Schatzoeken maar dan gewoon om de hoek, dat is alles wat geocachen is. Hier een groot succes. Een makkelijkere manier om Daat (4) mee naar buiten te krijgen als hij niet zo zin heeft is er niet. Want zeg nou eerlijk, wie vind het nou niet leuk om schatten te zoeken?
Over de hele wereld liggen zogenaamde geocaches verstopt, meer dan 2,5 miljoen! Kleine, grote, simpele, spectaculaire, makkelijke of moeilijke containers met een logboek, waarop je je naam kunt achterlaten. Allemaal gemaakt, verstopt en onderhouden door andere geocachers en te vinden in een app.
De app
Geocache heeft een overzichtelijke en duidelijke app (Android/Apple) ontwikkeld. Hiervoor heb je wel een account nodig, deze is kosteloos, in de app kun zien waar de caches liggen en kun je bijhouden welke en hoeveel caches je al hebt gevonden. Bij een betaald premium abonnement (ongeveer 30 euro per jaar) krijg je toegang tot extra caches en mogelijkheden. Omdat Daat zo enthousiast is hebben wij dit inmiddels aangeschaft en het aantal caches waartoe we nu toegang hebben is aanzienlijk meer dan voorheen. De overige mogelijkheden gebruiken we (nog) niet. Een premium account voor de fanatiekelingen is ook leuk als cadeautje tijdens de feestdagen of een verjaardag!
In de app zie je een soort google maps met daarop jouw eigen locatie en alle caches in de buurt. Ook kun je een andere locatie intoetsen en bijvoorbeeld voordat je op vakantie of een dagje weg gaat vast kijken of er caches liggen. Je kiest een cache uit op basis van:
- De beschrijving. Meestal staat hier een stukje tekst over de omgeving, soms is dit leuk en leerzaam om door te lezen. Af en toe heb je een een tool nodig zoals een magneet of spiegel, dit staat ook hier beschreven
- Eigenschappen. Is de cache rolstoeltoegankelijk? Mag je er met de fiets of hond komen? 24 uur per dag of alleen wanneer de zon op is? En nog meer handige informatie over deze specifieke cache
- Moeilijkheid, verdeeld in 1 tot en met 5. We hadden een keer niet genoeg tijd genomen om door de informatie te scrollen/lezen en toen bleek de moeilijkheid 5 te zijn, lag ergens hoog in een boom waarbij je je eigen klimuitrusting mee had moeten nemen (als we die al hadden), dus toen hebben we maar even een andere gezocht, hehe
- Terrein, verdeeld in 1 tot en met 5. Gewoon aan de kant van de weg of onder water (ja echt!)?
- Formaat, verdeeld in micro, klein, normaal, groot, anders. Micro en klein zie je het meest, die zijn natuurlijk het makkelijkst te verstoppen.
Eventueel kun je nog kijken naar:
- Foto’s, soms met spoilers!
- Of er trackabeles aanwezig zijn, lees verder om te leren wat dit is (leuk!)
Na het kiezen van je cache klik je op ‘navigeren’. De appt navigeert je hemels breed naar de cache toe, dus je kunt (en moet) zelf je route bepalen. Op het scherm telt het aantal meters af naarmate je dichterbij komt. Eenmaal naar de locatie gelopen, gefietst, gereden, geklommen kun je gaan zoeken.
Mocht het te moeilijk zijn kun je een hint lezen (vaak cryptisch) of een foto zoeken bij de berichtjes van andere geocachers met een spoiler. Daat vindt het vaak leuker om met hint te zoeken dan in het wilde weg, maar dat is allemaal aan jezelf.
Type Geocaches
Je hebt verschillende types geocaches, om eerlijk te zijn doen wij vooral de traditionele cache. Dat is een losse fysieke cache met een logboek, herkenbaar aan het icoontje met een kleine groene bakje in de app. Hiervan zijn er verreweg de meeste. Maar je hebt ook de multi cache, dat is een hele route aan verschillende caches of een puzzel cache, waarbij je eerst de coördinaten moet achterhalen voordat je de daadwerkelijke cache kunt vinden. En nog veel meer verschillende soorten die je kunt gaan leren als je het spel langer speelt en eens behoefte hebt aan meer uitdaging of een andere manier van zoeken/spelen wilt.
Trackable
Leuke kleine toevoeging voor de fanatiekelingen is het achterlaten van een trackable. Een trackable is een voorwerp die van cache naar cache kan reizen. Dit is bijvoorbeeld een sleutelhanger of munt met een code, dit is de trackable code. Met die code kan je de eigenaar en het doel van de trackable vinden. En vooral dat laatste is leuk, er zijn heel veel verschillende doelen bedacht. Bijvoorbeeld: alle landen in Azië bezoeken, of naar een kennis in Auckland reizen. Zo kun je helpen om het doel van een trackable te behalen. Wij willen volgend jaar een trackable achter laten als we gaan reizen in Japan, het doel zal zijn: terug naar huis reizen.
Een trackable vinden of achterlaten is alleen mogelijk in de wat grotere caches, omdat je fysiek een voorwerp achter laat.
Een muggle
Nog zo’n term (vakjargon hehe) die ik leuk vind om even aan te halen. Een muggle of dreuzel (iemand die niet kan toveren in de Harry Potter boeken) is binnen de geocache iemand die niet aan geocache doet en waarvoor je een beetje op moet passen tijdens het zoeken. Het is namelijk niet de bedoeling dat iemand een geocache container vind die niet aan geocachen doet, want mogelijk wordt hij dan weg gehaald.
Tips voor geocachen met kinderen
Met Daat hebben we bijna 50 caches gevonden, in vier verschillende landen. Statistieken kun je terug vinden in de app, bij een premium account is dit wat uitgebreider. Soms cachen we drie weken niet en soms loggen we er vier op een dag. Hieronder wat tips om je geocache avontuur met je kinderen te beginnen:
- Maak een eigen account aan voor je kind(eren). Bij meerdere kinderen kun je kiezen voor een gezamenlijk account (helemaal als je voor premium gaat), zo kunnen ze zelf bijhouden hoeveel ze er hebben gevonden en de statistieken bekijken
- Betrek ze zo mogelijk bij het kiezen van de cache, heb je zin en tijd voor een route of toch liever een paar losse? Met of zonder puzzels?
- Laat ze navigeren, Daat vind het fantastisch om in de lead te zijn om de route te bepalen. We gaan regelmatig verkeerd en het duurt langer, maar die tijd hebben we vaak wel
- Snacks. Sowieso zijn snacks een goed idee, niemand heeft zijn in hangry kinderen (of ouders/verzorgers)
- Laat ze de uiteindelijke container vinden. Na een tijdje geocachen weet je soms de gebruikelijke plekken wel (maar zeker niet bij allemaal, er zitten hele orginele tussen). Het is het ultieme schatzoek gevoel als ze zelf de container vinden
- Bedenk van de voren of het misschien handig is om op de fiets te gaan. Bij het zoeken van meerdere caches op 1 dag of wanneer de cache sowieso wat verder van je startpunt ligt
- Afhankelijk van het geduld van je (leen)kind: wees niet bang om de hint en/of spoilerfoto’s te gebruiken
Ga je geocachen voor het eerst proberen? Laat ons weten wat je ervan vond! Heb je het al eens gedaan en heb je nog aanvullende tips? Ook heel erg welkom!