Ik heb een “vast” wandelrondje. Een aantal kilometer, door het bos, lekker dicht bij huis, die ik op de automatische piloot kan lopen. Ik kan de ronde dromen en tóch is hij elke keer interessant. In de berm op één van de paadjes vind ik altijd veel berkenvellen. Terwijl er geen papierberk staat. Laatst ben ik een rondje door de buurt gegaan, om te kijken waar de vellen vandaan komen. En inderdaad een stukje verderop staan drie grote papierberken. Vandaar al die velletjes dus. Ik ben de berkenvelletjes gaan rapen. Gewoon voor de leuk. Daar moet toch wel iets leuks mee te maken zijn? En zo maakte ik een aantal weken later deze supertoffe kaartjes van berkenvel.
Hoe herken je de papierberk?
Voordat jij ook vol enthousiasme op zoek gaat naar berkenvellen en je met allerlei boomschorsen thuis komt. Zal ik je even uitleggen hoe je de papierberk herkent. Velletjes van de papierberk zijn namelijk echt hele dunne velletjes. Een stuk dunner dan schors. Zo dun als een velletje papier. De papierberk zie je veel in woonwijken. Vaak in rijtjes of in een cluster. Het is een roomwitte boom met verticale streepjes. En hij verliest dus letterlijk velletjes. De velletjes hangen los aan de boom en waaien weg.
Wat heb je nodig om de kaarten van berkenvelletjes te maken?
Je hebt niet veel nodig. Het duurt misschien wel een tijdje voor je wat berkenvellen hebt verzameld.
- Berkenvelletjes. Het makkelijkste zijn de wat grotere vellen die je als één stuk op een kaartje kunt plakken. Maar dit zijn ook gelijk de moeilijkste om te vinden.
- Lege kaartjes of kaartjes met een lege achterkant. Als je nog wat postkaarten hebt liggen zonder tekst op de achterkant, kun je die prima gebruiken!
- Lijm. Wij hebben decolijm gebruikt.
- Schaar
- Eventueel een zwaar boek
Hoe maak je de kaartjes?
- Zoek de berkenvellen. Dit kan best lang duren. Je kunt eventueel kijken aan de papierberk of ergens een velletje los hangt. Probeer jezelf in te houden en trek geen velletjes los. Daar leven namelijk best wat insecten onder! Het makkelijkste is om de dag na een storm erop te trekken.
- Leg de velletjes eventueel nog onder een dik boek. Bijvoorbeeld als de velletjes nog een beetje krom zijn.
- Pas en meet de velletjes een beetje ten opzichte van het kaartje. Leg het kaartje alvast op het vel, voordat je gaat knippen.
- Knip het velletje op het juiste formaat.
- Smeer het kaartje in met lijm.
- Plak het berkenvel op het kaartje.
- Leg het geheel nog even onder het boek.
- Wacht tot het droog is en kijk dan even of je nog kleine beetjes moet
Stapje verder?
Ga je nou net als mij, soms misschien een stapje te ver. En sla je een beetje door in het verzamelen van de berkenvellen. Misschien dat er net een paar stormen zijn. Je inmiddels alle papierberken in de omgeving weet te staan en de vellen niet meer kunt laten liggen? Ik roep maar wat haha! Dan kun je ook nog een poster maken met alle vellen die je vindt! Zelfde principe als de kaartjes, het kost alleen wat meer tijd en behoorlijk wat meer werk.
CONCLUSIE
Vier sterren! ★★★★☆
Activiteit: Gewoon leuk. Leuk om naar de vellen te zoeken, je bent je daardoor wat bewuster van de omgeving.
Resultaat: Superleuk! Gewoon omdat je een kaartje op de bus kunt doen haha! Altijd leuk toch.
Kosten: Gratis. Tenzij je wat lege kaartjes gaat kopen. Al kun je wat dikkere kaartenvellen wel erg budget-vriendelijk kopen.
Wanneer: Het hele jaar door! Al is het wel het makkelijkst in de herfst en winter. Dan hebben we in Nederland de zwaarste stormen.
Heb je deze berkenvellen gemaakt? Laat ons weten hoe je het vond! Vinden we leuk♥! Heb je een foto? Post deze op Facebook of Instagram. Vergeet ons niet te taggen of de hashtag #metzonderjascom te gebruiken. Daar worden we blij van♥!