“Kijk uit!” roept mijn vriend Jaimy. Ik kijk voor me en zie dat ik weer eens bijna de sloot in loop. De term ‘snel afgeleid’ is op mij niet echt van toepassing. De term ‘razendsnel geïnteresseerd in iets anders’ misschien wel. Ik vind het heerlijk om buiten te lopen! Buiten is zoveel te zien! De vlinders, kevertjes, een mooie nerf in een blad, ik zie het allemaal. De geuren, de kleuren en alles wat beweegt! Zo mooi!
In de herfst kijk ik veel boven me naar de bomen die verkleuren, maar minstens zo vaak naar de vloer. Naar alles wat gevallen is en de paddenstoelen! De gekleurde bladeren, eikels en beukennootjes. Ik prop mijn zakken er vol mee. Als ik weer een keer thuis kom en thuis mijn natuurvondst op tafel gooi hoor ik Jaimy al vanuit de woonkamer “Wat moet je toch met al die bladeren?”. “Drogen!”, roep ik dan! Ik loop naar de boekenkast en pak het dikste boek dat ik kan vinden en stop één voor één de bladeren in het boek.
In dit artikel leg ik je graag het één en ander uit over bladeren drogen. Gedroogde bladeren zijn namelijk de perfecte basis voor knutselwerkjes. Daarnaast is bladeren zoeken ook hartstikke leuk. Wil je nog een extra spelelement tijdens het bladeren zoeken? Ga dan zoeken met deze bosbingo op zak ;).
Bladeren drogen, wat heb je nodig?
- Bladeren
- Papiertje
- Een dik boek
Bladeren drogen met een boek
Bladeren drogen in een boek is het makkelijkste dat er is. Je hebt een boek nodig, eventueel wat papier en je bladeren. In mijn luihuid duw ik vaak de bladeren één voor één op een lege pagina in een dik dik boek. Maar wil je het echt goed doen? Vouw dan eerst een papieren blaadje ter grootte van blad om je blad heen. En leg dan je blad en het papieren blad in een nieuwe pagina van je dikke dikke boek.
- Vouw een papieren blaadje om je blad (optioneel).
- Open je dikke boek en leg je blaadje (met papier en) al in het boek.
- Zoek voor elk blad een nieuwe pagina met wat ruimte er tussen en stop niet te veel bladeren in hetzelfde boek. Zo kunnen de bladeren het beste drogen.
- Wacht een aantal dagen en kijk of je blaadje al droog genoeg is.
- Klaar voor gebruik!
Voor extra stevigheid kun je nog wat boeken op je blaadjesboek leggen. Als je blaadje helemaal gedroogd is, kun je hem gebruiken voor je knutselwerkje! Dit duurt vaak een aantal dagen.
Waarom wel of geen papieren blaadje om je bladeren vouwen?
Je droogt de bladeren. Dat betekent dat het vocht uit de bladeren ergens heen gaat. Het gaat niet om veel vocht. Maar wel ietsje. De bladeren van het boek kunnen daardoor een beetje krom trekken. Wil je het boek beschermen? Gebruik dan een papiertje om je bladeren!
Kan ik meerdere blaadjes op dezelfde pagina drogen?
Ja, dat kan. Zorg er dan wel voor dat alle bladeren voldoende ruimte hebben. Dus dat ze niet over elkaar heen liggen. Wanneer je ze over elkaar heen legt, kan het zijn dat de blaadjes kapot gaan als je ze eenmaal gedroogd weer van elkaar af haalt. Vooral bij bloemen is dat laatste het geval trouwens!
Waarom gedroogde bladeren gebruiken bij knutselwerkjes?
Je kunt bladeren die je vindt direct gebruiken voor je knutselwerkje. Bladeren die in de lucht drogen krullen alleen heel erg. Maak je bijvoorbeeld een blaadjesslinger? Dat kan prima! Maar je kunt dan maar een dag van de slinger genieten. Maak je een bladerslinger van gedroogde bladeren? Dan heb je er veel langer plezier van!
