Wist je dat de manier van het geven en krijgen van cadeautjes cultuurgebonden is? In sommige culturen pak je het cadeautje niet uit waar de gever bij is, want misschien vindt de ontvanger het wel niks en dan voorkomt het ongemak. In andere culturen pak je het cadeautje niet in, zodat iedereen ziet wat je geeft. Ook in de waarde van cadeautjes bij verschillende gelegenheden zitten culturele verschillen. En in sommige culturen kun je bijvoorbeeld geen schaar als cadeau geven, fruit daarentegen betekent dat je iemand gezondheid toewenst!
Cadeautjes geven dus! Nog leuker, vinden wij, is het geven en krijgen van duurzame cadeautjes. Dit kan doordat het product duurzaam geproduceerd is, het liefst ook onder eerlijke omstandigheden voor alle betrokkenen (en ja, daar betaal je meer voor). Of doordat het tweedehands is, het cadeau geen product is maar een herinnering, een schenking aan een goed doel of een stukje regenwoud.
Beter één goed cadeau dan wat losse net-niet-cadeautjes en het liefst een cadeautje wat ook echt gebruikt gaat worden. Want iets wat in de kast blijft liggen is überhaupt niet duurzaam. Ook niet als het duurzaam geproduceerd is of tweedehands is want dan had iemand anders het misschien kunnen gebruiken.
Duurzaam cadeau's inpakken
Je kunt nog meer duurzame keuzes maken rondom het geven van cadeautjes. Namelijk het inpakken ervan! Ik ben lang een liefhebber geweest voor mooi inpakpapier. Ik hou van inpakpapier met mooie prints die aansluiten bij het thema van het cadeau. Of iets dat de periode waarin deze wordt gegeven zoals de zomer of de feestdagen!
Of van het kartonkleurige inpakpapier dat je zelf nog kunt versieren. Love it! Maar sinds een paar jaar zijn ook wij onze levensstijl aan het verduurzamen en ook het geven van cadeau’s moest er een tijdje terug aan geloven. Ik wilde niet meer meedoen aan al die prularia en ging opzoek naar alternatieven. Zo ook voor inpakken en lees hieronder enkele tips om dit duurzamer aan te (in)pakken (het zijn er iets meer geworden dan zes).
- Oude kranten met een leuke foto of illustratie of tekst (liefst niet de pagina met protesterende boze mensen of met auto’s die in de brand staan)
- De wikkels van The Good roll wc-papier, leuke prints, duurzaam en sociaal wc papier. De good roll doneert 50% van de nettowinst aan het bouwen van toiletten in delen van Afrika waar ze het goed kunnen gebruiken, win-win dus
- Kartonnen dozen van pakketjes of die je mee genomen hebt van de supermarkt omdat je weer eens je plastic tasje bent vergeten en vertikt een nieuwe te kopen. Leukste zijn printloze dozen die je (leen)kind of jijzelf kunt versieren.
- Herbruikbaar inpakpapier, voordat je een cadeau geeft met herbruikbaar inpakpapier wel even nadenken of het materiaal zelf onderdeel van het cadeau is en dit vooraf benoemen. Soms leuk om erbij te geven. Alleen als je zeker weet dat de ontvanger het ook gaat hergebruiken, anders is het niet duurzaam meer natuurlijk.
- Stof: mijn favoriet: La La Fete. Doeken die je over en over en over en over en over kunt gebruiken. Gemaakt met duurzame en soms recyclede materialen gemaakt door mensen met een afstand op de arbeidsmarkt, in Nederland. Soort gelijke doeken zijn makkelijk te maken voor mensen die handig zijn met de naaimachine.
- Japaners gebruiken deze manier van verpakken al jaren en hebben zelfs verschillende knooptechnieken om pakketje er ook nog uit te laten zien als een feestje: furoshiki.
- Plastic: Everwrap voelt als zacht papier. Maar het is gemaakt van plastic dat vaak opnieuw te gebruiken is omdat het niet scheurt. Ook komen er geen vouwlijnen in. Verkrijgbaar in de prachtigste printen. Of ik dit inpakpapier tijdens het schrijven van deze blog besteld heb? Misschien…
- Lakens, kussenslopen, t-shirts of een sok. Gebruik textiel dat je al thuis hebt liggen. Niet geschikt tijdens de feestdagen waar er kinderen zijn die nog geloven in Sinterklaas of de Kerstman. Of je moet even ruilen met de buren.
- Geen inpakpapier, dat kan natuurlijk ook nog. Haal het cadeautje gewoon uit je tas en geef het direct aan de ontvanger
Furoshiki
Furoshiki zijn Japanse inpakdoeken. De oorsprong van het woord heeft niet veel met het huidige gebruik te maken. Furo betekend ‘bad’ en shiki betekent ‘spreiden’ of ‘neerleggen’. Lang geleden (700 na Christus) gebruikten mensen in badhuizen doeken om hun kleding bij elkaar te houden. Zo was iedereen van andere mensen te onderscheiden en raakte op deze manier kleding de grond niet. Pas veel later werden de doeken ingezet om cadeautjes te verpakken of lunchboxen mee op te vrolijken.
In Japan besteden ze veel zorg aan het inpakken van hun cadeautjes. De Japaners hebben verschillende technieken om verschillende vormen te verpakken, ze zijn makkelijk online te vinden.