Maak je eigen paddenstoelen print

Paddenstoelen zijn de belichaming van de herfst! Ik vind ze fascinerend. Ik kom soms online supergave prints tegen van de sporen van een paddenstoel. Dat moesten we natuurlijk zelf proberen! Gelukkig voor jou ging er eerst redelijk wat mis. Dus dan hoef jij die fouten niet meer te maken ;).

paddenstoelenprint

Wat heb je nodig voor de paddenstoelenprint?

 • Paddenstoelen
 • Een papieren tas of mandje
 • Een wat dikker papiertje, het liefst in een kleurtje
 • Een stukje keukenrol
 • Wat glazen of bekers of een ovenschaal

Je hebt natuurlijk paddenstoelen nodig. Dus ga het bos in en neem wat paddenstoeltjes mee naar huis. Niet te veel! Leg je paddenstoelen voorzichtig in je tas of mandje. Op de kop. Zo blijven de sporen goed in de hoed zitten. Eenmaal thuis kun je aan de slag.

paddenstoelensprint

Paddenstoelsoorten die het goed doen

Je hebt paddenstoelen nodig met lamellen of poriën, het liefst paddenstoelen in hun pubertijd haha! Dus niet te jong maar ook niet al half vervallen.

 • Honingzwam
 • Zwavelkop
 • Mosklokje
 • Melksteelmycena
 • Vliegenzwam

Hoe maak je de paddenstoelenprint?

 1. Leg een stukje keukenrol op een gladde ondergrond.
 2. Plaats daarop je stukje dikker papier.
 3. Leg voorzichtig de paddenstoelen op je papiertje in een patroontje die je leuk vindt.
 4. Leg een glaasje over je paddenstoelen heen. Een doorzichtig glaasje is leuk omdat je er dan doorheen kunt kijken. Maar een andere kleur werkt ook prima.
 5. Haal je paddenstoel na een tijdje weer van het papiertje af. We zeggen tijdje omdat hoe lang het duurt afhangt van de paddenstoel die je gebruikt. Een grotere paddenstoel doet er wat langer over dan een kleinere. Ook duurt het soms even voordat een paddenstoel op gang komt.

Je kunt deze activiteit het beste in de ochtend doen. Dan heb je de middag om de boel in de gaten te houden. Als je de paddenstoel gedurende de nacht op je papiertje houdt krijg je een minder mooie print.

Extra ideetje: biologieglaasje

Plaats een paddenstoel op een glas. Ook dan kun je de sporen goed zien. En van twee kanten bekijken! Je doet dit op dezelfde manier als hierboven!

Wat ging er bij ons mis?

 • We hadden wat last van vocht.
  Ons papiertje door de vocht krom getrokken. Nou helpt een beetje vocht de paddenstoelen wel om hun sporen los te laten, maar te veel is ook niet goed. We hebben onder ons papiertje daarom een doekje gelegd om het vocht op te nemen.
 • We hebben de paddenstoelen te lang laten liggen.
  Laat je de paddenstoelen te lang liggen? Dan krijg je in plaats van interessante sporen een cirkeltje. Nog steeds cool, maar minder indrukwekkend dan echt het patroontje! Kijk af en toe voorzichtig onder je glas om te kijken of alles nog goed gaat! Wil het niet vlotten? Dan kun je altijd een druppeltje water op de paddenstoel laten vallen.
 • We hebben de verkeerde kleur papier gebruikt.
  Paddenstoelen hebben sporen in allerlei kleuren. Althans, de kleur is per soort uniek. We hebben niet goed opgelet bij het plaatsen van de paddenstoelen op het papiertje. Daardoor hadden we zwarte sporen op een zwart papiertje. Heel jammer!
 • We gebruikten de verkeerde soort paddenstoel.
  Dit is natuurlijk een beetje een leerproces. Allereerst heb je paddenstoelen nodig met een lamellen (dat ziet er uit als een soort van streepjes in een cirkel) of buisjes (dat ziet er uit als een soort doolhof van gaatjes).
  De paddenstoel moet niet te oud zijn, dan staat de hoed al helemaal krom. En niet te jong, dan staat de hoed nog niet krom genoeg. Een platte paddenstoel is het makkelijkst of eentje die nog echt zo’n punthoedje heeft.
  Ook werken geplukte paddenstoelen beter dan die wie al gevallen zijn. Helaas. We probeerden het eerst nog met gevallen paddenstoelen, en je krijgt wel resultaat! Alleen net iets minder goed. Wil je liever niet plukken? Dan kunnen gevallen paddenstoelen ook prima!
 • We pakten de paddenstoel te ruw van het papiertje af.
  De sporen liggen op het papiertje. Schraap je met iets over de sporen. Dan veeg je ze weg. Pak de paddenstoel met je vingers vast en til hem omhoog!

Conclusie

Vijf sterren! ★★★★★

Activiteit: Te leuk. Vooral ook het ontdekken en het proberen. Het wachten en het kijken is ook erg magisch. En het zoeken naar de paddenstoelen in het bos. Al met al allemaal erg leuk!
Resultaat: Ook supergaaf. Cool om te zien toch?
Kosten: In principe gratis. Maar je hebt wel papiertjes nodig.
Wanneer: Wanneer er paddenstoelen te vinden zijn natuurlijk! Voornamelijk in de herfst!

Disclaimer: Wildplukken is in Nederland officieel niet toegestaan. Het wordt meestal wel gedoogd. De stelregel is niet meer te plukken dan je nodig hebt.

Heb je deze prints gemaakt? Laat ons weten hoe je het vond! Vinden we leuk♥! Heb je een foto? Post deze op Facebook of Instagram. Vergeet ons niet te taggen of de hashtag #metzonderjascom te gebruiken. Ook daar worden we blij van♥!