Daarnaast, ik vind het heerlijk om de bladeren terug te vinden in de boeken. Vaak vergeet ik in welke boeken ik ze gestopt heb. Ik heb laatst zelfs een boek op Marktplaats verkocht en toen bedacht ik me later dat dat mijn bladerenboek is. Oepsie!
Verschillende manieren van bladeren drogen
Je kunt bladeren op verschillende manieren drogen. Vind je het niet erg dat je bladeren gaan krullen? Dan kun je ze drogen door ze ergens neer te leggen. Leg ze dan niet in de zon, dan raken ze een deel van hun kleur kwijt.
Je kunt ook een bloemenpers gebruiken of de bladeren drogen door ze strijken. Onze voorkeur gaat uit naar bladeren drogen in een boek. Dit duurt eventjes, maar het is een simpele en veilige manier om bladeren te drogen en te zorgen dat ze lang houdbaar zijn! We zullen je hieronder nog wel uitleggen hoe je bladeren kunt drogen door te strijken!
Natte bladeren vs droge bladeren
Je kunt het beste bladeren gebruiken die al droog zijn. Maar dit hoeft niet. Vind je natte bladeren? Dan moet je ze voordat je ze gaat drogen eerst drogen. Klinkt gek he? Maar als je ze nat droogt, kunnen ze gaan schimmelen. Leg de bladeren eerst een aantal dagen tussen krantenpapier of tussen wat keukenrol. Ik droog meestal alleen maar droge bladeren. Dan hoef ik ze niet eerst te drogen of vergeet ik dat ze ergens had liggen drogen.
Houden bladeren hun mooie kleur?
Ja en nee. Bladeren hebben superveel mooie en felle kleuren! Dat felle gaat er een beetje af wanneer je bladeren droogt, vooral de rode kleur vervaagd een beetje. Maar het ligt ook een beetje aan welke bladeren je droogt.
Hoe lang duurt het voordat mijn blaadje gedroogd is?
Vaak duurt het in ieder geval wel een aantal dagen. Check je blaadjes om de zoveel dagen. Zijn ze plat, droog en stevig? Dan zijn ze klaar! Wel een beetje voorzichtig doen met de gedroogde bladeren, ze gaan makkelijk stuk!
Bladeren drogen door te strijken
Je kunt bladeren dus ook eenvoudig drogen door ze te strijken. Maar laad het strijken wel door een volwassene doen! Je hebt hiervoor een strijkijzer, een strijkplank en bakpapier (of wax papier) nodig.
- Plaats de bladeren tussen twee vellen bakpapier.
- Zet de strijkijzer aan op een hete stand, maar niet op de stoomstand!
- Strijk voorzichtig een aantal minuutjes over de bladeren heen.
Met wax papier krijgen je bladeren een soort van wax-laagje. Daardoor blijven ze nog langer houdbaar. Wax papier is alleen niet echt iets dat iedereen in huis heeft. Je kunt het soms wel vinden in hobbywinkels of online. Plaats de strijkijzer niet direct op het waxpapier, maar gebruik er een theedoek tussen. Anders krijg je wax op je strijkijzer!
Wat kan je allemaal doen met gedroogde bladeren?
Gedroogde bladeren zijn, net als eikels, ideaal voor knutselwerkjes! Je kunt onder andere het volgende maken:
- Een lampion
- Een blaadjesslinger
- Spookjes
- Diertjes maken van verschillende bladeren
- Katjes, wasbeertjes en vosjes maken van tulpenboomblad
- Een leuk schilderijtje
- Een schaal
- Kerstballen
- Waxinelichtjeshouders
- Confetti
- Een bladergordijntje
We zullen overigens al deze activiteiten ook publiceren op ons blog. Omdat we nog maar net begonnen zijn, kan het even duren voordat alles online staat! Alles op zijn tijd ;).
Heb je meer vragen? Laat het ons weten in de comments! En ga je bladeren drogen aan de hand van dit artikel? Laat het ons weten of deel het op social media met de hashtag #metzonderjascom. Vinden we gewoon erg leuk! Plus je helpt ons daarmee meer mensen te bereiken! Coolie <3!