: Kan bijna niet leuker, en zo makkelijk! Ik ben een paar uur druk geweest. Viooltjes plukken eerst bij pap en mam in de tuin. Toen bij mijzelf. Daarna kaartjes maken. Heb er een stuk of twintig gemaakt. Dus nu heb ik voor de aankomende maand verjaardagskaarten. Of ik moet er een aantal op gaan hangen. Ook wel erg leuk in een lijstje! Of een grotere print! Leuk!
Resultaat: Te leuk. Echt ik ga stuk.
Kosten: Je hebt alleen wat blanco kaarten nodig. Dit hoeven geen fancy kaarten te zijn, dus het kost hooguit een paar euro. Ik heb altijd wat kaartjes thuis liggen, een keertje gekocht bij de kruidvat en boekenwinkel.
Wanneer: Wanneer de viooltjes bloemen. In de lente dus. Je kunt ook prima andere bloemen gebruiken natuurlijk. Maar door de iconische vorm van viooltjes en de mooie verschillende kleuren, zijn ze extra leuk.

Ga je ook bloemen meppen? Laat ons weten hoe je het vond! Vinden we leuk♥! Heb je een foto? Post deze op Facebook of Instagram. Vergeet ons niet te taggen of de hashtag #metzonderjascom te gebruiken. Daar worden we blij van♥!

Pin bloemen meppe