Met de babyfoon naast me, lig ik onderuitgezakt op de bank door een artikel over baby’s en slapen te scrollen. Onze baby doet erg korte dutjes en heeft veel “wakkertijd”. De artikelen spreken over dat er wel een uur of twee afwijking in kan zitten. Ik moet een beetje lachen. Nou die van ons wijkt daar wel een uur of vier van af. Al sinds Tobias (nu vier maanden) zijn ogen op doet, hebben we een wakkere baby. “Och, wat hebben jullie een alerte baby!” Is iets wat ik met enige regelmaat hoor. Inmiddels maak ik me er geen zorgen meer over, maar als nieuwe moeder Google je toch meer dan je lief is. Ik merk wel dat hij meer slaapt op de dagen dat we buiten komen. Eén keertje waren we anderhalf uur wezen wandelen. Het laatste uur sliep Tobias als een roos. Maar dat was nog niet alles. Toen we thuiskwamen sliep hij nog anderhalf uur! Ik heb meerdere keren met mn hoofd bij z’n hoofd staan checken of alles nog oké was.
Mijn broer doet jaarlijks een 1000hours outside-challenge met zijn zoon. Ik denk niet dat ik dat in Tobias zijn eerste levensjaar ga redden. Maar we willen in 2022 wel 500 uur proberen. Maar wat doe je dan buiten? Voor baby’s is eigenlijk een wandeling al genoeg. Een bos of stadswandeling. Er is genoeg te zien, te horen en te ontdekken. Toch vind ik het leuk om zo nu en dan wat “meer” te doen. Daarom dit lijstje: Zes keer met je baby naar buiten.
Wandeling
Op nummer één dus een normale wandeling. Al wandelend ziet je baby de wereld aan hem voorbijgaan. Lekker bij jou in de draagdoek of lekker comfy in de kinderwagen. Bomen, huizen, lantaarnpaals, stoepen, verkeersborden, auto’s, fietsers; het is allemaal helemaal nieuw voor je baby. Bijzonder he?
Naar buiten gaan is gezond voor baby’s. Eigenlijk voor iedereen. Je baby maakt in de buitenlucht niet alleen maar meer vitamine D aan, ook zijn buitenbaby’s minder vaak verkouden en leert je baby op een jonge leeftijd al te genieten van het buitenleven. Ouders van Nu verzamelt zes redenen waarom naar buiten gaan goed is voor baby’s.
Rondleiding door de tuin of straat
Volgens onderzoek is er een verband tussen de intelligentie van je kind en de hoeveelheid dat er tegen hem of haar gepraat wordt. Je hoort dan ook vanuit alle kanten dat je veel tegen je baby moet praten. Maar wat moet je dan zeggen? Door een rondleiding te geven kun je makkelijker vertellen wat je ziet en voelt. Je hoeft hier eigenlijk het huis niet eens voor te verlaten, maar door de straat of de tuin kan je ook prima een rondleiding geven! Vertel over die boom in je tuin en hoe die in de zomer bloeit, vertel over dat stukje waar je het liefst zit, vertel over het kruispunt op de hoek waar je vaak moet wachten met het oversteken, vertel over waar je je auto vaak parkeert. Een baby heeft nog zo ontzettend veel te leren en te ontdekken. Dat betekent genoeg te vertellen voor ons!
Volgens Lovevery is het goed om in een wat langzamer tempo tegen je kind te praten. Volwassenen kunnen de woorden makkelijk van elkaar onderscheiden. Baby’s nog niet. Die horen dan: kijkditiseenframboosdaarkomenlekkerevruchtjesafindezomerenherfst. Door wat langzamer te praten kunnen baby’s makkelijker de individuele woorden horen.
Geluiden ontdekken
Buiten is ontzettend veel te horen, de wind die door de bomen waait, water dat door een beekje stroomt, een hondje die door de berm snuffelt, andere mensen die aan komen wandelen. Je kunt ook zelf veel geluiden maken.
- Ritsel aan een takje
- Tik met een takje op de grond of op een boompje
- Gooi wat bladeren in de lucht
- Ga met je hand door water in een beekje
- Maak een fluitje van een dopje van een eikel of een grassprietje
- Frommel een aantal bladeren tegen elkaar aan
- Rammel met een doosje gedroogde koekoeksbloemen of klaprozen (als het seizoen daar naar is)
Door te ontdekken hoe dingen in de wereld klinken, leer je je baby over oorzaak en gevolg. Als ik aan deze tak ritsel, maakt dat een geluid. Door met mijn hand op het water te slaan, spat het water omhoog. Als je baby al iets ouder is kun je hem of haar helpen door zijn of haar handje te pakken en samen de geluiden te maken. Vertel ondertussen wat je doet. Voor ons zijn deze geluiden heel normaal, maar voor een baby is alles nieuw. Wil je het nog wat spannender maken? Maak dan van een takje een soort rammelaar of sla met een stok ritmisch op de grond en dans samen op jullie eigen ritme.
Regenwandeling
Wanneer het regent, ben je niet gelijk geneigd om een wandeling te maken. Toch is het dan buiten erg lekker. Regen brengt een soort magische geur met zich mee. Wist je dat deze geur zelfs zijn eigen naam heeft? Petrichor. Je ruikt deze geur het best wanneer het na een tijdje droogte regent. Heerlijk! Voor baby’s is de wereld als het regent ook net even wat anders. Het zachte getik op het regenpak van je kinderwagen of op je paraplu, regendruppels die langzaam van bladeren af druppelen, het stromende beekje wat nu ineens iets harder stroomt.
Wat voor mij ook heerlijk voelt als het buiten regent, is dat het zo stil is. Er zijn relatief weinig wandelaars en door de regen wordt het geluid van passerende auto’s en de raas van de auto’s op de snelweg gedempt. Regen zorgt voor een schonere lucht. Volgens onderzoek neemt regen allerlei schadelijke stoffen mee naar de grond. Kort gezegd zuivert de regen daarmee de lucht.
Vergeet je niet goed aan te kleden als het regent. Hoewel regen heerlijk is, is in een nat pak wandelen dat niet.
Tocht der gevoel
Zoals je misschien al gezien hebt, staan in dit lijstje de meeste zintuigen. Proeven leek me nog geen goed idee voor baby’s haha! Voelen daarentegen.. In de natuur valt zo ontzettend veel te voelen. Niet alleen voor baby’s trouwens. Ik zit overal met mn jatten aan haha! Al moet ik daar met een kleine nu natuurlijk wel een beetje voorzichtig mee zijn. Het is niet handig dat een klein kind overal aan gaat zitten. Die weet immers het verschil tussen berenklauw, brandnetel en andere planten niet. Lang verhaal kort, leg tijdens deze activiteit uit wat je laat voelen en vanzelfsprekend laat je je baby niet aan de pijnlijke planten voelen.
- Bladeren die allemaal een andere structuur hebben
- Planten of boomvruchten met prikkels
- De vaak ruwe structuur van boomschors
- Vochtige plekken als beekjes
- Klevende planten zoals kleefkruid
- Gras!
Veeg met een blad langs de hand van je baby of veeg wat gras langs zijn of haar wang. Baby’s die al een paar maanden zijn kun je wat dingen in de hand geven. Wel opletten dat ze het niet in hun mond steken. Experimenteer met verschillende structuren en wissel structuren met elkaar af. Pak bijvoorbeeld een zacht blaadje en een gekarteld blaadje en wissel die af.

Lichtjeswandeling
Licht! Babies love it! Deze activiteit is niet heel handig in de zomer. Zie je je zelf al in het holst van de nacht de baby uit bed halen voor een wandeling haha! Voor de feestdagen is deze activiteit het makkelijkst. Dan hebben veel mensen de kerstboom in de woonkamer en veel mensen de voortuin versiert. Als je niet al te achteraf woont hoef je voor deze activiteit niet eens ver te gaan! Bij ons in de buurt is in ieder geval elk jaar genoeg versiert. Hopelijk wij volgend jaar ook haha! Dan kunnen andere mensen ook van onze tuin genieten!
Ik blijf bij de lampjes vaak even staan. Dan kan mijn kleine de lampjes even rustig bekijken. Ik vertel vaak ondertussen wat we zien, een kerstster of een boom versierd als kerstboom, je ziet tegenwoordig ook veel van die verlichte teckels of her en der een rendier. Echt leuk om even samen door de buurt te lopen en te kijken naar al die mooie lampjes om je heen!
Andere activiteiten voor hele jonge kinderen
Je eigen buitenxylofoon maken

Waterpret op een bakplaat

Heb jij nog aanvullingen? Laat het ons weten via de comments!